Kennisgeving voorkeursbeslissing Oostvaardersoevers, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Ministers van Infrastructuur en Waterstaat en voor Natuur en Stikstof maken bekend dat voor het project Oostvaardersoevers de voorkeursbeslissing is genomen. In deze kennisgeving leest u meer informatie hierover.

Waarover gaat het project?

Het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen zijn drie bijzondere Natura 2000-gebieden in het hart van Nederland. Ze zijn van cruciaal belang voor grote aantallen vogels en vissen die hier leven of er een tussenstop maken op hun trekroutes. De gebieden zijn op dit moment van elkaar gescheiden door de Oostvaardersdijk. Oostvaardersoevers is een van de projecten om de natuur en de ecologische waterkwaliteit in het IJsselmeergebied te verbeteren.

De voorkeursbeslissing

De Ministers van Infrastructuur en Waterstaat en voor Natuur en Stikstof besluiten op grond van de resultaten van de verkenningsfase, waaronder de effectbeoordeling in het milieueffectrapport eerste fase, tot het vaststellen van het voorkeursalternatief Oostvaardersoevers dat bestaat uit:

  • 1. Het realiseren van stoffenuitwisseling tussen de drie natuurgebieden middels het aanleggen van water in- en uitlaten.

  • 2. Het mogelijk maken van vismigratie.

  • 3. Het aanleggen van ontbrekend leefgebied door aanleg van een buitendijkse luwte en een ondiepe zone.

  • 4. Het aanleggen van verbindingen tussen het moerasgedeelte en de natte graslanden in de Oostvaardersplassen.

  • 5. Het creëren van belevingswaarden bij de nieuwe verbindingen.

Zienswijzen en advies van de Commissie mer

De ontwerpvoorkeursbeslissing heeft zes weken ter inzage gelegen. Hierop zijn 11 zienswijzen naar voren gebracht. Deze zijn beantwoord in de Nota van Antwoord. Ook is een reactie gevraagd van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Op advies van de Commissie mer zijn twee aanvullingen op de milieueffectrapportage geschreven. Naar aanleiding van de zienswijzen en de advisering zijn geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de ontwerp-voorkeursbeslissing.

De Nota van Antwoord en alle overige documenten zijn vanaf dinsdag 18 oktober 2022 te bekijken op de website van Platform Participatie.

Vervolg

Met dit besluit wordt de verkenningsfase afgerond en de planuitwerkingsfase gestart. In de planuitwerkingsfase wordt de voorkeursbeslissing in detail uitgewerkt. De volgende stap in de formele procedure is het nemen van een Projectbesluit onder de Omgevingswet. Hierover zullen wij u nader informeren.

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de website van Platform Participatie en Oostvaarder oevers.

Vragen over het project of de documenten? Bel via telefoonnummer 0800 8002 of stuur een mail naar het projectteam.

Naar boven