Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 20 oktober 2022 houdende een wijziging van de Kiesregeling in verband met de herindelingsverkiezingen 2022

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op de artikelen J 7, J 20, tweede lid, L 11, tweede lid, N 10, derde lid, en P 22, derde lid, van de Kieswet;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1 bij artikel 1 van de Kiesregeling wordt als volgt gewijzigd:

1. In Model J 7 wordt het eerste onderdeel vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel A van de bijlage bij deze regeling.

2. In Model L 11 wordt het eerste onderdeel vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel B van de bijlage bij deze regeling.

3. De modellen J 20, N 10-1 en P 22-2 worden vervangen door de modellen die zijn opgenomen in onderdeel C van de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

BIJLAGE

A

  • 1. Het model voor de stempas voor een verkiezing als bedoeld in artikel 52 van de Wet algemene regels herindeling luidt als volgt:

B

  • 1. Het model voor het schriftelijk volmachtbewijs luidt voor een verkiezing van de leden van de gemeenteraad of voor een verkiezing als bedoeld in artikel 52 van de Wet algemene regels herindeling als volgt:

C

Model J 20. Stembiljet

(voorzijde)1 2

STEMBILJET voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal/Eerste Kamer der Staten-Generaal/provinciale staten van...../ het algemeen bestuur van het waterschap…./ de raad van de gemeente...../ de eilandsraad van het openbaar lichaam...../ het kiescollege van het openbaar lichaam...../ het Europees parlement op..... [in kieskring..... (.....)] 3

KANDIDATENLIJSTEN4

enz.5

Model N 10-1

Proces-verbaal van een stembureau

de verkiezing van de leden van de gemeenteraad in november 2022

[Gemeente [naam gemeente]]

Waarom een proces-verbaal?

Elk stembureau maakt bij een verkiezing een proces-verbaal op. Met het proces-verbaal legt het stembureau verantwoording af over het verloop van de stemming en over de telling van de stemmen. Op basis van de processen-verbaal wordt de uitslag van de verkiezing vastgesteld. Vul het proces-verbaal daarom altijd juist en volledig in.

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien.

Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn.

Wie vullen het proces-verbaal in en ondertekenen het?

Alle stembureauleden zijn verantwoordelijk voor het correct en volledig invullen van het proces-verbaal.

Na afloop van de telling ondertekenen alle stembureauleden die op dat moment aanwezig zijn het proces-verbaal.

Model P 22-2

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten / het kiescollege

Met dit formulier wordt verslag gedaan van de zitting waarin de uitslag is vastgesteld van de verkiezing voor de gemeenteraad, de eilandsraad, het algemeen bestuur van een waterschap, de provinciale staten van een provincie die uit één kieskring bestaat of het kiescollege.

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Met deze regeling worden twee modellen in de bijlage bij artikel 1 van de Kiesregeling gewijzigd. De wijziging van de modellen J 7 en L 11 voorziet in aanpassing van het model voor de stempas en het volmachtbewijs voor de herindelingsverkiezingen op 23 november 2022.

Voorts wordt in de instructies voor de opmaak van het stembiljet (voetnoot 1 bij model J 20) toegevoegd dat het stembiljet op de achterzijde moet worden uitgerust met een door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vast te stellen, en aan de leveranciers van de stembiljetten mede te delen, echtheidskenmerk. Bij de verkiezingen in de afgelopen jaren was het stembiljet al uitgerust met een echtheidskenmerk; thans wordt daarvoor (mede op advies van de Kiesraad6) een grondslag in de regelgeving opgenomen.

Ten slotte worden de modellen N 10-1 en P 22-2 opnieuw vastgesteld. Model N 10-1 wordt opnieuw vastgesteld, omdat het bestaande model nog uitgaat van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (zie bijvoorbeeld rubriek 1c, waar het stembureau moet invullen of er wel of geen sprake is van een stembureau met beperkte toegang). Deze wet is echter op 1 juli 2022 vervallen. In model P 22-2 zijn de teksten in de rubrieken 16 en 17 op enkele onderdelen verbeterd.

2. Administratieve lasten

Deze regeling schept geen administratieve of financiële lasten voor burgers of bedrijven.

3. Inwerkingtreding

Omdat de modellen op korte termijn beschikbaar moeten zijn, vanwege de aanstaande herindelingsverkiezingen van november 2022, treedt deze regeling in afwijking van het systeem van de vaste verandermomenten in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot


X Noot
1

Op de achterzijde van het stembiljet worden gedrukt:

  • de naam van het vertegenwoordigend orgaan waarvoor de verkiezing geldt, alsmede een aanduiding van de kieskring. In afwijking hiervan wordt bij verkiezingen voor de Eerste Kamer op de achterzijde slechts de naam van de betreffende provincie gedrukt. De naam (en aanduiding) worden aan de bovenzijde gedrukt, zoveel malen dat zij goed zichtbaar is als het stembiljet is dichtgevouwen;

  • een door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vast te stellen en aan de leveranciers van de stembiljetten mede te delen echtheidskenmerk;

  • alleen voor zover het de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer betreft de handtekening, bedoeld in artikel T 2, eerste lid, van de Kieswet, zoveel malen dat zij, hoe het stembiljet ook wordt gevouwen, geheel of ten dele zichtbaar blijft.

X Noot
2

Bij de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer alsook indien in een gemeente twee of meer stemmingen gelijktijdig plaatsvinden, wordt op de voorzijde van het stembiljet over de gehele breedte een voor de stemming onderscheidend kenmerk in de vorm van een kleurenbalk (50% zwart) gedrukt, zodanig dat deze goed zichtbaar is als het stembiljet is opengevouwen.

X Noot
3

Alleen op te nemen, indien het een verkiezing betreft van de leden van de Tweede Kamer of van provinciale staten van een provincie die uit meer dan één kieskring bestaat. Achter ‘kieskring’ het nummer en tussen haakjes de naam van de gemeente waar het hoofdstembureau is gevestigd.

X Noot
4

Boven elke lijst dient het nummer en, in voorkomend geval, onder het nummer de aanduiding van de politieke groepering te worden vermeld. De kandidaten worden vermeld:

– Bij 1 t/m 30 lijsten op dezelfde wijze en in dezelfde volgorde als zij op de kandidatenlijst voorkomen, met weglating van het adres en de geboortedatum. De kandidaten worden per lijst doorlopend genummerd.

– Bij 31 of meer lijsten: op dezelfde wijze en in dezelfde volgorde als zij op de kandidatenlijst voorkomen, met weglating van het adres, de roepnaam en de geboortedatum. De kandidaten worden per lijst doorlopend genummerd.

X Noot
5

De lijsten dienen om en om in te springen. Tussen de lijsten dient ruimte te worden gelaten. Indien op een lijst meer dan vijftig namen zijn geplaatst, mogen de namen van de kandidaten op de eenenvijftigste en volgende plaats worden vermeld aan de voet van de volgende kolom. In dat geval dienen boven die kolom het nummer van de lijst en de eventuele aanduiding van de politieke groepering te worden geplaatst. Bovendien wordt in dat geval boven de naam van de eerste kandidaat van die kolom het woord ’vervolg’ geplaatst. De lijsten dienen in één rij te worden geplaatst of in meer rijen onder elkaar. In laatstbedoeld geval dienen de rijen zo te worden geplaatst dat tussen de langste lijst van een rij en de lijstnummers van de volgende rij ruimte wordt gelaten.

X Noot
6

Kiesraad – Advies over de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, p. 3/4 (https://www.kiesraad.nl/adviezen-en-publicaties/adviezen/2022/6/3/advies-over-de-evaluatie-van-de-gemeenteraadverkiezingen-van-2022).

Naar boven