Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 13 oktober 2022, kenmerk 3447323-1037350-PDCZ, houdende wijziging van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 en de Subsidieregeling coronabanen in de zorg in verband met de wijziging van de termijnen voor subsidievaststelling en de verlenging van de looptijd van de Subsidieregeling coronabanen in de zorg

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De Minister neemt uiterlijk 4 november 2022 ambtshalve een besluit over de vaststelling van de subsidie voor het uitkeren van een bonus aan een zorgprofessional als bedoeld in artikel 3.

2. Onder vernummering van het derde en vierde lid tot het vierde en vijfde lid, wordt een derde lid ingevoegd, luidende:

  • 3. De Minister neemt uiterlijk 4 november 2023 ambtshalve een besluit over de vaststelling van de subsidie voor het uitkeren van een bonus 2021 aan een zorgprofessional 2021 als bedoeld in artikel 15k.

B

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. De Minister besluit uiterlijk 4 november 2022 op een aanvraag tot vaststelling van de subsidie voor het uitkeren van een bonus aan een zorgprofessional als bedoeld in artikel 3.

2. Er wordt een zesde lid ingevoegd, luidende:

  • 6. De Minister besluit uiterlijk 4 november 2023 op een aanvraag tot vaststelling van de subsidie voor het uitkeren van een bonus 2021 aan een zorgprofessional 2021 als bedoeld in artikel 15k.

C

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het achtste lid komt te luiden:

  • 8. De Minister besluit uiterlijk 4 november 2022 op een aanvraag tot vaststelling van de subsidie voor het uitkeren van een bonus aan een zorgprofessional als bedoeld in artikel 3.

2. Er wordt een negende lid ingevoegd, luidende:

  • 9. De Minister besluit uiterlijk 4 november 2023 op een aanvraag tot vaststelling van de subsidie voor het uitkeren van een bonus 2021 aan een zorgprofessional 2021 als bedoeld in artikel 15k.

ARTIKEL II

De Subsidieregeling coronabanen in de zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 11, derde lid, komt te luiden:

3. De Minister besluit uiterlijk 4 november 2022 ambtshalve over de vaststelling van de subsidie.

B

Artikel 12, vijfde lid, komt te luiden:

  • 5. De Minister besluit uiterlijk 4 november 2022 op een aanvraag tot vaststelling van de subsidie.

C

In artikel 16 wordt ‘2022’ vervangen door ‘2023’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt voor artikel I terug tot en met 1 oktober 2020 en voor artikel II onderdelen A en B tot en met 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Onderhavige regeling (hierna: wijzigingsregeling) ziet op een wijziging van de uiterste termijnen van de subsidievaststelling van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 (hierna: Subsidieregeling bonus) en de Subsidieregeling coronabanen in de zorg (hierna: Subsidieregeling coronabanen). Ook wordt de looptijd van de Subsidieregeling coronabanen verlengd. Hieronder volgt eerst een algemene toelichting op de twee subsidieregelingen. De wijziging en de aanleiding daartoe worden in de daaropvolgende paragrafen besproken.

Algemeen

Het kabinet stelde via de Subsidieregeling bonus een bonus van € 1.000 netto respectievelijk een bonus van € 384,71 netto beschikbaar voor zorgprofessionals die een uitzonderlijke prestatie hebben verricht in de strijd tegen COVID-19 in de periode 1 maart 2020 tot 1 september 2020 (hierna ook de bonus 2020 genoemd) respectievelijk in de periode 1 september 2020 tot 15 juni 2021 (hierna ook de bonus 2021 genoemd).

De Subsidieregeling coronabanen is een ministeriële regeling die regels bevat over de subsidiëring van coronabanen in de zorgsector. Coronabanen zijn een initiatief van het kabinet om de cruciale sectoren zorg, onderwijs en handhaving en toezicht te ondersteunen tijdens de coronapandemie. Coronabanen zijn banen waar geen of beperkte scholing voor nodig is, maar die wel een belangrijke verlichting kunnen bieden in de werkdruk van het bestaande zorgpersoneel. De regeling biedt daarnaast organisaties de kans om ook tijdens de crisis te investeren in een meer structurele instroom van medewerkers.

Aanleiding wijziging

Na afloop van het kalenderjaar waarin de laatste bonussen zijn uitgekeerd, moet de zorgaanbieder die een subsidie vanaf € 25.000 ontvangt, een aanvraag doen voor de subsidievaststelling. Hieruit moet blijken dat er voldaan is aan de voorwaarden en verplichtingen die verbonden zijn aan de verleende subsidie. De inhoud van de aanvraag tot vaststelling is afhankelijk van de categorie waarbinnen de subsidie valt en is in de subsidieregeling per categorie vastgelegd. Op een deel van deze subsidies wordt om een rechtmatige uitvoering van de subsidieregeling te borgen een steekproef uitgevoerd.

De Subsidieregeling bonus en Subsidieregeling coronabanen bieden de zorgaanbieder aan wie een subsidie vanaf € 25.000 is verleend de ruimte om tot 3 juni van het kalenderjaar waarin verantwoording dient plaats te vinden de aanvraag tot vaststelling van de subsidie in te dienen. Vaststelling van de subsidie door de Minister kan pas plaatsvinden na afronding van de steekproef die wordt uitgevoerd. De steekproef kan pas aanvangen na ontvangst van alle aanvragen tot vaststelling, te weten 3 juni. Het is hierdoor niet mogelijk om alle besluiten tot vaststelling binnen een termijn van 22 weken gerekend vanaf datum aanvraag tot vaststelling te geven. Dit geldt met name voor aanvragen tot vaststelling die vroeg in het kalenderjaar zijn of worden ontvangen. Er moet daarom een langere termijn voor vaststelling worden gehanteerd, die neerkomt op 22 weken na het einde van de termijn waarbinnen alle aanvragen tot vaststelling moeten zijn ingediend.

Inhoud wijziging

Met deze wijziging is de uiterste termijn voor het besluit tot vaststelling van de subsidie gesteld op 4 november van het kalenderjaar waarin de aanvraag tot vaststelling van de zorgaanbieder is ontvangen. Voor subsidies verleend tot € 25.000 euro bestaat niet de verplichting om een aanvraag tot vaststelling in te dienen. Deze groep wordt meegenomen in dezelfde steekproef. Voor deze situaties wordt een uiterste termijn voor het besluit tot vaststelling van de subsidie gesteld op 4 november 2022 voor de bonus 2020 en subsidie coronabanen en 4 november 2023 voor de bonus 2021. Dit komt neer op 22 weken na 3 juni, het moment dat de steekproef kan worden gestart. Door de termijn voor afhandeling voor alle subsidies waarvan verantwoording in een kalenderjaar aan de orde is op eenzelfde datum te laten aanvangen, ontvangen zorgaanbieders allen binnen eenzelfde termijn de vaststellingsbeschikking. Daarnaast wordt het risico op termijnoverschrijding gereduceerd, doordat voorkomen wordt dat de termijn voor afhandeling van subsidies waarvan de aanvraag tot vaststelling reeds aan het begin van het kalenderjaar is ontvangen niet reeds grotendeels verbruikt is, voordat de steekproef kan starten.

Artikelsgewijs

ARTIKEL I

Artikel I wijzigt de termijnen zoals hiervoor omschreven voor de vaststelling van subsidies op grond van de Subsidieregeling bonus.

Onderdeel A wijzigt artikel 12, tweede lid en voegt een nieuw derde lid in, voor subsidies tot € 25.000.

Onderdeel B wijzigt artikel 13, vijfde lid en voegt een zesde lid in, voor subsidies van € 25.000 tot € 125.000. Onderdeel C wijzigt artikel 14, achtste lid en voegt een negende lid in, voor subsidies vanaf € 125.000.

ARTIKEL II

Artikel II wijzigt de termijnen zoals hiervoor omschreven voor de vaststelling van subsidies op grond van de Subsidieregeling coronabanen.

Onderdeel A wijzigt artikel 11, derde lid voor de subsidies tot € 25.000.

Onderdeel B wijzigt artikel 12, vijfde lid voor subsidies van € 25.000 tot € 125.000.

Onderdeel C wijzigt de vervaldatum van de regeling naar 31 december 2023, dit in verband met de mogelijkheid dat de vaststelling van de subsidies niet voor de vervaldatum van de regeling op 31 december 2022 plaatsvindt.

ARTIKEL III

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving en van de publicatietermijn als opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen om subsidieaanvragers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de voorgestelde wijziging. Artikel I van de wijzigingsregeling werkt terug tot en met 1 oktober 2020. Artikel II onderdelen A en B van de wijzigingsregeling werkt terug tot en met 1 januari 2021. Terugwerkende kracht is noodzakelijk, omdat de oorspronkelijke beslistermijn van 22 weken na ontvangst van de aanvraag tot vaststelling van de zorgaanbieder zoals opgenomen in de oorspronkelijke regelingen, niet gehaald kan worden. De nieuwe uiterste datum is in lijn met de bestaande praktijk en eerder met zorgaanbieders die reeds een aanvraag tot vaststelling hebben ingediend gecommuniceerd.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven