Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 17 augustus 2022, kenmerk 3418583-1033571-CZ, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met verhoging van het subsidieplafond

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 70a, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 6.2.5, eerste lid, wordt ‘€ 2.426.000’ vervangen door ‘€ 3.729.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Zorginstituut Nederland verleent sinds 1 januari 2017 subsidies ten behoeve van de financiering van het aanbod van anonieme e-mental health. De subsidies worden verstrekt op grond van de paragraaf 6.2 van de Regeling zorgverzekering (hierna: de Regeling). De subsidie is bedoeld voor cliënten waarvoor het psychisch noodzakelijk is om anoniem te blijven, bijvoorbeeld omdat zij zich anders niet of in mindere mate tot zorgaanbieders wenden voor hun problemen. De subsidie wordt verstrekt aan instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Het betreft Zvw-zorg die door de behandelaar vanwege het anonieme karakter van deze zorg niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd kan worden. Het Zorginstituut heeft vastgesteld dat deze vorm van zorg voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk en in een behoefte voorziet.

De hoogte van het bedrag aan aangevraagde subsidies voor het verlenen van deze vorm van zorg is de afgelopen jaren steeds ruimschoots hoger dan het subsidieplafond. Het bedrag van het subsidieplafond werd daarom de afgelopen jaren steeds evenredig over de aanvragers verdeeld, zodat de zorgaanbieders (die de subsidie aanvragen) slechts een gedeelte van de zorg waar behoefte aan was, vergoed konden krijgen. Gebleken is dat deze vorm van zorg daarom niet optimaal tot ontwikkeling komt. Dit is een onwenselijke situatie.

Het is belangrijk en wenselijk dat dit type zorg in voldoende mate beschikbaar blijft. Om te kunnen voorzien in een financieel kader dat past bij de vraag naar anonieme e-mental health, wordt met deze regeling het subsidieplafond voor 2022 verhoogd naar € 3.729.000,–

De wijziging van de Regeling strekt ertoe het subsidieplafond te verhogen met de extra ter beschikking gestelde middelen over het jaar 2022. Daardoor kunnen er nog tijdens dit kalenderjaar meer interventies worden uitgevoerd.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven