Vergunning luchtvaartvertoning herdenking operatie Market Garden 2022, Ministerie van Defensie

25 juli 2022

Kenmerk: BS2022018170

Nr: MLA/118/2022

De Minister van Defensie,

Gelezen het verzoek van commandant van 11 Luchtmobiele Brigade van 2 juni 2022;

Gelet op artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de commandant van 11 Luchtmobiele Brigade, commandant Air Mobility Command, commandant van het Defensie Helikopter Commando en aan de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht wordt vergunning verleend om een luchtvaartvertoning te houden in het kader van de herdenking van de Operatie Market Garden op zaterdag 17 september 2022 in de EHTRA 83 (Ginkel) en tijdelijk gebied met beperkingen (TGB) Ginkelse Heide.

  • 2. De vergunning, bedoeld in het eerste lid, is van kracht op zaterdag 17 september 2022 in de EHTRA 83 en TGB Ginkelse Heide van 10:00 uur tot 16:30 uur lokale tijd.

Artikel 2

Aan de vergunning zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • a. de gezagvoerders van de deelnemende militaire luchtvaartuigen dienen zich bij de voorbereiding en de uitvoering van het vliegprogramma strikt te houden aan de voorwaarden en bepalingen vervat in de NLD-SMAR-FDSE v1.0 van 30 april 2021, alsmede, gelet op de deelnemende luchtvaartuigen, aan de MAR-OPS 1.447 (Fixed wing transport, tanker and maritime surveillance operations, Issue 4, van 20 juli 2017 (Demonstration flying)) en de MAR-OPS 3.447 (Helicopter operations, Issue 4, van 20 juli 2017 (Demonstration flights));

  • b. de gezagvoerders van de deelnemende burgerluchtvaartuigen dienen zich bij de voorbereiding en de uitvoering van het vliegprogramma te houden aan Regeling luchtvaartvertoningen;

  • c. tijdens de voorbereiding en de vertoning mogen uitsluitend personen in het deelnemende luchtvaartuig aanwezig zijn die direct noodzakelijk zijn voor de besturing van het luchtvaartuig of het uitvoeren van de demonstratie;

  • d. het is niet toegestaan om over het publiek te vliegen, tenzij de Militaire Luchtvaart Autoriteit (hierna: MLA) hier ten aanzien van militaire deelnemers desgevraagd toestemming voor heeft gegeven aan de vertoningdirecteur, waarbij middels een safety assessment of een door de MLA erkende luchtvaartautoriteit verleende autorisatie aantoont dat dit op veilige wijze mogelijk is;

  • e. de vertoningdirecteur stelt een lijst samen van militaire gezagvoerders die van de MLA toestemming hebben gekregen om over het publiek te vliegen.

Artikel 3

  • 1. Gedurende de vertoning is een vertoningdirecteur aanwezig die bij de voorbereiding en de uitvoering van het vliegprogramma strikt de hand houdt aan de voorwaarden en bepalingen vervat in de NLD-SMAR-FDSE v1.0 van 30 april 2021 en bepalingen vervat in de MAR-OPS 1.447 (Fixed wing transport, tanker and maritime surveillance operations, Issue 4, van 20 juli 2017 (Demonstration flying)) en de MAR-OPS 3.447 (Helicopter operations, Issue 4, van 20 juli 2017 (Demonstration flights)).

  • 2. Als vertoningdirecteur is aangewezen kapitein F.M.J. Bouwhuis.

  • 3. De deelnemende gezagvoerders dienen zich te houden aan de door of namens de vertoningdirecteur uitgegeven richtlijnen en het door of namens hem uitgegeven programma te volgen. Ten tijde van de vertoning ligt een lijst van deelnemers en het programma ter inzage bij de vertoningdirecteur.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van zaterdag 17 september 2022 en vervalt met ingang van zondag 18 september 2022.

Deze beschikking wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift kan digitaal of schriftelijk worden ingediend. Het digitale bezwaarschrift dient te worden ingediend via www.defensie.nl/bezwaarJDV. Het schriftelijke bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, MPC 55A, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden wordt op de Ginkelse heide een luchtvaartvertoning gehouden waarbij parachutesprongen en een demonstratie van helikopteroptreden worden uitgevoerd. Op grond van artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, is voor een luchtvaartvertoning een vergunning nodig die met deze beschikking wordt afgegeven.

Naar boven