Besluit van de algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (NFI) van 14 september 2022 met kenmerk 22-DIR-107 houdende wijziging van het Mandaatbesluit NFI 2020 in verband met het verlenen van ondermandaat van archiefbevoegdheden en de invoering van het besluit tot wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de aanpassing van het voorbehoud ten aanzien van buitenlandse dienstreizen van 20 november 2020 (kenmerk 3073535/20/DP&O)

De algemeen directeur van het NFI,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder b, van het Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 29 oktober 2018, nr. 2388102/18/DP&O, houdende verlening van mandaat, volmacht en machtiging en artikel 1, onderdeel i van het Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 10 december 2018, nr. 2410553/18/DP&O, houdende verlening van ondermandaat en het doorgeven van volmacht en machtiging aan de hoofden van de taakorganisaties van het Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

A

Het eerste lid van artikel 3 komt als volgt te luiden:

  • 1. Van het ingevolge artikel 1, onderdeel i van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de algemeen directeur verleende ondermandaat wordt ten aanzien van de bevoegdheid tot het nemen van besluiten op grond van de Wet open overheid en de Wet hergebruik overheidsinformatie en het behandelen van bezwaar- en beroepschriften, ondermandaat verleend aan de ambtenaar genoemd onder 1.1.1 in kolom I van bijlage I bij dit besluit.

B

Na het eerste lid wordt een tweede lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Van het ingevolge artikel 1, onderdeel i van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de algemeen directeur verleende ondermandaat wordt ten aanzien van de bevoegdheid tot het nemen van besluiten op grond van de Archiefwet en aanverwante wet- en regelgeving, ondermandaat verleend aan de ambtenaar genoemd onder 1.1.2 in kolom I van bijlage I bij dit besluit.

ARTIKEL II

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 5 wordt na ‘beleidsadvies’ ingevoegd: ‘en het verstrekken van reisopdrachten aan ondergeschikte functionarissen naar landen buiten Europa alsmede Turkije’.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 20 november 2020.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 september 2022

De algemeen directeur van het NFI, M. Elsensohn

TOELICHTING

Dit besluit tot wijziging van het Mandaatbesluit NFI 2020 bevat allereerst de algemene ondermandaatverlening door de algemeen directeur van het NFI aan het divisiehoofd Bedrijfsvoering van het NFI om de bevoegdheid uit te oefenen tot het nemen van besluiten als bedoeld in de Archiefwet 1995 en aanverwante wet- en regelgeving, waaronder het Archiefbesluit 1995, de Archiefregeling en de Archiefbeheersregels Ministerie van Veiligheid en Justitie 2014.

Daarnaast bevat dit besluit de aanpassing van het voorbehoud ten aanzien van de bevoegdheid tot het verstrekken van buitenlandse reisopdrachten naar landen buiten Europa alsmede Turkije voor de algemeen directeur van het NFI. Met het besluit tot wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de aanpassing van het voorbehoud ten aanzien van buitenlandse dienstreizen van 20 november 2020 (kenmerk 3073535/20/DP&O) is besloten dat deze bevoegdheid via ondermandaat van de secretaris-generaal van Justitie en Veiligheid aan de algemeen directeur van het NFI wordt toebedeeld. De algemeen directeur mag dit ondermandaat niet verder ondermandateren. Deze aanpassing is gemaakt omwille van de benodigde snelheid om dergelijke beslissingen te nemen en omwille van het terugdringen van de administratieve processen.

De algemeen directeur van het NFI, M. Elsensohn

Naar boven