Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 november 2022, kenmerk 3461270-1039003-PDCV, houdende wijziging van de Subsidieregeling COVID-19-vaccinatie door ziekenhuizen in verband met een aanpassing in de berekening van het subsidiebedrag en enkele wijzigingen van aanvragers

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling COVID-19-vaccinatie door ziekenhuizen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt na het begrip oproep eerste prik hoog medisch risicogroepen 5 tot en met 11 jaar ‘1 december’ vervangen door ‘31 december’ en wordt na de begrippen pilot en vaccinatie medisch hoog-risicogroepen telkens ‘18 tot 60 jaar’ vervangen door ‘18 tot 75 jaar’.

B

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4. Subsidiebedrag

Het bedrag van de subsidie, bedoeld in artikel 3, wordt berekend overeenkomstig de formule:

U + (Qh x € 21) + (Ql x € 29) + (Qm x € 6) + (Qn x € 21) + (Qp x € 6)

waarbij wordt verstaan onder:

  • U: een vast bedrag van € 10.000 per ziekenhuis dat de voorbereiding opschaling heeft uitgevoerd;

  • Qh: het aantal geplande prikken voor de pilot;

  • Ql: het aantal keer dat een vaccinatie medisch hoog-risicogroepen heeft plaatsgevonden;

  • Qm: het aantal personen aan wie het betreffende ziekenhuis een oproep derde prik heeft gestuurd;

  • Qn: het aantal personen bij wie een boostervaccinatie heeft plaatsgevonden;

  • Qp: het aantal personen aan wie het betreffende ziekenhuis een oproep eerste prik hoog medisch risicogroepen 5 tot en met 11 jaar heeft gestuurd.

C

In artikel 5, derde lid, wordt ‘1 juni 2022’ vervangen door ‘15 november 2022’.

Artikel 5, zevende lid komt te luiden:

  • 7. Indien de som (Qm x € 6) + (Qp x € 6) meer dan € 125.000,- bedraagt, gaat de aanvraag vergezeld van een op die som betrekking hebbend assurancerapport van een accountant.

D

In artikel 10, eerste lid, wordt ‘1 januari 2023’ vervangen door ‘1 juni 2023’.

E

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan bijlage II worden de volgende rijen toegevoegd:

Dialyse Centrum Groningen

Dialyse Centrum Groningen

1

9700 RB

Elyse Klinieken voor Nierzorg

Elyse Klinieken voor Nierzorg

10

5342 CW

Medisch Centrum Leeuwarden B.V.

Medisch Centrum Leeuwarden B.V.

2

8934 AD

De Tjongerschans Heerenveen

De Tjongerschans Heerenveen

44

8441 PW

Rijndam Revalidatie

Rijndam Revalidatie

300

3015 LJ

2. De rij waarin ‘Zorgpartners Friesland’ is opgenomen, vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling COVID-19-vaccinatie door ziekenhuizen (hierna: de Subsidieregeling).

De wijziging houdt met name in het aanpassen van artikel 4. Ten tijde van het opstellen van de regeling werd verondersteld dat het aan de hand van een door het RIVM gevoerde administratie van de geleverde vaccins, een bovengrens aan de per ziekenhuisorganisatie uit te keren subsidie kon worden gesteld. Omdat gebleken is dat het aantal geleverde vaccins niet op het niveau van afzonderlijke ziekenhuisorganisaties werd geadministreerd, niet alle leveringen werden vastgelegd en de ziekenhuizen/ziekenhuisorganisaties onderling vaccins hebben herverdeeld, zijn deze gegevens voor dat doel onbruikbaar. De daarop betrekking hebbende zinssneden in artikel 4 zijn daarom geschrapt.

Ook is het vanwege een communicatiemisverstand nodig gebleken om de in artikel 1 genoemde periode waarbinnen de oproepen eerste prik hoog medische risicogroepen 5 tot en met 11 jaar werden verzonden aan te passen, alsmede de leeftijdsgrenzen van de groep die tijdens de pilot werd gevaccineerd en de medisch hoog-risicogroepen.

Voorts is sprake van het verlengen van de periode waarbinnen de subsidie kan worden aangevraagd, met name omdat het verkrijgen van een in artikel 5, zevende lid genoemde assurancerapport vóór de eerdergenoemde datum van 1 juni 2022 in de praktijk niet mogelijk is gebleken en ook vanwege de hiervoor besproken onduidelijkheden en complicaties. Bovendien is om dezelfde redenen aangepast waarop het assurancerapport betrekking heeft.

Omdat de administratieve afhandeling van de aanvragen daarmee later plaatsvindt dan voorzien, dient de vervaldatum van de regeling eveneens te worden aangepast.

Tot slot zijn drie ziekenhuisorganisaties toegevoegd aan bijlage II en wordt om administratieve redenen één ziekenhuisorganisatie van die bijlage geschrapt, onder nieuwe, afzonderlijke vermelding van de twee ziekenhuizen die daartoe eerst gerekend werden.

Gevolgen voor regeldruk

Er zijn geen gevolgen voor de regeldruk.

Staatssteun

Deze wijziging maakt de eerdere conclusie dat geen sprake is van staatssteun niet anders.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

B

Artikel 4 is zo aangepast dat er geen maximering op basis van de door het RIVM opgegeven gegevens wordt toegepast en is overigens ongewijzigd gebleven.

C

Dit onderdeel regelt het verlengen van de aanvraagperiode nu in de praktijk gebleken is dat deze te kort was. Voorts is de bepaling in het zevende lid met betrekking tot het assurancerapport aangepast.

D

Met dit onderdeel wordt de vervaldatum van de regeling gewijzigd.

E

Dit onderdeel voegt enkele ziekenhuisorganisaties toe die eerder per abuis niet waren opgenomen en voert een administratieve wijziging door voor Zorgpartners Friesland, die nu als twee aparte ziekenhuisorganisaties is opgenomen.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving, treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Omdat de regeling met terugwerkende kracht van toepassing is, is spoedige publicatie wenselijk.

De regeling werkt terug tot en met 1 juni 2022. Deze terugwerkende kracht is noodzakelijk om aan te sluiten bij de aanvankelijke einddatum van de aanvraagtermijn die geldt op grond van de Subsidieregeling. De reikwijdte van de regeling wordt dan voor zowel alle (reeds) ingediende aanvragen, als voor de nog in te dienen aanvragen aangepast. Dit heeft louter een begunstigende werking.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven