Kennisgeving Ontwerp Voorkeursbeslissing en milieueffectrapport PAGW verkenning Wieringerhoek, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van vrijdag 16 december 2022 tot en met donderdag 26 januari 2023 kunt u een zienswijze indienen over de Ontwerp Voorkeursbeslissing en het milieueffectrapport van de PAGW verkenning Wieringerhoek. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

Het project Wieringerhoek is onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en de Agenda IJsselmeergebied 2050. Het IJsselmeergebied is het grootste aaneengesloten zoetwatergebied in Noordwest-Europa, met kwalitatief goed water en waardevolle natuur. Het is een factor van belang voor de kwaliteit van de leefomgeving van miljoenen Nederlanders. Het gebied heeft grote betekenis voor de natuur: als leefgebied, kraamkamer en pleisterplaats voor vogels en vissen die hier permanent verblijven of er een tussenstop maken als ze aan het trekken zijn. Het gebied is daarnaast van groot belang als bron voor zoet water voor de drinkwaterbereiding en de landbouw. Ook is het een belangrijk recreatiegebied.

Het ecosysteem van het IJsselmeergebied is uniek, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en staat ernstig onder druk. De belangrijkste knelpunten zijn het ontbreken van essentiële zoete ecotopen van voldoende kwaliteit en omvang en het ontbreken van een zoet – zout-verbinding. Hierdoor kunnen verschillende soorten vissen en vogels die van groot belang zijn voor een goed functionerend ecosysteem hun levenscyclus niet voltooien. Onder de Afsluitdijk door en via de schutsluizen komt er zout water in het IJsselmeer. Door droge zomers wordt weinig gespuid waardoor onvoldoende zout water wordt weggespoeld en er een toename is van de verzilting.

Doelen van PAGW verkenning Wieringerhoek

  • Het toevoegen van ontbrekende zoete leefgebieden in de overgang van land naar water.

  • Het versterken van de verbinding tussen:

    • a. Waddenzee en IJsselmeer door het creëren van een zoet – zout-overgang;

    • b. IJsselmeer en achterland voor zoetwatersoorten.

  • Bijdragen aan het beheersen van de zoutindringing.

Ontwerp Voorkeursbeslissing

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister voor Natuur en Stikstof zijn van plan om een Voorkeursbeslissing vast te stellen. In de Ontwerp Voorkeursbeslissing die ter inzage wordt gelegd staan de volgende drie onderdelen beschreven:

  • Een verdere uitwerking van zoete leefgebieden (ecotopen) rond de Klimaatbuffer IJsselmeer met de N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland.

  • Een financiële bijdrage leveren aan het project: Verbetering natte infrastructuur Noordkop van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

  • Een vervolgstudie naar de zoet – zout-overgang Den Oever in het IJsselmeer in combinatie met de droogtemaatregelen uit het Deltaprogramma van Rijkswaterstaat Midden-Nederland.

Milieueffectrapport

Tijdens de verkenningsfase is een milieueffectrapportage uitgevoerd. In kaart zijn gebracht welke gevolgen het project heeft voor bijvoorbeeld de natuur, de bodem, het water, het landschap en de cultuurhistorie. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het milieueffectrapport.

De Ministers stellen uw inbreng op de volgende onderwerpen op prijs:

  • Kunt u zich vinden in de gekozen drie onderdelen?

  • Heeft u aandachtspunten voor de Klimaatbuffer IJsselmeer en de studie zoet – zout-overgang en droogtemaatregelen?

  • Wat vindt u van de onderdelen en/of maatregelen die zijn afgevallen?

UW ZIENSWIJZE IS WELKOM

Een zienswijze indienen kan op drie manieren, vanaf vrijdag 16 december 2022. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via: www.platformparticipatie.nl/wieringerhoek.

Mondeling

Tijdens een van de informatiebijeenkomsten of telefonisch tijdens kantooruren: 070 456 96 07.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

O.v.v. Wieringerhoek

Postbus 20901,

2500 EX Den Haag

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN

U bent welkom op onze informatiebijeenkomsten. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen.

  • Dinsdag 10 januari 2023, Vergaderlocatie: Leven van de wind – Oosterterpweg 12, 1771 SJ Wieringerwerf. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur.

  • Dinsdag 17 januari 2023, Dorpshuis Andijk – Sportlaan 1, 1619 XE Andijk. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur.

Tijdens beide informatiebijeenkomsten is er een notulist aanwezig bij wie u een mondelinge zienswijze kunt indienen.

DOCUMENTEN BEKIJKEN

Alle documenten staan vanaf vrijdag 16 december 2022 op www.platformparticipatie.nl/wieringerhoek. Op papier kunt u de stukken van vrijdag 16 december 2022 tot en met donderdag 26 januari 2023 bekijken bij:

  • Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Zuiderwagenplein 2, Lelystad, telefoon 088 797 37 00 (uitsluitend op afspraak).

VERVOLG

Na het indienen van uw zienswijze ontvangt u een ontvangstbevestiging. De Ministers betrekken de zienswijzen bij de verdere besluitvorming. De reactie op alle zienswijzen wordt opgenomen in een reactienota. Alle indieners worden hiervan op de hoogte gebracht. Hierna wordt de voorkeursbeslissing door de Ministers vastgesteld.

INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen mensen er makkelijk binnenlopen. U kunt hier ondersteuning vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project.

Vraag bij uw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

MEER INFORMATIE?

Meer informatie op: www.platformparticipatie.nl/wieringerhoek en www.rijkswaterstaat.nl/wieringerhoek. Vragen over het project? Bel naar 0800 8002 (Rijkswaterstaat) of mail naar wieringerhoek@rws.nl. Vragen over de procedure? Bel naar 070 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven