Wijziging van het besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/873M, Staatscourant 2010, 20508

Directoraat-generaal Belastingdienst/Corporate Dienst Vaktechniek

Besluit van 23 november 2022, nr. DGBD 267621

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit wijzigt het besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/873M (Stcrt. 2010, 20508). De wijziging betreft een aanpassing van onderdeel 2.2.1 Premie-incasso door meerdere premieplichtigen, waardoor bij een mutatie van de verzekering niet meer in alle gevallen opnieuw de verklaringen genoemd in dit onderdeel afgegeven hoeven te worden. Deze wijziging geeft invulling aan de verklaringen in de huidige geautomatiseerde en digitale processen van de verzekeraars.

ARTIKEL I

Het besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/873M (Stcrt. 2010, 20508) wordt als volgt gewijzigd:

A

Onderdeel 2.2.1 wordt als volgt gewijzigd:

De zinsnede:

‘Na elke mutatie van de verzekeringsovereenkomst worden de verklaringen opnieuw door de premieplichtingen afgelegd en door de betrokkenen akkoord bevonden.’

wordt vervangen door:

‘De hiervoor genoemde afgegeven verklaringen zijn ook van toepassing na elke mutatie van de verzekering, tenzij de mutatie meebrengt dat die verklaringen niet meer in die vorm kunnen worden uitgevoerd of één of alle premieplichtigen bij de verzekeraar aangeven van deze eerder afgelegde verklaringen te willen afwijken. In dat geval worden de verklaringen opnieuw door de premieplichtingen afgelegd en door de betrokkenen akkoord bevonden.’

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 november 2022

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

TOELICHTING

De in artikel I opgenomen wijziging betreft een invulling van de huidige automatisering en digitalisering van de processen bij verzekeraars bij mutaties van verzekeringen. Hierdoor hoeven reeds afgegeven verklaringen over de premie-incasso bij meerdere premieplichtigen, niet opnieuw afgegeven te worden indien er een mutatie plaatsvindt op de verzekering. Er dienen wel nog steeds nieuwe verklaringen te worden afgegeven indien de mutatie van de verzekering ertoe leidt dat de eerdere verklaringen geen waarde meer hebben of wanneer een premieplichtige hierom verzoekt.

Artikel II regelt de datum van inwerkingtreding van de onderhavige wijziging. Deze datum wordt gesteld op de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Dit besluit is na de inwerkingtreding terstond uitgewerkt en bevat daarom geen vervalbepaling (zie Aanwijzing 6.25 Aanwijzingen voor de regelgeving (Stcrt. 1992, 230)).

Den Haag, 23 november 2022

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

Naar boven