Benoeming voorzitter Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Datum 29 september 2022

Nummer IENW/BSK-2022/217089

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Gelet op artikel 9, eerste lid, van de Wet overleg fysieke leefomgeving;

Gelet op het besluit van de ministerraad van 16 september 2022 (14.c.3);

Gelet op de aanbiedingsbrief Klimaatnota van de Minister voor Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer gedateerd 20 september 2022 (DGKE-K / 22478268);

BESLUIT:

Artikel 1

De heer drs. C.C.M. (Kees) Vendrik wordt met ingang van 3 november 2022 voor 4 jaar benoemd tot voorzitter van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL).

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 3 november 2022.

Dit besluit zal met toelichting worden geplaatst in de Staatscourant.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

De heer drs. C.C.M. (Kees) Vendrik wordt benoemd tot voorzitter Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL). Als OFL-voorzitter krijgt hij voor een afgesproken periode (voor een periode tot een halfjaar na aantreden van een nieuw kabinet) de specifieke taak om het voorzitterschap van een platform voor maatschappelijke dialoog en reflectie over het klimaatbeleid op zich te nemen.

In het Ontwerp Beleidsprogramma Klimaat heeft de Minister voor Klimaat & Energie aangekondigd dat het voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord wordt vervangen door een platform voor maatschappelijke dialoog en reflectie. De Minister voor Klimaat & Energie heeft het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) gevraagd dit platform te faciliteren.

Volgens het besluit van de ministerraad van 16 september 2022 (14.c.3) en zoals opgenomen in de Aanbiedingsbrief van Minister Jetten aan de Tweede Kamer over de concept-klimaatnota (DGKE-K / 22478268, 20 september 2022) staat beschreven, is de heer drs. C.C.M. (Kees) Vendrik gemandateerd als voorzitter van dit platform voor maatschappelijke dialoog en reflectie over het klimaatbeleid. Het platform zal per 3 november 2022 officieel van start gaan.

De voorzitter krijgt de opdracht om in overleg met de Minister voor Klimaat en Energie en naar eigen inzicht het gesprek met maatschappelijke partijen over het klimaatbeleid in te richten. De opdracht is verdeeld in twee kerntaken:

  • 1. Het gevraagd en ongevraagd signaleren en adviseren aan de Minister voor Klimaat en Energie over ontwikkelingen die direct of indirect van belang zijn voor het klimaatbeleid, waaronder oplossingen voor concrete knelpunten in de uitvoering en kansen voor versnelling van de transitie. De focus van de adviezen zal liggen op de maatschappij en burgers en hun reflecties op het klimaatbeleid.

  • 2. Het aanjagen van de dialoog over het klimaatbeleid in de samenleving, met bijzondere aandacht voor de thematiek rond de rechtvaardige transitie en het betrekken van groepen in de samenleving die minder verbondenheid en betrokkenheid voelen bij de klimaattransitie.

Werkzaamheden

  • Organisatie van een overleg dat 4-5x per jaar bijeenkomt. De heer Vendrik richt dit overleg naar eigen inzicht in en het secretariaat dat hem ondersteunt, zorgt ervoor dat verschillende partijen betrokken en verbonden worden.

  • Organisatie (en uitvoering) van een programma gericht op burgers in Nederland met minder vertrouwen en/of verbondenheid met de klimaattransitie. De heer Vendrik verzamelt informatie over o.a. wat deze groep mensen nodig heeft om vertrouwen te krijgen en waar zij zelf denken een rol in te kunnen spelen; Bevordering van de maatschappelijke dialoog over de klimaattransitie, waarbij wordt voortgebouwd op activiteiten die door het huidige secretariaat van het Voortgangsoverleg de afgelopen jaren zijn georganiseerd. Dit houdt in ieder geval in de organisatie van de jaarlijkse Dag van het Klimaatakkoord. Als onderdeel hiervan zou ook een klimaat- ‘roadshow’ kunnen worden georganiseerd, alsook de deelname aan congressen en seminars.

  • De heer Vendrik werkt de komende 2 maanden een startdocument uit waarin deze werkzaamheden, alsmede de vormgeving van het overleg/de overleggen verder zijn uitgewerkt.

Verantwoording en reguliere overleggen

De heer Vendrik:

  • legt eens per jaar publiekelijk verantwoording af met een korte appreciatie van de staat van de transitie en een verslag van werkzaamheden;

  • voert regulier overleg met de coördinerende Minister voor Klimaat en Energie (ca. 4x per jaar) en voor het klimaatbeleid verantwoordelijke vakministers.

  • voert regulier overleg met relevante (geïnstitutionaliseerde) partijen – zoals de Uitvoeringsoverleggen per sector, Raad van State, PBL en Klimaatraad (i.o.) – om voortgang te bespreken en knelpunten en kansen te identificeren en te agenderen.

  • neemt deel aan het overleg met de voorzitters van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL).

  • is (zo nodig en desgevraagd) beschikbaar voor toelichtingen aan het parlement.

  • is (zo nodig en desgevraagd) beschikbaar voor toelichtingen aan de media.

Benoeming en ondersteuning

  • De heer Vendrik is onafhankelijk en wordt door het kabinet benoemd voor een periode tot een halfjaar na aantreden van een nieuw kabinet;

  • richt naar eigen inzicht ondersteuning en werkzaamheden in en stelt daartoe een programma op, na overleg met de Minister voor Klimaat en Energie;

  • wordt ondersteund in zijn werkzaamheden door het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL).

Evaluatie

  • Er vindt jaarlijks een overleg met de Minister voor Klimaat en Energie plaats over de resultaten.

  • Na twee jaar volgt een korte externe evaluatie van de functie in de context van de gehele klimaat-governance.

  • Na de betreffende termijn wordt de functie in de huidige vorm opgeheven, tenzij anders wordt besloten door de Minister voor Klimaat en Energie.

Naar boven