Wijziging Mandaatregeling Defensie Wet vervoer gevaarlijke stoffen 2010

7 oktober 2022

Nummer: BS2022023362

De Staatssecretaris van Defensie

Besluit:

ARTIKEL I

De Mandaatregeling Defensie Wet vervoer gevaarlijke stoffen 2010 wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel a komt als volgt te luiden:

  • a. de commandant der strijdkrachten ten aanzien van:

    • 1°. het verlenen van ontheffing of vrijstelling als bedoeld in artikel 8, tweede lid, van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen;

    • 2°. het indienen van verzoeken als bedoeld in artikel 27, derde en vijfde lid, onderdeel a, en artikel 29, tweede lid, onderdeel a, en derde lid van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen;

    • 3°. het doen van een voordracht en het geven van een verklaring van geen bezwaar als bedoeld in artikel 11, vierde lid, van de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen.

b. Onderdeel b vervalt, onder verlettering van onderdeel c en d tot onderdeel b en c.

2. Aan artikel 1 wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De functionaris, bedoeld in het eerste lid, onder a, kan de in het eerste lid, onder a bedoelde bevoegdheden geheel of gedeeltelijk schriftelijk doormandateren aan de onder hem ressorterende souschef logistiek.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 oktober 2022

De Staatssecretaris van Defensie, C. A. van der Maat

TOELICHTING

De onderhavige regeling wijzigt de Mandaatregeling Defensie Wet vervoer gevaarlijke stoffen 2010. In de bij of krachtens de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs) gestelde regels is op een aantal plaatsen voorzien in bevoegdheden voor de Minister van Defensie. In de Mandaatregeling Defensie Wet vervoer gevaarlijke stoffen 2010 is geregeld welke Defensiefunctionarissen bevoegd zijn om die bevoegdheden in mandaat uit te oefenen.

Zo is op grond van de bestaande regeling mandaat en machtiging verleend aan de commandant der strijdkrachten ten aanzien van het verlenen van ontheffing of vrijstelling van de bij of krachtens het Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht gestelde regels. Voorts is aan de commandant der strijdkrachten ingevolge de huidige regeling mandaat en machtiging verleend ten aanzien van het doen van verzoeken ten behoeve van defensie tot het verlenen van ontheffing van de in de Wvgs opgenomen verboden tot het vervoer van gevaarlijke stoffen over de krachtens die wet aangewezen wegen.

Met de onderhavige wijziging wordt ten behoeve van de commandant der strijdkrachten het volgende toegevoegd. Op grond van artikel 11, vierde lid, van de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen is voor de in dat lid bedoelde havens bij het vervoer, laden en lossen van gevaarlijke stoffen onder beheer en toezicht van defensie een afwijkende explosieve massa in verpakte vorm toegestaan, zoals op voordracht van de Minister van Defensie door de bevoegde plaatselijke autoriteit wordt aangegeven, nadat deze daartoe een verklaring van geen bezwaar van de Minister van Defensie heeft ontvangen. Met de onderhavige wijziging van de Mandaatregeling Defensie Wet vervoer gevaarlijke stoffen 2010 wordt aan de commandant der strijdkrachten mandaat en machtiging verleend ten aanzien van het doen van een voordracht en het geven van een verklaring van geen bezwaar als bedoeld in artikel 11, vierde lid, van de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen.

De wijziging voorziet in de mogelijkheid voor de commandant der strijdkrachten de bedoelde bevoegdheden geheel of gedeeltelijk schriftelijk door te mandateren aan de onder hem ressorterende souschef logistiek. Verdere doormandatering door de souschef logistiek is evenwel niet mogelijk.

De hierboven genoemde bestaande en tot dusver in de onderdelen a en b opgenomen mandaatverleningen aan de CDS zijn met de aanvulling samengevoegd in een nieuw onderdeel a. Het huidige onderdeel b kan hierdoor komen te vervallen onder verlettering van de huidige onderdeel c en d wordt geletterd tot een nieuw onderdeel b en c.

Vanwege de gewenste snelle invoering van de wijzigingsregeling en het feit dat de betrokken defensieonderdelen op de hoogte zijn van de voorgenomen wijzigingen, is afgezien van een invoeringstermijn en wordt dan ook niet aangesloten bij de systematiek van de vaste verandermomenten.

’s-Gravenhage, 7 oktober 2022

De Staatssecretaris van Defensie, C. A. van der Maat

Naar boven