Regeling van De Nederlandsche Bank N.V. van 7 november 2022 houdende wijziging van de Regeling staten financiële ondernemingen Wft 2011

De Nederlandsche Bank N.V.;

Gelet op artikel 131 van het Besluit prudentiële regels Wft;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling staten financiële ondernemingen Wft 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2:2, derde lid komt te luiden: In aanvulling op het tweede lid verstrekt de verzekeraar de staten opgenomen in bijlagen 1 en 2 bij deze regeling aan DNB met inachtneming van de indieningstermijnen zoals bepaald in artikel 312 van de Verordening solvabiliteit II. In afwijking van het bepaalde in de vorige volzin verstrekt een verzekeraar in de jaren 2023 en 2024 voor de in bijlagen 1 en 2 opgenomen staat 'Business Model Analysis' en het onderdeel kapitaalgeneratie van de in bijlagen 1 en 2 opgenomen staat 'kapitaalgeneratie levensverzekeraars' deze staten binnen twee maanden na de uiterste indieningstermijnen zoals bedoeld in artikel 312 van de Verordening solvabiliteit II.

B

In bijlagen 1 en 2 wordt de nationale staat 'Winst- en verliesrekening' inclusief de toelichting vervangen door de volgende staat en toelichting, en luidt samen met de toelichting als volgt:

Zie template en logfile nationale staat Winst- en verliesrekening op de website van DNB.

C

In bijlagen 1 en 2 wordt de nationale staat 'Impact alternatieve extrapolatie' aangevuld met het onderdeel 'Net capital generation' inclusief toelichting van de periodieke DNB uitvraag 'Sector Brede Analyse Niet Financiële Risico’s' (SBA-NFR), onderdeel bedrijfsmodel en strategie verzekeraars en luidt samen met de toelichting als volgt:

Zie template en logfile Kapitaalgeneratie levensverzekeraars op de website van DNB.

In bijlagen 1 en 2 wordt een nieuwe nationale staat 'Business Model Analysis' toegevoegd. Deze staat luidt samen met de toelichting als volgt:

Zie template logfile en logfile nationale staat 'Business Model Analysis' op de website van DNB.

D

De nationale staat 'Natura-uitvaart' in bijlagen 1 en 2 komt te vervallen.

E

In onderdeel B van bijlage 7 wordt de verwijzing naar nationale staat Natura-uitvaart verwijderd en wordt na de nationale staat Structurele bedrijfsstatistieken toegevoegd:

Nationale staat Business Model Analysis

Nee

Nee

Nationale staat Kapitaalgeneratie levensverzekeraars

Nee

Nee

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 31 december 2022, met uitzondering van onderdeel B dat in werking treedt met ingang van 31 december 2023. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 7 november 2022

De Nederlandsche Bank N.V. E. Bos

TOELICHTING

In de Regeling staten financiële ondernemingen Wft 2011 (hierna: de Regeling Staten) worden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • De nationale staat 'Winst- en verliesrekening' wordt geactualiseerd. De aanleiding voor deze wijziging is de invoering van de nieuwe boekhoudstandaard IFRS 17 (International Financial Reporting Standards 2017), die per 1 januari 2023 voor beursgenoteerde verzekeraars van kracht wordt. IFRS 17 leidt tot verregaande wijzingen in de balans en winst- en verliesrekening en daardoor volstaat de huidige nationale staat winst- en verliesregeling niet meer. De nationale staat 'Winst- en verliesrekening' voor verzekeraars die volgens de nationale Generally Accepted Accounting Standards (GAAP) rapporteren blijft ongewijzigd.

  • De huidige nationale staat 'Impact alternatieve extrapolatie' (UFR-effect) wordt aangevuld met het onderdeel 'Net capital generation' (NCG) van de uitvraag 'Sector Brede Analyse Niet Financiële Risico's' (SBA-NFR, onderdeel bedrijfsmodel en strategie verzekeraars). De nieuwe staat zal 'Kapitaalgeneratie levensverzekeraars' worden genoemd. De reden voor deze samenvoeging is dat het UFR-effect een belangrijk onderdeel van de kapitaalgeneratie is. Door deze staten samen te voegen wordt de samenhang tussen de staten verduidelijkt. Deze nieuwe staat wordt verplicht voor levensverzekeraars en natura-uitvaartverzekeraars met langlopende verplichtingen en voor levensverzekeraars en natura-uitvaartverzekeraars waarbij de technische voorzieningen van de verzekeraar op referentiedatum meer dan EUR 100 miljoen bedragen.

  • In de huidige SBA-NFR worden delen van het onderdeel 'Bedrijfsmodel & Strategie verzekeraars' (B&S) verplaatst naar de nieuwe nationale staat 'Business Model Analysis (BMA)'. De gevraagde informatie wordt op een aantal punten aangepast en verrijkt met nieuwe velden ten opzichte van de huidige SBA-NFR uitvraag. De achtergrond van deze aanpassingen is dat nationale staten per soloverzekeraar worden uitgevraagd, terwijl de SBA-NFR op groepsniveau werd uitgevraagd. Door op soloniveau uit te vragen wordt meer recht gedaan aan de bedrijfsmodellen van de verschillende soorten verzekeraars. Schade-, leven-, zorg- en herverzekeraars krijgen elk een eigen BMA-template. Hierdoor zijn een aantal datavelden niet meer relevant (waaronder bijvoorbeeld de groepsinformatie in de SBA-NFR uitvraag). Daarnaast zijn een aantal indicatoren toegevoegd die beter inzicht geven in het bedrijfsmodel behorende bij een bepaald type verzekeraar. Bijvoorbeeld onderscheid in zakelijk en particulier bij een schadeverzekeraar en aantal polissen. De SBA-NFR voor bedrijfsmodel & strategie komt hiermee te vervallen. Zoals hierboven aangegeven, wordt het onderdeel 'Net capital generation' (NCG) in de SBA-NFR verplaatst naar de nieuwe staat 'kapitaalgeneratie levensverzekeraar'.

  • De nationale staat 'Natura-uitvaart' wordt geschrapt. De reden hiervoor is dat het belang van zuivere natura dekkingen bij de verzekeraars daalt en pakketverzekeringen, door consolidatie, alleen nog bij drie grote verzekeraars in de portefeuille zitten. De nationale staten Windstorm, Zorg en Structurele bedrijfsstatistieken zijn niet gewijzigd.

  • De indieningstermijn voor de kwartaal en jaarstaten is hetzelfde als de indieningstermijnen zoals bepaald in artikel 312 van de Verordening solvabiliteit II. Hierop wordt tijdelijk twee uitzonderingen gemaakt. Voor de jaren 2023 en 2024 mag de staat 'Business Model Analysis (BMA)' en het onderdeel kapitaalgeneratie van de staat 'kapitaalgeneratie levensverzekeraars' uiterlijk twee maanden na de uiterste indieningstermijnen zoals bedoeld in artikel 312 van de Verordening solvabiliteit II worden ingediend. Dat laat onverlet dat de twee overige onderdelen van de staat kapitaalgeneratie levensverzekeraars wel binnen de termijnen van artikel 312 van de Verordening solvabiliteit II voor kwartaalstaten respectievelijk jaarstaten bij DNB moeten worden ingediend. Het betreft het onderdeel kwartaalstaat impact alternatieve extrapolatie en het onderdeel jaarstaat uitloop impact alternatieve extrapolatie.

Bij de inwerkingtreding wordt het volgende opgemerkt. De staat 'Winst- en verliesrekening' zal vanaf 1 januari 2024 van kracht worden (boekjaar 2023, referentiedatum 31 december 2023). De nationale staten 'Business Model Analysis' en 'kapitaalgeneratie levensverzekeraars' dienen voor het eerst voor boekjaar 2022 (referentiedatum 31 december 2022) te worden gerapporteerd.

Naar boven