Besluit van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 18 augustus 2022, nr. 32931591 houdende wijziging van het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO in verband met het mogelijk maken van het tweemaal herbenoemen van de leden

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, artikel 2 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies, artikel 8, zevende lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11, eerste lid, van het Toetsbesluit PO;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3 van het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO, vierde lid, wordt ‘eenmaal’ vervangen door ‘tweemaal’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na plaatsing in de Staatscourant.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

In artikel 3 van het Instellingsbesluit Expertgroep Toetsen PO is bepaald dat de leden van de Expertgroep worden benoemd voor een periode van ten hoogste vier jaar. Op grond van het vierde lid is herbenoeming eenmaal mogelijk. Dit lid wordt zodanig aangepast dat herbenoeming niet eenmaal, maar tweemaal mogelijk is.

Deze aanpassing leidt ertoe dat de leden die aan de start van het traject aangesteld zijn als Expertgroep nog eenmaal (in totaal twee keer) herbenoemd kunnen worden. De Expertgroep legt in september 2023 haar taken neer. Het mogelijk maken van een extra herbenoeming zorgt ervoor dat de leden hun taken tot die tijd kunnen vervullen.

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant. Daarmee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijnen. In dit geval is een afwijking van de vaste verandermomenten nodig, omdat de huidige leden van de Expertgroep tot 1 september 2022 aangesteld zijn. Wanneer de wijzigingsregeling pas per 1 september 2022 inwerking treedt, is er onvoldoende tijd voor het proces om te besluiten tot de verlenging van aanstelling van de huidige leden van de Expertgroep.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven