Kennisgeving van het voornemen om een plan milieueffectrapport (MER) op te stellen voor het Nationaal MilieuProgramma (NMP), Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Denk mee over het Nationaal MilieuProgramma

Wilt u bijdragen aan het opstellen van het Nationaal MilieuProgramma (NMP)? Dat kan.

Van woensdag 24 augustus tot en met dinsdag 4 oktober 2022 kunt u een reactie geven op de eerste contouren van het Nationaal MilieuProgramma. Hieronder leest u hoe u dit kunt doen.

Waar gaat het Nationaal MilieuProgramma over?

In het Nationaal MilieuProgramma (NMP) komt te staan hoe het kabinet ervoor wil gaan zorgen dat in 2050 onze leefomgeving gezond, schoon en veilig is en dat milieurisico’s verwaarloosbaar zijn.

Dit doen we vanuit drie hoofdopgaven:

  • Vitale Ecosystemen

    Vitale ecosystemen staan aan de basis van ons bestaan. Alleen als de bodem-, water- en luchtkwaliteit op orde zijn, kunnen we tot een gezonde leefomgeving voor de mens komen.

  • Gezonde Leefomgeving

    De kwaliteit van onze leefomgeving wordt beïnvloed door de activiteiten die we ontplooien. We wonen, werken, recreëren en verplaatsen ons in die leefomgeving.

  • Duurzame, Circulaire Economie

    Bij de stap naar een duurzame en circulaire economie willen we ervoor zorgen dat die activiteiten de leefomgeving zo min mogelijk verstoren.

Plan Milieueffectrapportage (m.e.r.)

Met een plan milieueffectrapportage worden mogelijke alternatieve beleidskeuzes vergeleken. De effecten op milieu, economie en andere effecten op onze leefomgeving worden hierbij in beeld gebracht. Op basis van de kennis van de effecten worden later in het proces de beleidskeuzes gemaakt die worden opgenomen in het NMP. De eerste stap van de plan m.e.r. betreft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In de NRD wordt beschreven wat de hoofdopgaven zijn voor het milieubeleid, hoe deze hoofdopgaven uitgewerkt gaan worden en hoe de mogelijke effecten in beeld gebracht gaan worden.

Participatiemogelijkheden Nationaal MilieuProgramma

Het vormgeven en uitwerken van het NMP kan en doet het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet alleen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt samen met verschillende overheidspartijen en andere partijen zoals (koepelorganisaties vanuit) het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, bewonersorganisaties en individuele inwoners. Een zienswijze indienen op de NRD en participatieplan is het eerste officiële participatiemoment. Hierna volgen er nog andere momenten waarop burgers en partijen die bij het NMP betrokken zijn geraadpleegd worden. Hoe en op welke manier dit wordt gedaan, staat in het participatieplan.

Wat willen we van u op dit moment weten?

U kunt een zienswijze geven op de NRD en participatieplan van het Nationaal MilieuProgramma. Wij stellen het op prijs als uw reactie ingaat op de volgende vragen:

  • Zijn er milieuopgaven die u nog mist?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het Nationaal MilieuProgramma?

  • Kunt u zich vinden in het voorgestelde participatieproces?

UW ZIENSWIJZE IS WELKOM

Een zienswijze indienen kan op drie manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

DIGITAAL

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via de website van Platform Participatie.

MONDELING

Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 070 456 96 07.

POST

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

O.v.v. Nationaal MilieuProgramma

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

DOCUMENTEN BEKIJKEN

De documenten waarover u uw zienswijze kunt geven staan vanaf woensdag 24 augustus 2022 op de website van Platform Participatie. Dit betreft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau van de plan MER en het participatieplan.

Op papier kunt u deze documenten van woensdag 24 augustus tot en met dinsdag 4 oktober 2022 tijdens reguliere openingstijden bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Den Haag, telefoon 070 456 96 07 (uitsluitend op afspraak)

  • Alle provinciehuizen in Nederland.

Let op: Het kan voorkomen dat op de locaties beperkte openingstijden gelden of dat u een afspraak moet maken als u de documenten wilt inzien. Houd hier rekening mee en leg vooraf telefonisch contact met de locatie om te vragen of u er terecht kan.

BIJWONEN BIJEENKOMSTEN NATIONAAL MILIEUPROGRAMMA

U bent welkom om bijeenkomsten over het National MilieuProgramma bij te wonen.

  • Digitaal spreekuur over de zienswijzeprocedure.

    Datum: woensdag 7 september 2022.

    Tijdstip: 19.00 uur tot 20.00 uur.

  • Fysieke bijeenkomst inclusief netwerkborrel (ook te volgen via een livestream).

    Datum: maandag 26 september 2022.

    Locatie: Prodentfabriek, Oude Fabrieksstraat 20 in Amersfoort.

    Tijdstip: 14:00 uur tot 17:00 uur.

Meer informatie over deze bijeenkomsten en hoe u zich hiervoor kunt opgeven, vindt u op de website van het Nationaal MilieuProgramma.

VERVOLG

De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt om advies gevraagd over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Na sluiting van de zienswijzentermijn analyseert het ministerie Infrastructuur en Waterstaat alle binnengekomen zienswijzen zorgvuldig. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat betrekt de zienswijzen en het advies van de commissie bij de verdere beleidsvorming. In een reactienota gaan zij bovendien in op alle zienswijzen. Indieners krijgen hiervan bericht.

INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Niet iedereen is even handig met computers. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze Informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Informatiepunten Digitale Overheid.

INFORMATIE

Meer informatie op de website van Platform Participatie en de website van het Nationaal MilieuProgramma.

Vragen?

Vragen over de NRD, participatieplan of procedure kunt u stellen:

Naar boven