Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 15 september 2022, nr. Min-Buza.2022.12357-23, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Gelet op Besluit (GBVB) 2022/578 van 8 april 2022 tot wijziging van Besluit 2014/512/GBVB betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (PbEU, L 111);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1b van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘Russische Federatie’ vervangen door ‘Rusland’.

2. Het derde lid komt als volgt te luiden:

  • 3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, laat de levering van reserveonderdelen en de verstrekking van diensten voor de instandhouding en veiligheid van binnen de Unie bestaande capaciteiten, onverlet. Het verbod, bedoeld in het tweede lid, laat de uitvoering van vóór 1 augustus 2014 gesloten contracten of aanvullende overeenkomsten die nodig zijn voor de uitvoering daarvan, alsmede de levering van reserveonderdelen en de verstrekking van diensten voor de instandhouding en veiligheid van binnen de Unie bestaande capaciteiten, onverlet.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van artikel 1b van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014.

Gewijzigd wordt onder meer artikel 1b, derde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 als gevolg van een wijziging van artikel 2 van het Besluit 2014/512/GBVB betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren. Besluit (GBVB) 2022/5781 wijzigt voornoemd artikel 2.

Artikelsgewijs

Artikel I

De wijziging van artikel 1b, tweede lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 betreft een redactionele aanpassing om de terminologie in overeenstemming te brengen met de andere leden van dit artikel.

In artikel 1b, derde lid, van voornoemde sanctieregeling worden de uitzonderingsgronden opnieuw geformuleerd als gevolg van het vervallen van een uitzonderingsgrond op het wapenexportverbod.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting. Hierdoor is een uitzondering op de vaste verandermomenten toegestaan conform het beleid inzake vaste verandermomenten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Besluit (GBVB) 2022/578 van 8 april 2022 tot wijziging van Besluit 2014/512/GBVB betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (PbEU, L 111).

Naar boven