Kennisgeving instemmingsbesluit op het winningsplan Luttelgeest III, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Luttelgeest III voor de winning van aardwarmte (geothermie).

Van vrijdag 28 oktober 2022 tot en met vrijdag 9 december 2022 ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

Het aardwarmteproject in Luttelgeest

In de regio Luttelgeest zijn op dit moment meerdere aardwarmtesystemen gerealiseerd:

  • Luttelgeest I van Hoogweg Aardwarmte B.V.

  • Luttelgeest II van Aardwarmtecombinatie Luttelgeest B.V.

Het winningsplan Luttelgeest III beschrijft een uitbreiding van het bestaande aardwarmtesysteem Luttelgeest I van Hoogweg Aardwarmte B.V. De huidige terinzagelegging betreft alleen het instemmingsbesluit op het winningsplan Luttelgeest III.

Wat staat er in het winningsplan Luttelgeest III?

Hoogweg Aardwarmte B.V. heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Luttelgeest III ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan Luttelgeest III betreft een uitbreiding van het bestaande aardwarmtesysteem van Hoogweg. Het bestaande aardwarmtesysteem ligt binnen de winningsvergunning Luttelgeest I. Voor de uitbreiding van Hoogweg is in het open gebied rondom de winningsvergunning Luttelgeest I de winningsvergunning Luttelgeest III aangevraagd.

Een winningsplan geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid te onttrekken water, de hoeveelheden jaarlijks te onttrekken water, de temperatuur van het onttrokken en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

Het winningsplan Luttelgeest III is voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem van Hoogweg in de provincie Flevoland, in de gemeente Noordoostpolder en in het verzorgingsgebied van het Waterschap Zuiderzeeland.

Winningsplan Luttelgeest I en III

Het winningsplan Luttelgeest I beschrijft de winning van aardwarmte door Hoogweg Aardwarmte B.V. aan de Nieuwlandseweg in Luttelgeest. Het winningsplan betreft een bestaande warmtewinning. Het aardwarmtesysteem is sinds 2018 in bedrijf en wint op dit moment aardwarmte. Het winningsplan Luttelgeest III beschrijft een uitbreiding van het bestaande systeem.

De aardwarmte-installatie bestaat uit een zogeheten triplet (drie putten) en een aardwarmtecentrale. De aardwarmte-installatie bestaat uit een productieput en twee injectieputten met daartussen een gas/water scheider, gasverwerkingsinstallaties en een aardwarmtecentrale met filters en warmtewisselaars, waar warmte wordt onttrokken aan het geproduceerde water. Deze warmte wordt overgebracht op een warmtenet waarmee de lokale glastuinbouw van duurzame warmte wordt voorzien.

De huidige terinzagelegging betreft alleen het instemmingsbesluit op het winningsplan Luttelgeest III.

Huidig beleid voor aardwarmte

Voor de afbouw van de vraag naar aardgas moeten kansrijke duurzame alternatieven, zoals aardwarmte, ontwikkeld worden. Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening en daarmee in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. In het Regeerakkoord zijn ambitieuze plannen aangekondigd op het gebied van klimaat en energie. Twee belangrijke pijlers onder de nationale ambitie zijn de Klimaatwet en het Klimaatakkoord (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het akkoord gaat over vijf sectoren: industrie, gebouwde omgeving, elektriciteitssector, transport en landbouw en natuur.

Aanpassingen aan ontwerp-instemmingsbesluit

Het ontwerp-instemmingsbesluit Luttelgeest III met betrekking tot het gelijknamige winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen van vrijdag 2 september 2022 tot en met donderdag 13 oktober 2022. Er zijn tijdens de terinzagelegging géén zienswijzen ingediend. Zodoende is er geen aanleiding om de instemming met het winningsplan inhoudelijk aan te passen ten opzichte van het ontwerp-instemmingsbesluit of te weigeren. Wel zijn er enkele tekstuele aanpassingen aan het instemmingsbesluit doorgevoerd, waaronder de reactie op adviespunten van de Mijnraad. Op basis van de uitgebrachte adviezen stemt de staatssecretaris zodoende definitief in met het winningsplan Luttelgeest III.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 28 oktober 2022 tot en met vrijdag 9 december 2022 het instemmingsbesluit, het winningsplan, de onderliggende stukken en de uitgebrachte adviezen inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/luttelgeest. Het is ook mogelijk om een papieren versie van het instemmingsbesluit te lezen. U kunt hiervoor contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De contactgegevens vindt u onderaan deze kennisgeving en op de website www.mijnbouwvergunningen.nl/luttelgeest.

Wat zijn de vervolgstappen?

Bent u belanghebbende of heeft u een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit, dan is het voor u mogelijk om van vrijdag 28 oktober 2022 tot en met vrijdag 9 december 2022 beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtefkening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl/luttelgeest en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en aardwarmte in de regio Luttelgeest.

Voor nadere informatie over de aardwarmteprojecten bij Luttelgeest, de instemmingsbesluiten, de procedure kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven