Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 1 september 2022, houdende wijziging van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op de artikelen 2.21, vierde lid, onderdeel b en artikel 2.60m, vierde lid, onderdeel b van de Mediawet 2008 en artikel 8, eerste lid van de Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Economische Zaken en Klimaat;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit orgwijzanisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.3, tweede lid komt te luiden:

  • 2. De uitvoering van en het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet, de Telecommunicatiewet en de Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong, voor zover deze overwegend op consumentenbelangen zien.

B

Artikel 3.4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In artikel 3.4, eerste lid, wordt na “de Wet implementatie derde pakket,” ingevoegd “de Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong voor zover dit bepaalde overwegend niet op consumentenbelangen ziet,”.

C

Artikel 3.6 komt te luiden:

Tot het werkterrein van de directie Mededinging behoren, voor zover opgedragen aan de ACM:

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 september 2022

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, overeenkomstig het door het bestuur op 1 september 2022 genomen besluit, T.M. Snoep Bestuursvoorzitter

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH, Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 71a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

Onderhavige wijzigingen van het Mandaatbesluit zijn hoofdzakelijk technisch van aard.

Op 31 mei 2022 is de Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong aangenomen door de Eerste Kamer. De ACM heeft verschillende taken op grond van deze Wet. Onderhavig Besluit voorziet erin dat deze taken, voor zover deze overwegend op de bescherming van consumentenbelangen zien, worden ondergebracht bij de directie Consumenten en voor wat betreft het overige bij de directie Energie.

Tenslotte is op 1 juli 2021 en op 1 juli 2022 de Mediawet 2008 gewijzigd. De Minister kan sindsdien op grond van artikel 2.60m, vierde lid, onderdeel b en artikel 2.21, vierde lid, onderdeel b, de ACM verzoeken een rapportage uit te brengen. Onderhavig Besluit voorziet erin dat deze taak wordt ondergebracht bij de directie Mededinging.

Naar boven