Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit op het gewijzigde winningsplan Oostvoorne voor aardwarmtewinning bij Tinte, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft een ontwerp-instemmingsbesluit op het gewijzigde winningsplan Oostvoorne opgesteld voor de winning van aardwarmte (geothermie). Van vrijdag 2 december 2022 tot en met donderdag 12 januari 2023 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit door middel van een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Het aardwarmteproject Oostvoorne

Aardyn B.V. (Hierna: Aardyn. Voorheen: Hydreco) heeft in 2020 bij Tinte een aardwarmtesysteem ontwikkeld. De warmte wordt gewonnen om de lokale glastuinbouwsector van duurzame warmte te voorzien.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Brielle en Westvoorne en in het verzorgingsgebied van het Waterschap Hollandse Delta, waarbij de warmtewinning plaatsvindt vanaf de mijnbouwlocatie aan de Konneweg in Tinte.

Winningsplan Oostvoorne

Het winningsplan Oostvoorne beschrijft de winning van aardwarmte door Aardyn. Het winningsplan Oostvoorne geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid te onttrekken water, de hoeveelheden jaarlijks te onttrekken water, de temperatuur van het onttrokken en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

Op 22 december 2021 heeft de toenmalige minister ingestemd met het oorspronkelijke winningsplan Oostvoorne. Op 8 september 2022 heeft de staatssecretaris een gewijzigd instemmingsbesluit Oostvoorne afgegeven voor de in gebruik name van een sidetrack.

Parallel daaraan heeft Aardyn een verzoek tot instemming met een gewijzigd winningsplan Oostvoorne ingediend, waarin aangepaste productieparameters (injectiedruk) worden aangevraagd.

Het gewijzigde winningsplan Oostvoorne is voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen bij het opstellen van het ontwerp-instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

De aardwarmte-installatie bestaat uit een zogeheten doublet (twee putten) en een aardwarmtecentrale. De aardwarmte-installatie bestaat uit een productieput en een injectieput met daartussen een ontgasser, gasverwerkingsinstallaties en een aardwarmtecentrale met filters en warmtewisselaars, waar warmte wordt onttrokken aan het geproduceerde water.

Huidig beleid voor aardwarmte

Voor de afbouw van de vraag naar aardgas moeten kansrijke duurzame alternatieven, zoals aardwarmte, ontwikkeld worden. Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening en daarmee in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. In het Regeerakkoord zijn ambitieuze plannen aangekondigd op het gebied van klimaat en energie. Twee belangrijke pijlers onder de nationale ambitie zijn de Klimaatwet en het Klimaatakkoord (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het akkoord gaat over vijf sectoren: industrie, gebouwde omgeving, elektriciteitssector, transport en landbouw en natuur.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 2 december 2022 tot en met donderdag 12 januari 2023 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/oostvoorne. Indien u een papieren versie van het dossier wilt inzien, kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Een zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in het ontwerp-instemmingsbesluit staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u van vrijdag 2 december 2022 tot en met donderdag 12 januari 2023 een zienswijze indienen op het ontwerp-instemmingsbesluit Oostvoorne. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerp-instemmingsbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten. U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Oostvoorne

Postbus 111

9200 AC Drachten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. De publicatie van het definitieve besluit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.mijnbouwvergunningen.nl/oostvoorne,www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het aardwarmteproject in Tinte.

Voor nadere informatie over het aardwarmteproject Oostvoorne, het ontwerp-instemmingsbesluit, de procedure of het mondeling inspreken kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven