Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 29 augustus 2022, nr. Min-Buza.2022.12295-28, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/879 van de Raad van de Europese Unie van 3 juni 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (PbEU, L 153);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt ‘artikel 5 quinquies, eerste lid, en artikel 5 quaterdecies, vijfde en zesde lid’ vervangen door ‘en artikel 5 quinquies, eerste lid’.

2. In het tiende lid wordt ‘artikel 5 quindecies, vijfde lid’ vervangen door ‘artikel 5 quindecies, vijfde lid, en artikel 5 quaterdecies, vijfde en zesde lid’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot actualisering van de aanwijzing van een bevoegde autoriteit in de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014.

Gewijzigd wordt artikel 2, vierde en tiende lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014, voor wat betreft de aanwijzing van de bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 5 quaterdecies, vijfde en zesde lid, van Verordening (EU) nr. 833/2014.

Artikel 5 quaterdecies van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreft een verbod op het verlenen van diensten aan een trust of een soortgelijke juridische constructie. In artikel 2, vierde lid, is de Minister van Financiën aangewezen als bevoegde autoriteit voor artikel 5 quaterdecies, vijfde en zesde lid, van Verordening (EU) nr. 833/2014 voor zover het betreft financieringen, financiële bijstand, financiële diensten of transacties en informatie of kennisgevingen over deze onderwerpen. Uitgangspunt is dat niet-financiële diensten bij de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking worden belegd. Omdat in artikel 2, vierde lid, alleen de Minister van Financiën als bevoegde autoriteit is aangewezen en in artikel 2, tiende lid, beide Ministers als bevoegde autoriteit zijn aangewezen, elk voor het gebied waartoe hun competenties zich uitstrekken, vervalt in het vierde lid de verwijzing naar artikel 5 quaterdecies, vijfde en zesde lid, en wordt deze verwijzing ingevoegd in het tiende lid.

Artikelsgewijs

Artikel I

In artikel 2, vierde en tiende lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt de aanwijzing van een bevoegde autoriteit geactualiseerd. Voor meer informatie zie het algemene deel van deze toelichting.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting. Hierdoor is een uitzondering op de vaste verandermomenten toegestaan conform het beleid inzake vaste verandermomenten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

Naar boven