Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 20 oktober 2022, nr. 2022-0000042432, tot wijziging van de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding gemeentelijke belastingen in verband met de inwerkingtreding van de Wet hersteloperatie toeslagen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 7.2 van de Wet hersteloperatie toeslagen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering kwijtschelding gemeentelijke belastingen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De begripsbepaling van ‘gedupeerde’ komt te luiden:

gedupeerde:

persoon, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, onderdeel a, van de Wet hersteloperatie toeslagen;

2. De begripsbepaling van ‘toeslagpartner’ komt te luiden:

toeslagpartner:

persoon, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet hersteloperatie toeslagen.

B

Na artikel 5 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a

Deze regeling berust op artikel 7.2 van de Wet hersteloperatie toeslagen.

ARTIKEL II

Indien het bij koninklijke boodschap van 24 juni 2022 ingediende voorstel van wet houdende regels ten behoeve van de hersteloperatie toeslagen (Wet hersteloperatie toeslagen) (Kamerstukken 36 151) tot wet is of wordt verheven en artikel 7.2 van die wet in werking treedt, treedt deze regeling op hetzelfde tijdstip in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

TOELICHTING

Deze regeling strekt ertoe de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding gemeentelijke belastingen te wijzigen in verband met de inwerkingtreding van de Wet hersteloperatie toeslagen.

De Regeling specifieke uitkering kwijtschelding gemeentelijke belastingen voorziet in het verstrekken van een specifieke uitkering aan gemeenten voor het vergoeden van kosten die ontstaan door het kwijtschelden van verschuldigde gemeentelijke belastingen van gedupeerden van de toeslagaffaire. Hierbij gaat het om de gemeentelijke belastingen, bedoeld in hoofdstuk XV, paragraaf 2 en 3, van de Gemeentewet en om de belastingen waarvan de heffing krachtens andere wetten door de gemeente geschiedt (zoals de afvalstoffenheffing op grond van artikel 15.33 van de Wet milieubeheer). Ook voorziet deze regeling in de vergoeding van de uitvoeringskosten die gemeenten maken in het kader van deze kwijtschelding.

In het wetsvoorstel houdende regels ten behoeve van de hersteloperatie toeslagen (Wet hersteloperatie toeslagen) (Kamerstukken 36 151) is in lijn met artikel 17, eerste lid, van de Financiële-verhoudingswet (hierna: Fvw) een wettelijke grondslag voor deze regeling opgenomen (artikel 7.2). Om het mogelijk te maken de gemeenten zo snel mogelijk te compenseren voor deze kwijtscheldingsoperatie, is de regeling echter al vooruitlopend op deze wettelijke grondslag in werking getreden. Artikel 17, tweede lid, van de Fvw, juncto artikel 4:23, derde lid, onderdeel a, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) maakt dit mogelijk.

De inwerkingtreding van de Wet hersteloperatie toeslagen betekent dat de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding gemeentelijke belastingen niet meer op artikel 17, tweede lid, van de Fvw, juncto artikel 4:23, derde lid, van de Awb, kan worden gebaseerd. Daarom wordt met deze wijzigingsregeling een nieuwe bepaling aan de Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen toegevoegd waarin is opgenomen dat die regeling gebaseerd is op artikel 7.2 van de Wet hersteloperatie toeslagen. Tevens worden met deze wijzigingsregeling enkele begripsbepalingen gewijzigd, zodat voor enkele definities voortaan wordt verwezen naar de Wet hersteloperatie toeslagen.

Deze regeling treedt op hetzelfde moment in werking als dat de Wet hersteloperatie in werking treedt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

Naar boven