Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 november 2022, nr. WJZ/ 22481901, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV subsidies 2022 in verband met de ophoging van het subsidieplafond van de subsidiemodule Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV subsidies en artikel 2.3 van de Regeling Europese EZK- en LNV subsidies 2021;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EKZ- en LNV subsidies worden de rijen:

Titel 2.11: Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij

Artikel 2.11.2, eerste lid

       
       

15-07-2022 t/m 15-10-2022

€ 1.100.000

vervangen door:

Titel 2.11: Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij

Artikel 2.11.2, eerste lid

   

15-07-2022 t/m 15-10-2022

€ 2.750.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

's-Gravenhage, 4 november 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Aanleiding

Met de onderhavige regeling wordt het subsidieplafond opgehoogd van de subsidiemodule Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij (hierna: subsidiemodule IPC) die is opgenomen in titel 2.11 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.

Deze module is een instrument waarmee op nationaal niveau wordt bijgedragen aan het stimuleren van innovaties om te komen tot een duurzame en toekomstbestendige visserijsector.

De subsidiemodule is opengesteld tot en met 15 oktober 2022. De ingediende aanvragen zijn beoordeeld en voldoen aan de criteria die de regeling stelt. Omdat de vraag bij de gebruikers van de subsidiemodule groter is dan verwacht en in het licht van het belang van de te subsidiëren innovatieprojecten voor de visserijsector is het voorstel het subsidieplafond van deze subsidiemodule op te hogen. Zo kunnen meer aanvragen worden gehonoreerd.

Het subsidieplafond van de subsidiemodule IPC wordt verhoogd van € 1.100.000 naar € 2.750.000.

2. Staatssteun

De subsidies die worden verstrekt aan de IPC-penvoerder, bevatten staatssteun en worden gerechtvaardigd door de algemene de-minimisverordening.’ De subsidies aan de IPC-deelnemers vallen binnen het kader van artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening.

3. Regeldruk

De wijziging van het subsidieplafond van de subsidiemodule IPC leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de subsidiemodule.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. De aanvragen die met het opgehoogde budget zullen worden gehonoreerd zijn grotendeels reeds ingediend. Om deze aanvragen te kunnen afhandelen is het noodzakelijk dat het budget van de regeling binnen de kortst mogelijk termijn wordt aangepast.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven