Mededeling implementatie Richtlijn (EU) 2022/228 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2022 tot wijziging van Richtlijn 2014/41/EU, met betrekking tot de aanpassing ervan aan de Unievoorschriften inzake de bescherming van persoonsgegevens (PbEU L39/1)

De Minister voor Rechtsbescherming deelt overeenkomstig aanwijzing 9.13 van de Aanwijzingen voor de regelgeving mede dat Richtlijn (EU) 2022/228 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2022 tot wijziging van Richtlijn 2014/41/EU, met betrekking tot de aanpassing ervan aan de Unievoorschriften inzake de bescherming van persoonsgegevens (PbEU L39/1) is geïmplementeerd door middel van bestaande regelgeving op de wijze als aangegeven in de transponeringstabel welke als bijlage bij deze mededeling is opgenomen.

Richtlijn (EU) 2022/228 voorziet in het schrappen van artikel 20 van Richtlijn 2014/41/EU in verband met de aanpassing van het acquis van de voormalige derde pijler aan de actuele gegevensbeschermingsregels van de EU. Op de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de uitvoering van een Europees onderzoeksbevel is Richtlijn (EU) 2016/680 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen van toepassing. Deze laatste richtlijn is geïmplementeerd in de Wet politiegegevens, het Besluit politiegegevens, de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens.

Met de bestaande regelgeving is derhalve voorzien in de bescherming van persoonsgegeven bij de uitvoering van een Europees onderzoeksbevel en hiermee is Richtlijn (EU) 2022/228 volledig geïmplementeerd.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

BIJLAGE

Transponeringstabel behorende bij de implementatie van richtlijn (EU) 2022/228 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2022 tot wijziging van Richtlijn 2014/41/EU, met betrekking tot de aanpassing ervan aan de Unievoorschriften inzake de bescherming van persoonsgegevens (PbEU L39/1).

Richtlijnbepaling

Bestaande wet- en regelgeving

Toelichting

Artikel 1

Wet en Besluit politiegegevens

Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens

In de Wet politiegegevens en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en de daarop gebaseerde besluiten is de geldende EU-regelgeving inzake de verwerking van persoonsgegevens in het politie- en justitiedomein geïmplementeerd. Die wetgeving is ook van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens ter uitvoering van een Europees onderzoeksbevel.

Artikelen 2 t/m 4

 

Deze bepalingen behoeven geen implementatie in nationaal recht.

Naar boven