Kennisgeving van de Minister voor Natuur en Stikstof van de vaststelling van het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering op 16 december 2022, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op 16 december 2022 heeft de Minister voor Natuur en Stikstof het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering met bijlagen vastgesteld. In deze kennisgeving leest u meer over het programma.

Met de Wet stikstofreductie en natuurverbetering heeft het vorige kabinet een basis gelegd voor de structurele stikstofaanpak. In deze wet staat dat de Minister voor Natuur en Stikstof een programma vaststelt om de gestelde doelen voor stikstofreductie te bereiken en de natuur te verbeteren.

Wat zijn de doelen van het programma?

De kern van het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering is het verbeteren van de natuur. Hierbij staan twee doelen centraal:

  • Het verminderen van de stikstofdepositie in stikstofgevoelige natuurgebieden om te voldoen aan de wettelijke omgevingswaarden die in de Wet natuurbescherming staan.

  • De natuur verbeteren door het halen van de instandhoudingsdoelstellingen in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.

Over het programma

Het programma geeft invulling aan de structurele stikstofaanpak van het vorige kabinet. Daarvoor is 7 miljard euro beschikbaar. Het gaat hierbij om maatregelen die de stikstofdepositie bij de bron aanpakken en om maatregelen die de natuur herstellen. Ook de monitoring en eventuele bijsturing van de maatregelen zijn onderdeel van het programma.

De aangepaste doelstellingen uit het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' (december 2021) en het transitiefonds voor het versnellen en vergroten van de stikstofaanpak zijn nog niet opgenomen in dit programma. Medio 2023 wordt het programma geactualiseerd op basis van de dan beschikbare gebiedsplannen, natuurdoelanalyses, monitoringgegevens en de verdere uitwerking van het coalitieakkoord.

Onderzoek naar sociaaleconomische effecten en de staat van de natuur

De Wet stikstofreductie en natuurverbetering stelt dat het programma rekening moet houden met de sociaaleconomische effecten van maatregelen en een beschrijving moet bieden van hoe het gaat met de natuur in stikstofgevoelige gebieden. Bij het programma zijn daarom twee bijlagen ter informatie opgenomen:

  • Het onderzoeksrapport naar de sociaaleconomische effecten.

  • En een actuele inschatting van de staat van de natuur met het oog op stikstof (Quick Scan).

Zienswijzeprocedure

U kon via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een zienswijze doorgeven over het ontwerpprogramma Stikstofreductie en Natuurverbetering. Dit kon van 25 mei tot en met 5 juli 2022. RVO heeft 109 zienswijzen ontvangen. De Minister heeft hierop gereageerd in de Nota van Antwoord. De Nota van Antwoord is als bijlage bij het programma gevoegd.

De Minister heeft het programma op 16 december 2022 vastgesteld. U kunt het programma en de bijlagen bekijken op www.rvo.nl/programma-stikstofreductie-natuurverbetering en op www.aanpakstikstof.nl/actueel.

Wilt u de Nota van Antwoord liever op papier bekijken? Stuur dan een e-mail met uw naam en adresgegevens naar uov@rvo.nl. Noem in uw e-mail de naam van de Nota van Antwoord. Geef ook aan dat u hiervan graag een papieren versie wilt zien.

Geen bezwaar of beroep tegen programma Stikstofreductie en Natuurverbetering

Tegen de vaststelling van het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Naar boven