Besluit van de directeur-generaal Ketenregie van 5 november 2022 (2022-269361) houdende het verlenen van ondermandaat inzake het Besluit ondersteuning ouders in het buitenland

De directeur-generaal Ketenregie,

Gelet op artikel 1, eerste en tweede lid, van het Besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging van Belastingdienst/Toeslagen aan de directeur-generaal Ketenregie in het kader van de ondersteuning van ouders in het buitenland;

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op de vooraf verkregen instemming van de directeur-generaal Herstelbeleid en de directeur Herstelbeleid;

Besluit:

Artikel 1

Aan de directeur Herstelbeleid wordt ondermandaat verleend voor:

  • het nemen van beschikkingen als bedoeld in onderdeel 3 van het Besluit ondersteuning ouders in het buitenland.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 14 november 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De directeur-generaal Ketenregie, C.H.L.M. van de Louw

TOELICHTING

In het Besluit ondersteuning ouders in het buitenland (hierna: Beleidsbesluit) is geregeld dat gedupeerde ouders in het buitenland aanspraak kunnen maken op brede ondersteuning. De Belastingdienst/Toeslagen heeft voor de uitvoering van het Beleidsbesluit mandaat verleend aan de directeur-generaal Ketenregie van het directoraat-generaal Herstel van het Ministerie van Financiën.

Met het onderhavige ondermandaatbesluit wordt geregeld dat de directeur Herstelbeleid bevoegd is om namens de Belastingdienst/Toeslagen beschikkingen te nemen waarbij wordt beslist tot het al dan niet verstrekken van een financiële tegemoetkoming voor externe ondersteuning aan gedupeerde ouders in het buitenland. Het betreft hier uitsluitend het nemen van een beschikking als bedoeld in onderdeel 3 van het Beleidsbesluit; het feitelijk uitbetalen van een financiële tegemoetkoming op basis van een beschikking als hiervoor bedoeld is belegd bij Radar (zie het Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging aan Radar van de directeur-generaal Ketenregie). Het onderhavige ondermandaatbesluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 14 november 2022.

De directeur-generaal Ketenregie, C.H.L.M. van de Louw

Naar boven