Regeling van De Nederlandsche Bank N.V. van 7 november 2022 houdende wijziging van de Regeling prudentieel toezicht verzekeraars met beperkte risico-omvang

De Nederlandsche Bank N.V.;

Gelet op artikel 131 van het Besluit prudentiële regels Wft;

ARTIKEL I

A

De Regeling prudentieel toezicht verzekeraars met beperkte risico-omvang wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 2:2, eerste lid wordt na de punt de volgende volzin toegevoegd ‘In afwijking van het bepaalde in de vorige volzin verstrekt een verzekeraar in de jaren 2023 en 2024 voor de in bijlage 1 opgenomen staat ‘Business Model Analysis ‘ deze staten binnen 24 weken na afloop van ieder boekjaar met betrekking tot dat boekjaar aan DNB.’.

B

In bijlage 1 wordt een nieuwe nationale staat ‘Business Model Analysis’ toegevoegd. Deze nieuwe nationale staat luidt samen met de toelichting als volgt:

Zie template logfile en logfile ‘Business Model Analysis’ op de website van DNB.

C

In bijlage 1 wordt de nationale staat ‘Impact alternatieve extrapolatie’ voor leven- en naturaverzekeraars toegevoegd, luidende: Impact alternatieve extrapolatie

D

De nationale staat ‘Natura-uitvaart’ in bijlage 1 komt te vervallen.

E

In bijlage 3 wordt de verwijzing naar Natura-uitvaartverzekeringen verwijderd en wordt na de staat Zorg toegevoegd:

Business Model Analysis

Nee

Impact alternatieve extrapolatie

Nee

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 31 december 2022. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 7 november 2022

De Nederlandsche Bank N.V. E. Bos

TOELICHTING

Basic-verzekeraars dienen, net als verzekeraars die onder de Solvabiliteit II vallen, een relatief uitgebreide set van rapportages in te dienen. Dit helpt DNB om goed zicht te krijgen op de financiële positie en potentiële risico’s van verzekeraars. In de vernieuwde Regeling prudentieel toezicht verzekeraars met beperkte risico-omvang worden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • In de huidige SBA-NFR worden delen van het onderdeel ‘Bedrijfsmodel & Strategie verzekeraars’ (B&S) verplaatst naar de nieuwe nationale staat ‘Business Model Analysis (BMA)’. De gevraagde informatie wordt op een aantal punten aangepast en verrijkt met nieuwe velden ten opzichte van de huidige SBA-NFR uitvraag. De achtergrond van deze aanpassingen is dat nationale staten per soloverzekeraar worden uitgevraagd, terwijl de SBA-NFR op groepsniveau werd uitgevraagd. Door op solo niveau uit te vragen wordt meer recht gedaan aan de bedrijfsmodellen van de verschillende soorten verzekeraars. Schade-, leven-, zorg- en herverzekeraars krijgen elk een eigen BMA-template. Hierdoor zijn een aantal datavelden niet meer relevant (waaronder bijvoorbeeld de groepsinformatie in de SBA-NFR uitvraag). Daarnaast zijn een aantal indicatoren toegevoegd die beter inzicht geven in het bedrijfsmodel behorende bij een bepaald type verzekeraar. Bijvoorbeeld onderscheid in zakelijk en particulier bij een schadeverzekeraar en aantal polissen. De SBA-NFR voor bedrijfsmodel & strategie komt hiermee te vervallen.

  • Per 31 december 2022 introduceert DNB voor leven- en natura-uitvaartverzekeraars met beperkte risico-omvang met langlopende verplichtingen een nationale staat ‘Impact alternatieve extrapolatie’ (UFR-effect). Dit betreft een set met informatie over de uitloop van de impact van de extrapolatiemethode op de beste schatting voor de komende jaren. Deze set vullen leven- en natura-uitvaartverzekeraars eenmaal per jaar in.

  • De nieuwe staten worden vervat in het onderdeel ‘jaar_uitloop_impact_UFR_LTG en BMA’ van de jaarrapportage voor basic-verzekeraars. Deze is te vinden op de DNB-website Solvency II: Basic - rapportages 2022 (dnb.nl).

  • Het natura-uitvaart tabblad wordt geschrapt. De reden hiervoor is dat het belang van zuivere natura dekkingen bij basicverzekeraars daalt en pakketverzekeringen niet meer bij basic-verzekeraars in de portefeuille voorkomen.

  • De ‘Impact alternatieve extrapolatie’ staat moet binnen 20 weken na afloop van het boekjaar worden gerapporteerd. Voor de staat ‘Business Model Analysis’ geldt een tijdelijke uitzondering. Voor de jaren 2023 en 2024 wordt deze staat binnen 24 weken na afloop van ieder boekjaar ingediend.

Naar boven