Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 30 augustus 2022, nr. WJZ/ 22285046, tot wijziging van enkele ministeriële regelingen in verband met wetstechnische en redactionele verbeteringen en tot intrekking van een aantal besluiten op het terrein van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar aanleiding van aanpassingen in regelgeving op het terrein van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, en 8, eerste lid, van het Dierproevenbesluit 2014, afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2a van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies, artikel 17, eerste lid, van verordening (EG) nr. 1069/2009, artikel 6.4, eerste lid, van de Wet dieren, artikel 2.54, vijfde lid, van het Besluit houders van dieren en artikel XXII, eerste lid, van de Wet van 25 mei 1998 tot wijziging van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de invoering van leerwegen in de hogere leerjaren van het middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en het voorbereidend beroepsonderwijs, alsmede van leerwegondersteunend en praktijkonderwijs (regeling leerwegen mavo en vbo; invoering leerwegondersteunend en praktijkonderwijs), Stb. 1998, 337;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, onderdeel d, van het Besluit erkenning cursussen en diploma’s proefdieren wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel t1, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL II

Het Besluit mandaat en machtiging directeur-generaal Dienst Uitvoering Onderwijs wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Het Besluit mandaat en machtiging inspecteur-generaal van het onderwijs wordt ingetrokken.

ARTIKEL IV

De Dierproevenregeling 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, wordt in de begripsomschrijving van ‘kwalificatiedossier’ ‘artikel 1.1.1, onderdeel t1, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

B

Bijlage 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste gedachtestreepje wordt ‘(Croho nummer 34397)’ vervangen door ‘(Opleidingscode 34397)’.

2. In het tweede gedachtestreepje wordt ‘(Croho nummer 34333)’ vervangen door ‘(Opleidingscode 34333)’.

ARTIKEL V

Het Openstellingsbesluit groen onderwijs 2011 wordt ingetrokken.

ARTIKEL VI

Het Openstellingsbesluit innovatie groen onderwijs 2009 wordt ingetrokken.

ARTIKEL VII

Het Openstellingsbesluit innovatie groen onderwijs 2010 wordt ingetrokken.

ARTIKEL VIII

In artikel 3.8, eerste lid, onderdeel a, van de Regeling dierlijke producten wordt ‘artikel 2 van de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.4 van de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

ARTIKEL IX

De Regeling houders van dieren wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7b.9., eerste lid, onderdeel a, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste gedachtestreepje wordt ‘(crebocode 97702)’ vervangen door ‘(Opleidingscode 97702)’.

2. In het tweede gedachtestreepje wordt ‘(crebocode 97712)’ vervangen door ‘(Opleidingscode 97712)’.

B

In artikel 8.7 wordt ‘(Crebo 23214)’ vervangen door ‘(Opleidingscode 23214)’.

ARTIKEL X

De Tijdelijke regeling lwoo en pro aan AOC’s wordt ingetrokken.

ARTIKEL XI

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van de artikelen IV, onderdeel B, en IX, die in werking treden met ingang van 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 augustus 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Doel en strekking

Deze regeling strekt tot wijziging van enkele ministeriele regelingen in verband met wetstechnische en redactionele verbeteringen op het terrein van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en tot intrekking van een aantal besluiten op dit terrein. Dit vindt plaats naar aanleiding van aanpassingen in regelgeving op het terrein van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

2. Regeldruk

De wijzigingen die zijn opgenomen in deze regeling zijn van ondergeschikte aard (het betreffen enkel wetstechnische en redactionele aanpassingen) en hebben geen gevolgen voor de regeldruk. De regeling is om deze redenen in overeenstemming met departementale afspraken niet voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt onmiddellijk na publicatie in werking, met uitzondering van de artikelen IV, onderdeel B, en IX, die in werking treden met ingang van 1 januari 2023. Aangezien het om reparatieregelgeving gaat, wordt afgezien van invoering op de vaste verandermomenten en van het hanteren van een invoeringstermijn van twee maanden.

II. Artikelsgewijs

Artikel I (Besluit erkenning cursussen en diploma’s proefdieren)

Artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) wordt gewijzigd met de Wet tot wijziging van wetten op met name het terrein van onderwijs, cultuur en media in verband met hoofdzakelijk wetstechnische en redactionele verbeteringen (Verzamelwet OCW 2022). Met de wijziging worden de begrippen in alfabetische volgorde geplaatst zonder nummering of lettering. Als gevolg van deze wijziging moeten verwijzingen naar de specifieke onderdelen van artikel 1.1.1 van de WEB worden aangepast in verschillende regelingen.

Artikel II (Besluit mandaat en machtiging directeur-generaal Dienst Uitvoering Onderwijs) en artikel III (Besluit mandaat en machtiging inspecteur-generaal van het onderwijs)

Het Besluit mandaat en machtiging directeur-generaal Dienst Uitvoering Onderwijs en het Besluit mandaat en machtiging inspecteur-generaal van het onderwijs hebben geen werking meer. Groen onderwijs is overgeheveld naar OCW.

Artikel IV (Dierproevenregeling 2014)

Onderdeel A

Zie de toelichting onder artikel I.

Onderdeel B

In verschillende onderwijswetten worden het Centraal register beroepsonderwijs (CREBO) en het Centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) per 1 januari 2023 vervangen door de Registratie instellingen en opleidingen (RIO). Met het Centraal register beroepsonderwijs (CREBO) en het Centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) worden de systemen aangeduid waarin de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gegevens over onderwijsinstellingen en opleidingen registreert. Deze registers worden na ingang van de wetswijziging gezien als onderdeel van RIO en als zodanig benoemd in de wet- en regelgeving waarin naar deze registers wordt verwezen.

Artikel V (Openstellingsbesluit groen onderwijs 2011), artikel VI (Openstellingsbesluit innovatie groen onderwijs 2009) en artikel VII (Openstellingsbesluit innovatie groen onderwijs 2010)

Groen onderwijs is overgeheveld naar OCW. De onderhavige besluiten zijn mede gebaseerd op de Regeling kennisverspreiding en innovatie groen onderwijs die per 30 april 2013 is vervallen.

Artikel VIII (Regeling dierlijke producten)

De Wet op het voortgezet onderwijs wordt per 1 augustus 2022 vervangen door de Wet voortgezet onderwijs 2020.1 Deze wijziging sluit aan op de nieuwe nummering in de wet.

Artikel IX (Regeling houders van dieren)

Zie de toelichting onder artikel IV, onderdeel B.

Artikel X (Tijdelijke regeling lwoo en pro aan AOC’s)

Met de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs2 worden agrarische opleidingscentra (aoc’s) omgezet naar verticale scholengemeenschappen, bestaande uit een beroepscollege en een school voor voorbereidend beroepsonderwijs (vbo). Hiermee komt het vbo onder de Wet op het voortgezet onderwijs (en de vervanger: Wet voortgezet onderwijs 2020) te vallen in plaats van onder de Wet educatie en beroepsonderwijs. Deze wijziging treedt op 1 augustus 2022 in werking. Daarmee is de Tijdelijke regeling lwoo en pro aan AOC’s niet meer actueel en kan deze regeling vervallen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven