Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 september 2022, kenmerk 3438492-1035378-J, houdende wijziging van de Regeling specifieke uitkering vergroten van beschikbaarheid van acute jeugd-ggz capaciteit in verband met het verlengen van de termijn waarbinnen activiteiten verricht kunnen worden

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 7, eerste lid, van de Regeling specifieke uitkering vergroten van beschikbaarheid van acute jeugd-ggz capaciteit wordt ‘31 december 2022’ vervangen door ‘31 december 2023’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

TOELICHTING

In april 2021 is € 50 miljoen beschikbaar gekomen voor de acute jeugd-ggz door middel van een specifieke uitkering (SPUK). Dit is vastgelegd in de Regeling specifieke uitkering vergroten van beschikbaarheid van acute jeugd-ggz capaciteit (hierna: de regeling). Deze middelen zijn toegekend nadat in december 2020 de eerste signalen binnenkwamen over toename in het aantal crisismeldingen en escalerende (eet)problematiek ten gevolge van corona. Ook is er een motie ingediend door Kamerlid Klaver voor het opschalen van crisisplekken in de (jeugd-)ggz.1 De middelen kunnen aangewend worden voor een bijdrage aan tijdelijke uitbreiding van jeugd ggz crisiscapaciteit (ambulant en klinisch) en verminderen van druk op de acute jeugd-ggz. In de regeling was vastgelegd dat de activiteiten waarvoor de SPUK is verstrekt uitgevoerd dienen te worden tussen 1 juli 2021 en 31 december 2022. In juli 2022 hebben de Nederlandse GGZ en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) echter het verzoek gedaan namens alle betrokken aanbieders en gemeenten om de activiteiten die worden uitgevoerd met de middelen ook in 2023 mogelijk te maken.

Aanbieders zijn actief aan de slag gegaan om uitvoering te geven aan de ingediende plannen. Hierdoor worden concrete resultaten behaald zoals extra behandeling van kinderen op de wachtlijst, overbruggingszorg, snellere ambulante zorg ter voorkoming van langdurig verblijf, spoedpoli’s en worden intensieve thuisbehandeling teams (IHT-teams) opgezet. Daarbij wordt extra zorg geboden bij complexe problematiek zoals eetproblemen of suïcidaliteit en worden professionals voorzien van extra scholing om hiervoor adequatere zorg te bieden. De Nederlandse GGZ en VNG geven echter aan dat door krapte op de arbeidsmarkt is gebleken dat de benodigde uitbreiding van Fte’s niet binnen de geplande termijnen te realiseren was. Daarnaast is door corona het ziekteverzuim hoger gebleken, waardoor een deel van de ingediende plannen later dan gepland tot uitvoering konden komen. Om de tot stand gekomen en de recent gestarte plannen goed te kunnen afronden met de toegekende middelen is het wenselijk deze activiteiten tot en met eind 2023 te mogen realiseren en uitvoeren. Hiertoe wordt de regeling gewijzigd waarbij de datum aangepast wordt naar 31 december 2023. Het gaat hierbij alleen om het verlengen van de datum, er worden geen extra middelen toegevoegd.

Uit een in mei 2022 uitgezette uitvraag van VWS onder de aanbieders blijkt dat zij verwachten per eind 2022 72% van de beschikbaar gestelde € 50 miljoen besteed te hebben. Het lijkt hierdoor realistisch dat de overige 28% van de middelen inderdaad in 2023 volledig besteed kunnen worden aan de activiteiten. Door partijen nu de ruimte te bieden om de activiteiten die gerealiseerd worden met de middelen langer te mogen uitvoeren, kunnen de lopende en startende trajecten voltooid worden, en de beschikbaar gestelde middelen volledig benut worden. Hierdoor komen de middelen volledig ten goede aan de jeugdigen in de jeugd-ggz waar de druk en urgentie het hoogst is.

Om de administratieve lasten van de gemeenten te beperken, is met deze wijziging van de Regeling ervoor gekozen om alle projecten budget neutraal te laten doorlopen tot en met 31 december 2023. Om in aanmerking te komen voor verlenging van de maximale projectperiode tot en met 31 december 2023 is geen aanvullende aanvraag van de gemeente nodig. De periode waarvoor de uitkering is verleend, opgenomen in het eerdere besluit tot verlening, zal ambtshalve met een nieuw besluit tot verlenging worden gewijzigd naar 31 december 2023. Alle verstrekte beschikkingen worden herbevestigd na inwerkingtreding van deze wijziging van de Regeling onder vermelding van de nieuwe uiterste einddatum.

Om zicht te houden op de besteding en wat gerealiseerd wordt met de middelen heeft VWS halfjaarlijks overleg met de NLGGZ en VNG. Daarnaast vindt SiSa accountantscontrole plaats en spreken de 8 coördinerende gemeenten met de door hen gecontracteerde organisaties op frequente basis over de voortgang en besteding van middelen.

Voor de inwerkingtreding van de regeling wordt afgeweken van de vaste verandermomenten, aangezien de wijziging begunstigend is en de betreffende gemeenten en de door hen gecontracteerde aanbieders gelet op de uitvoering van de activiteiten zo snel mogelijk zekerheid willen hebben over de beschikbare termijn.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

Naar boven