Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In onderdeel b wordt een komma toegevoegd na ‘eerste lid’.

2. Onder vervanging van de puntkomma door een punt in onderdeel j, vervalt onderdeel k.

B

In artikel 2, tweede lid, wordt een komma toegevoegd na: Beschikbaarheidbijdragen.

C

Artikel 4 komt te luiden als volgt:

Artikel 4. Directie IT en Facilitair

  • 1. De directie IT en Facilitair is belast met het ontwikkelen, uitvoeren van en toezicht houden op het informatievoorzieningsbeleid (IV-beleid). Dit betreft informatietechnologie, uitvoering kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het leveren van de IV-diensten en producten, waaronder het leveren van een passende en fysieke (IV-)werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties, het verzamelen, beheren en uitleveren van data ten behoeve van de reguleringsprocessen, de processen op het gebied van toezicht, handhaving en strategie, regie op de interne IV-processen en het afstemmen met leveranciers, het beheren van (maatwerk)applicaties binnen de NZa, ontwikkeling van de NZa-portalen voor de formele interactie tussen NZa en zorgaanbieders, professionals en verzekeraars, het ter beschikking stellen van facilitaire voorzieningen, het verzorgen van alle administratieve processen rondom post, archivering en de verantwoordelijkheid voor het ICT-investeringsbudget en het adviseren en ondersteunen van de directies vanuit een onafhankelijke positie bij het vertalen van het beleid en het vaststellen en uitvoeren van het toetsingskader hiervoor. De unit IT-beleid ondersteunt, naast de directeur IT en Facilitair, ook de CIO.

  • 2. De directie IT en Facilitair bestaat uit de units IT-Beleid, Informatiemanagement, Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud en een Mt-staf.

D

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘ondersteuning van de bedrijfsvoering van de CIO-office en de CIO’, vervangen door: de bescherming van persoonsgegevens.

E

Artikel 5b vervalt.

F

In artikel 6, eerste lid, wordt ‘de artikelen 8, 9 en 10 van dit besluit’, vervangen door: de artikelen 8, 9, 9a en 10 van dit besluit.

G

In artikel 8 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het eerste lid vervallen de zinsneden ‘en de CIO’ en ‘respectievelijk de CIO-office’.

2. het derde lid komt te luiden als volgt:

  • 3. In aanvulling op het eerste lid is de directeur Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning bevoegd om namens de NZa te beslissen op een verzoek in te stemmen met rechtstreeks beroep tegen beschikkingen en in afwijking van het eerste lid is de directeur Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning bevoegd om namens de NZa te beslissen op bezwaar, met uitzondering van beschikkingen van de Raad van Bestuur.

3. Onder vernummering van het zesde lid tot vierde lid, vervallen het vierde en vijfde lid.

H

In artikel 9, tweede lid, vervalt ‘en de CIO’.

I

In artikel 10, tweede lid, vervallen de zinsneden ‘en de CIO’ en ‘respectievelijk de CIO-office’.

J

In Bijlage 1 bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa, worden in onderdeel 2 de volgende wijzigingen aangebracht:

1. Na ‘Beschikbaarheidbijdragen’, wordt een komma toegevoegd.

2. ‘De directie IT en Facilitair (I&F) is belast met het uitvoeren van het informatievoorzieningsbeleid.’, wordt vervangen door: De directie IT en Facilitair (I&F) is belast met het ontwikkelen, uitvoeren van en het toezicht houden op het informatievoorzieningsbeleid.

3. De zinsnede ‘en het verzorgen van alle administratieve processen rondom post en archivering’, wordt vervangen door: , het verzorgen van alle administratieve processen rondom post en archivering en het adviseren en ondersteunen van de directies vanuit een onafhankelijke positie bij het vertalen van het beleid en het vaststellen en uitvoeren van het toetsingskader hiervoor. De unit IT-beleid ondersteunt, naast de directeur IT en Facilitair, ook de CIO.

4. ‘De directie IT en Facilitair (I&F) bestaat uit de units Informatiemanagement, IT-Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud, Facilitair, een Mt-staf en een stafafdeling Projectmanagement.’, wordt vervangen door: De directie IT en Facilitair (I&F) bestaat uit de units IT-Beleid, Informatiemanagement, Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud en een Mt-staf.

5. ‘Strategie’, wordt telkens vervangen door: Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning.

6. ‘Strategie en Bestuursondersteuning’, wordt vervangen door: Strategie- en Bestuursondersteuning.

7. De zinsnede ‘ondersteuning van de bedrijfsvoering van de CIO-office en de CIO, wordt vervangen door: de bescherming van persoonsgegevens.

8. ‘De CIO-office is belast met..... zoals in dit Mandaatbesluit opgenomen’, vervalt.

9. ‘De functionaris gegevensbescherming, de security officer en de privacy officer vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de CIO voor wat betreft personeelsaangelegenheden en in financieel opzicht, omdat de CIO verantwoordelijk is voor het gehele informatievoorzieningsbeleid.’, wordt vervangen door: De functionaris gegevensbescherming valt onder de verantwoordelijkheid van de directeur Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning/unitmanager Juridische Zaken, voor wat betreft personeelsaangelegenheden en in financieel opzicht. De chief information security officer en de privacy officer vallen onder de verantwoordelijkheid van de directeur IT en Facilitair/unitmanager IT-Beleid voor wat betreft personeelsaangelegenheden en in financieel opzicht.

K

In de tabel in Bijlage 2, bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa, vervalt: en CIO.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2022.

Utrecht, 16 augustus 2022

Nederlandse Zorgautoriteit M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 16 augustus 2022 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Algemene toelichting

In 2020 is onder leiding van de CIO-office een nieuw informatieplan opgesteld dat de visie van de NZa op de toekomstige informatievoorziening van de NZa beschrijft. Een visie die gebaseerd is op een ‘route naar de cloud’ en een visie die datagedreven werken centraal stelt. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat we blijvend veel vaker op afstand werken en dat we nieuwe en hogere eisen aan de werkplek stellen. Daarom gaat de NZa de werkplek van de toekomst ontwikkelen en een op cloud-concepten gebaseerd dataplatform. Daarnaast gaat de NZa een periode tegemoet waarin ook andere IT-diensten opnieuw zijn en worden aanbesteed met (mogelijk) een transitie van IT-activiteiten van huidige naar nieuwe leveranciers. Om deze opgave goed en op tijd te kunnen uitvoeren, is een stabiele en goed werkende IT-organisatie van essentieel belang.

In mei 2021 is een evaluatie gestart naar de positionering van de CIO-office. Daaruit kwam naar voren dat de CIO-office het beste binnen de directie IT&F geïncorporeerd kan worden en dat het aanbeveling verdient de functionaris gegevensbescherming van de CIO-office naar Juridische Zaken over te laten gaan. Bij de uitwerking hiervan zijn de resultaten meegenomen uit een recent uitgevoerd verdiepend onderzoek door KPMG naar de positionering en inrichting van de CIO-office. Ook is de inrichting van de directie IT&F intern geëvalueerd. Dit heeft geleid tot een aantal aanvullende wijzigingen in de structuur van de directie.

Op 21 juli 2022 heeft de Ondernemingsraad een positief advies over het voorgenomen besluit gegeven, met inachtneming van de specifieke adviezen ten aanzien van het draagvlak, de toekomstbestendigheid, de hanteerbare span of control en een zorgvuldig plaatsingsproces. De OR adviseert de veranderingen als gevolg van dit besluit binnen een termijn van 6 maanden te evalueren.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A, onder 2 (vervallen artikel 1, onderdeel k), Artikel I, onderdeel E (vervallen artikel 5b), artikel I, onderdeel G, onder 1 (wijziging artikel 8, eerste lid), artikel I, onderdeel H (wijziging artikel 9), artikel I, onderdeel I (wijziging artikel 10), artikel I, onderdeel J, onder 8 (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2) en artikel I, onderdeel K (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2)

De wijzigingen in deze artikelen hebben betrekking op het vervallen van de CIO-office en het onderbrengen van de CIO bij de directie IT en Facilitair.

Artikel I, onderdeel C (wijziging artikel 4) en artikel I, onderdeel J, onder 2, 3 en 4 (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2)

In deze artikelen worden de wijzigingen doorgevoerd die verband houden met de reorganisatie van de directie IT en Facilitair.

Artikel I, onderdeel D (wijziging artikel 5) en artikel I, onderdeel J, onder 7 en 9 (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2)

De wijziging van dit artikel en de toelichting daarop houdt verband met het onderbrengen van de functionaris gegevensbescherming bij de unit Juridische Zaken. Gelet op de werkzaamheden die de functionaris gegevensbescherming uitoefent ter uitvoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming met veelal juridische implicaties, is positionering van de functionaris gegevensbescherming bij de unit Juridische Zaken meer op zijn plaats.

Artikel I, onderdeel F (wijziging artikel 6)

In het eerste lid van artikel 6, ontbrak artikel 9a. Met deze wijziging wordt dat hersteld.

Artikel I, onderdeel G, onder 2 (wijziging artikel 8, derde lid)

Deze wijziging betreft een aanpassing van artikel 8, derde lid. Daarin was opgenomen dat de directeur Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning in afwijking van het eerste lid mag beslissen op een verzoek in te stemmen met rechtstreeks beroep tegen beschikkingen, alsmede te beslissen op bezwaar, met uitzondering van beschikkingen van de Raad van Bestuur. Voor wat betreft de beslissingen op bezwaar is dit inderdaad een afwijking maar voor de beslissingen op het verzoek in te stemmen met rechtstreeks beroep tegen beschikkingen is er sprake van een aanvulling. Met deze wijziging wordt dit hersteld.

Artikel I, onderdeel J, onder 5 (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2)

Bij de wijziging van het Mandaatbesluit van 19 mei 2021 is de naam van de toenmalige directie Strategie gewijzigd in: Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning. Per abuis is dit niet in de gehele tekst van bijlage 1 aangepast. Met deze wijziging wordt dat hersteld.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven