Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 2 november 2022 (kenmerk: 4259858/22/DP&O), houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de herindeling van de clusters

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder a, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1, onderdeel b, onder 1° wordt ‘Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door: Wet open overheid

B

Artikel 1a komt te vervallen.

C

Artikel 2a wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden: De secretaris-generaal blijft eindverantwoordelijk voor de beleidsmatige kwesties die de directie Financieel-Economische Zaken en de directie Wetgeving en Juridische Zaken als bedoeld in artikel 4, tweede lid, onderdelen a en e, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid betreffen.

D

In artikel 3, tweede lid, onderdeel a wordt ‘Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door: Wet open overheid

ARTIKEL II

De Mandaatregeling SG-cluster Ministerie van Veiligheid en Justitie 2013 komt te vervallen.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. De artikelen IA en D werken terug tot en met 1 mei 2022 en de artikelen IB en C werken terug tot en met 31 maart 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

TOELICHTING

Artikel I, onderdelen B, en C

Als gevolg van een wijziging in de aansturing van het Ministerie van Justitie en Veiligheid waarbij de hoofddirectie bedrijfsvoering is toegevoegd aan de departementsleiding en de taakverdeling tussen de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal en de hoofddirecteur bedrijfsvoering is gewijzigd, dient ook het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid te worden aangepast.

Het pSG-cluster is hernoemd als Hoofddirectie bedrijfsvoering en vormt derhalve een eigenstandig cluster binnen de organisatie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De hoofddirecteur bedrijfsvoering staat aan het hoofd van dit cluster. De hoofddirecteur bedrijfsvoering verkrijgt met de onderhavige wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dezelfde bevoegdheden die het eigen cluster betreffen als de andere hoofden van clusters.

Het doel van de nieuwe taakverdeling is de secretaris-generaal ruimte te geven zich te concentreren op zijn primaire taken als eerste politiek adviseur en bestuurder van het concern JenV. Deze doelstelling wordt (onder meer) gerealiseerd doordat de plaatsvervangend secretaris-generaal als hoofd van het SG-cluster gaat fungeren. De secretaris-generaal blijft eindverantwoordelijk voor de beleidsmatige kwesties die de directie Financieel-Economische Zaken en de directie Wetgeving en Juridische Zaken betreffen. Met deze taakverdeling wordt tegemoet gekomen aan artikel 2 Besluit FEZ van het Rijk en De Regeling vaststelling Aanwijzingen voor de juridische functie Rijk. In deze regelingen is bepaald dat de toegang van de Directeur Financieel Economische Zaken en de Directeur Wetgeving en Juridische Zaken tot de secretaris-generaal en de bewindspersonen, zonder tussenkomst van beleidsonderdelen, gegarandeerd dient te zijn. De verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering van de beide directies, alsmede de volledige eindverantwoordelijkheid voor de overige directies in het SG-cluster en de directies binnen het cluster, wordt belegd bij de plaatsvervangend secretaris-generaal.

Artikel I, onderdelen A en D

Met ingang van 1 mei 2022 is de Wet openbaarheid van bestuur vervangen door de Wet open overheid. Per 31 maart 2022 is de Hoofddirectie Bedrijfsvoering toegevoegd aan de organisatie van JenV.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

Naar boven