Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 28 november 2022, nr. 4272580, tot wijziging van het Instellingsbesluit Taskforce overvallen

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Taskforce overvallen wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 8, tweede lid, wordt ‘1 januari 2024’ vervangen door: 1 januari 2026.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeṣilgöz-Zegerius

TOELICHTING

De Taskforce Overvallen zet zich vanaf oktober 2009 in om overvallen, straatroven en ram- en plofkraken in Nederland te voorkomen, daders op te sporen en te vervolgen en recidive en herhaald slachtofferschap te voorkomen. De Taskforce doet dit door knelpunten te signaleren en hierop interventies te plegen. Tevens ontplooit de Taskforce Overvallen nieuwe initiatieven om de integrale aanpak te verbeteren en onderhoudt en verbreedt zij het netwerk van partners die een bijdrage kunnen leveren aan de integrale aanpak.

Na een lichte stijging in het aantal overvallen tussen de jaren 2017 en 2019, is het aantal overvallen in 2020 en 2021 gedaald. Dat geldt ook voor het aantal straatroven. Hierbij moet het dempend effect van de coronaperiode wel in het achterhoofd worden gehouden. Niettegenstaande deze daling, baren de ernst en impact van deze delicten de Taskforce ernstige zorgen. Met name de toenemende kracht van explosieven die worden ingezet door daders en de verschuiving naar niet-bancaire geldautomaten en naar omringende landen vraagt om een gecontinueerde stevige fenomeenbenadering, waar geïnvesteerd zal worden in zowel preventie, heterdaadkracht als het verstoren en stoppen van criminele carrières.

De Taskforce heeft de ambitie om de aantallen onder de gerealiseerde cijfers van 2019 en de destijds geformuleerde doelstellingen voor 2020 te houden – de cijfers van vóór de coronaperiode. Datzelfde geldt voor het ophelderingspercentage. Om dit te bereiken zijn de ambities vertaald in concrete acties, zoals uiteengezet in het Actieprogramma Taskforce Overvallen 2022 – 2026. Er wordt ingezet op het stimuleren van kennisdeling en -gebruik, data-gedreven inzet, het voorkomen van (herhaald) slachtofferschap en daderschap, situationele preventie en het ondersteunen van de opsporing en vervolging.

De Taskforce overvallen heeft een belangrijke rol bij het terugdringen van het aantal overvallen. Gezien de voorliggende opgave en de benodigde inzet de komende jaren heeft de Taskforce ervoor gekozen het actieprogramma te laten lopen van 2022–2026. Om de aanpak te kunnen continueren, wordt het Instellingsbesluit van de Taskforce Overvallen met twee jaar verlengd.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeṣilgöz-Zegerius

Naar boven