Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 oktober 2022, kenmerk 3450962-1037955-DMO, houdende wijziging van de Regeling specifieke uitkering specialistische functies aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling in verband met het opnemen van de mogelijkheid tot indexering van bedragen en het ophogen van het bedrag voor de functie inzake eergerelateerd geweld

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering specialistische functies aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘De Minister kan’ ingevoegd ‘jaarlijks’.

2. In het tweede lid, aanhef, vervalt ‘voor het jaar 2021’.

3. In het tweede lid, onder c, aanhef en onderdelen 1 en 2, wordt ‘loverboys problematiek’ telkens vervangen door ‘seksuele uitbuiting’.

B

In artikel 4 wordt ‘€ 2.850.820’ vervangen door ‘€ 2.960.388’.

C

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4. Hoogte van de specifieke uitkering en uitkeringsplafond

De specifieke uitkering voor het jaar 2022 bedraagt per coördinerende gemeente per specialistische functie ten hoogste:

Specialistische functie

Specifieke uitkering

Coördinerende gemeente

Landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating

€ 649.300

Den Haag

Landelijke coördinatie Centra Seksueel Geweld

€ 499.108

Utrecht

Hulp slachtoffers eergerelateerd geweld en seksuele uitbuiting

€ 2.850.820

Groningen

€ 1.808.561

Tilburg

Opvang slachtoffers mensenhandel met multiproblematiek

€ 114.300

Alkmaar

€ 114.300

Almere

€ 747.800

Amsterdam

€ 185.204

Enschede

€ 652.834

Rotterdam

€ 184.796

Zwolle

D

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘ingediend tussen 15 januari 2021 en 1 maart 2021’ vervangen door ‘jaarlijks ingediend tussen 15 januari en 1 maart van het betreffende jaar’.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. In afwijking van het eerste lid, wordt de aanvraag tot verlening van een specifieke uitkering voor het jaar 2022 door de coördinerende gemeente ingediend voor 1 december.

E

Na artikel 6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6a. Bijstelling

De Minister kan het bedrag van de specifieke uitkering bijstellen, rekening houdend met de ontwikkeling van het prijspeil of de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt ten aanzien van artikel I, onderdeel B, terug tot en met 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

TOELICHTING

Algemene inleiding

Gemeenten zijn sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) verantwoordelijk voor een integrale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling1. In 2021 is een specifieke uitkering (hierna: SPUK) voor specialistische functies huiselijk geweld en kindermishandeling in werking getreden. De middelen hiervoor staan op de VWS-begroting. Het betreft de volgende vier specialistische functies:

  • Landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating;

  • Landelijke coördinatie Centra Seksueel Geweld;

  • Hulp slachtoffers eergerelateerd geweld en loverboys problematiek; en

  • Opvang slachtoffers mensenhandel met multiproblematiek.

De functienaam ‘loverboys problematiek’ wordt gewijzigd in seksuele uitbuiting, omdat gemeenten en aanbieders hebben aangegeven dat deze terminologie beter passend is voor de doelgroep.

Herziening beschikking 2021

In 2021 is er vaker beroep gedaan op de opvang en hulp aan slachtoffers van eergerelateerd geweld en loverboy-problematiek dan verwacht. Deze toename kan niet bekostigd worden uit de middelen die beschikbaar zijn gesteld voor de specifieke uitkering van 2021. Om die reden is besloten tot het eenmalig ophogen van het budget voor 2021 voor die specialistische functie met het bedrag dat noodzakelijk is om de opvang van deze slachtoffers door gemeenten te kunnen bekostigen: € 109.568. Dit conform de voorwaarden en verplichtingen van de regeling specifieke uitkering specialistische functies aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. De regeling wordt met terugwerkende kracht aangepast, waardoor het beschikbare bedrag voor het jaar 2021 achteraf wordt opgehoogd. Het extra bedrag kan door middel van een herziening van de beschikking voor 2021 verleend worden. Dit betreft geen structurele ophoging.

Wijziging regeling vanaf 2022: meerjarig en indexering

Regeling voor meerdere jaren

Het is wenselijk om voor de in de regeling genoemde specialistische functies een structurele uitkering te verlenen komende jaren, waarbij de coördinerende gemeenten elk jaar weer een nieuwe aanvraag doen met de bedragen voor dat jaar. De bedragen in de regeling worden jaarlijks aangepast indien nodig. Dit geeft zekerheid voor gemeenten, maar ook flexibiliteit om met aanbieders inhoudelijk meerjarig door te ontwikkelen. De regeling is daarom aangepast om een structurele specifieke uitkering voor de bovengenoemde specialistische functies mogelijk te maken.

Indexering

Om tegemoet te kunnen komen aan de stijgende kosten van de uitvoering van de specialistische functies is besloten om jaarlijkse indexatie van de specifieke uitkering mogelijk te maken.

De vier specialistische functies voor de opvang van slachtoffers ervaren structurele prijsstijgingen. Het gaat daarbij volgens de informatie van de gemeenten om zowel personele als materiële kosten, waarbij het personele kostenaandeel aanmerkelijk groter is. Om die redenen is er het voornemen om een indexering te gebruiken, die de loon- en prijsontwikkeling volgt (de zogenoemde LPO indexering) en is opgebouwd uit een aandeel van 80% loongerelateerd en 20% gerelateerd aan materiële kosten. De mogelijkheid voor indexering geldt vanaf 2022.

Staatssteun

Er is sprake van staatssteun als aan de volgende vijf cumulatieve criteria is voldaan:

  • De steun wordt verleend aan een onderneming die een economische activiteit verricht;

  • De steun wordt met staatsmiddelen bekostigd;

  • De staatsmiddelen verschaffen een economisch voordeel dat niet via de normale commerciële weg zou zijn verkregen;

  • De maatregel is selectief;

  • De maatregel vervalst (potentieel) de mededinging en (dreigt te) leiden tot een ongunstige beïnvloeding van het handelsverkeer in de EU.

In dit geval wordt het eerste criterium niet vervuld. Gemeenten kunnen voor de uitvoering van bepaalde aan hen opgedragen publieke taken een specifieke uitkering krijgen. Zij zijn in zo’n geval niet aan te merken als ondernemingen in de zin van de staatssteunregels. Indien gemeenten de middelen inzetten om de activiteiten te realiseren zijn zij, indien de middelen ten goede komen aan ondernemingen, gehouden de staatssteunregels na te leven.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen


X Noot
1

Huiselijk geweld en kindermishandeling wordt in deze toelichting als verzamelnaam gebruikt voor verschillende vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties, zoals ook ouderenmishandeling, seksueel geweld, mensenhandel en eer gerelateerd geweld.

Naar boven