Besluit van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 28 juli 2022, nr. 2022-0000286545, tot wijziging van het Besluit mandaat Autoriteit woningcorporaties en aanwijzing toezichthouders Woningwet en WNT in verband met aanpassingen in de Woningwet en het BTIV

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2, vierde lid, van het Instellingsbe- sluit Inspectie Leefomgeving en Transport, de artikelen 5.1, 5.4, 5.5 en 5.6 van de Wet normering topinkomens en artikel 61, vijfde lid van de Woningwet,

Gezien de schriftelijke instemming van de inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport van 1 juli 2022;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat Autoriteit woningcorporaties en aanwijzing toezichthouders Woningwet en WNT wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 3, eerste lid, eerste volzin, wordt na ‘en artikel’ ingevoegd ‘119, eerste lid,’.

2. In artikel 9, eerste volzin wordt ‘Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door ‘Wet open overheid’ en ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ door ‘Algemene verordening gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming’.

3. In artikel 11, wordt ‘De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties’ vervangen door ‘De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na datum van publicatie en heeft terugwerkende kracht tot 1 juni 2022.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Artikel I onder 1

Het mandaatbesluit is gewijzigd, omdat in artikel 119 Woningwet een hardheidsclausule is opgenomen. Voor zover de bevoegdheden uit de Woningwet aan de Aw zijn gemandateerd, zal de Aw voor deze bevoegdheden dienen af te wegen of toepassing van de hardheidsclausule in een specifiek geval noodzakelijk is. De Aw heeft vanaf 1 juni 2022 die bevoegdheid. Zoals uit het mandaat blijkt, wordt de bevoegdheid uit het tweede lid niet gemandateerd.

Artikel I onder 2

In verband met de inwerkingtreding van de Wet open overheid met ingang van 1 mei 2022, is dit artikel aangepast. Tevens is de juiste verwijzing naar de Algemene verordening gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming.

Artikel I onder 3

De ondertekening door de Aw, zoals geregeld in artikel 11 van het mandaatbesluit is geactualiseerd conform de huidige situatie.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

Naar boven