Besluit van directeur Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 12 augustus 2022, nr. WJZ/ 22305040, houdende verlening van ondermandaat, volmacht en machtiging voor de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2022 (Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging voor de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2022)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 19 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019;

Besluit:

§ 1. Algemene bepalingen

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de directeur:

de directeur Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

b. het MT-lid:

een MT-lid binnen de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

c. het hoofd Juridische ondersteuning:

het hoofd Juridische ondersteuning van de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

d. de teamleider:

een teamleider van de Woo-unit, onderdeel van de afdeling Bestuur en Kwaliteit van de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

e. de coördinerend jurist staatssteun:

de coördinerend jurist staatssteun van de afdeling Economische Zaken van de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

§ 2. Taakverdeling tussen de directeur en de onder hem ressorterende functionarissen

Artikel 2

Aan de directeur is voorbehouden: het nemen van besluiten, het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en het verrichten van andere handelingen dan een besluit of een privaatrechtelijke rechtshandeling betreffende aangelegenheden die door een MT-lid aan de directeur ter afhandeling worden voorgelegd, tenzij zij naar het oordeel van de directeur door een ander MT-lid moeten worden behandeld.

Artikel 3

  • 1. Aan de MT-leden wordt, ieder voor zich, ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor aangelegenheden op zijn werkterrein, met dien verstande dat het aangaan van financiële verplichtingen een bedrag van € 50.000 per verplichting niet te boven gaat.

  • 2. Aan de MT-leden wordt voorts, ieder voor zich, ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor het aangaan en afhandelen van verplichtingen met en instrueren van externe juridische dienstverleners.

  • 3. Aan de MT-leden wordt voorts, ieder voor zich, voor de onder hen ressorterende medewerkers ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor:

    • a. het verlenen van verlof en kort buitengewoon verlof;

    • b. het verlenen van zwangerschaps-, bevallingsverlof- en ouderschapsverlof;

    • c. het aangaan van verplichtingen en het afhandelen van verzoeken inzake de opleiding van personeel;

    • d. het accorderen van P-Direkt aanvragen;

    • e. het accorderen van aanvragen voor dienstreizen en het goedkeuren van reiskostendeclaraties binnen en buiten de Europese Unie.

Artikel 4

Aan het MT-lid/hoofd afdeling Juridisch advies, bezwaar en beroep wordt ondermandaat en machtiging verleend:

  • a. voor het behandelen van bezwaarschriften, waaronder begrepen het nemen van beslissingen op bezwaarschriften en het voeren van voorlopige voorziening procedures;

  • b. voor het voeren van beroep en hoger beroepsprocedures, waaronder begrepen het instellen van beroep en hoger beroep en het voeren van voorlopige voorziening procedures.

Artikel 5

  • 1. Aan het hoofd Juridische ondersteuning wordt ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor aangelegenheden op zijn werkterrein met dien verstande dat het aangaan van financiële verplichtingen een bedrag van € 10.000 per verplichting niet te boven gaat.

  • 2. Aan het hoofd Juridische ondersteuning wordt tevens, voor de onder hem ressorterende medewerkers, ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor:

    • a. het verlenen van verlof en kort buitengewoon verlof;

    • b. het verlenen van zwangerschaps-, bevallings-, en ouderschapsverlof;

    • c. het accorderen van P-Direkt aanvragen;

    • d. het aangaan van verplichtingen inzake de opleiding van personeel;

    • e. het accorderen van aanvragen voor dienstreizen en het goedkeuren van reiskostendeclaraties binnen de Europese Unie.

Artikel 6

  • 1. Aan de teamleiders wordt, ieder voor zich, machtiging verleend voor het ondertekenen van extern gerichte brieven en andere stukken, niet zijnde besluiten, op hun werkterrein.

  • 2. Aan de teamleiders wordt tevens, ieder voor zich, voor de onder hen ressorterende medewerkers, ondermandaat, volmacht en machtiging verleend voor:

    • a. het verlenen van verlof en kort buitengewoon verlof;

    • b. het verlenen van zwangerschaps-, bevallings-, en ouderschapsverlof;

    • c. het accorderen van P-Direkt aanvragen;

    • d. het aangaan van verplichtingen en het afhandelen van verzoeken inzake de opleiding van personeel;

    • e. het accorderen van aanvragen voor dienstreizen en het goedkeuren van reiskostendeclaraties binnen en buiten de Europese Unie.

Artikel 7

Aan de coördinerend jurist staatssteun wordt machtiging verleend voor het ondertekenen van brieven gericht aan de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie betreffende het doorzenden van de Nederlandse inbreng in staatssteundossiers aan de Europese Commissie.

§ 3. Vervanging

Artikel 8

  • 1. Indien de directeur en de plaatsvervangend directeur afwezig zijn, gaan de bevoegdheden van de directeur over op een door de directeur aangewezen MT-lid met uitzondering van de P&O-aangelegenheden die voorbehouden zijn aan de directeur.

  • 2. Bij afwezigheid van een MT-lid gaan, indien een goede voortgang van de werkzaamheden vereist dat niet wordt gewacht tot de terugkeer van het MT-lid, de uit dit besluit voortvloeiende bevoegdheden van het MT-lid over op zijn plaatsvervanger, met uitzondering van de bevoegdheden, genoemd in de artikelen 3, tweede en derde lid, die overgaan naar een door hem aangewezen MT-lid.

  • 3. Bij afwezigheid van een teamleider gaan de uit dit besluit voortvloeiende bevoegdheden van die teamleider over op de andere teamleider.

  • 4. De uit dit besluit voor het hoofd Juridische ondersteuning voortvloeiende bevoegdheden gaan in geval van afwezigheid over op een door de directeur aan te wijzen plaatsvervanger.

§ 4. Slotbepalingen

Artikel 9

Het Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging voor de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2019 wordt ingetrokken.

Artikel 10

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 11

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging voor de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2022.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 augustus 2022

H. Dekker, directeur Wetgeving en Juridische Zaken

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Naar boven