Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 15 juli 2022, nr. WJZ/22326689, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege de intrekking van de ophokplicht voor vogels in verband met vogelgriep in regio’s 13, 16 en 19

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 5.1, eerste lid, in samenhang met de artikelen 5.4 en 5.6 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 2 bij de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

Voor het onderdeel ‘Regio 17’ worden de volgende onderdelen ingevoegd:

Regio 13

  • 1. Vanaf de kruising van Afslag 29 Houten van de A27 en het Amsterdam-Rijn Kanaal, het Amsterdam-Rijn Kanaal volgend in zuidoostelijke richting tot aan de rivier Nederrijn.

  • 2. De rivier de Nederrijn volgend in oostelijke richting overgaand in de rivier de Rijn overgaand in het Pannerdens Kanaal overgaand in Bijlands Kanaal tot aan de Landgrens van Nederland met Duitsland.

  • 3. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de Zwarteweg (N843) Milsbeek.

  • 4. De Zwartweg (N843) volgend in zuidelijke richting tot aan de Rijksweg (N271).

  • 5. De Rijksweg (N271) volgend in noordelijke richting tot aan de Witteweg.

  • 6. De Witteweg volgend in zuidelijke richting tot aan het Mookerplas.

  • 7. Het Mookerplas volgend in noordelijke richting tot aan de rivier de Maas.

  • 8. De rivier de Maas volgend in westelijke richting tot aan de A2.

  • 9. De A2 volgend in noordelijke richting tot aan Knooppunt Everdingen.

  • 10. Vanaf Knooppunt Everdingen de A27 volgend in noordelijke richting tot aan afslag 29 Houten van de A27.

Regio 16

  • 1. Vanaf de Moerdijk Brug de rivier de Amer volgend in oostelijke richting overgaand in de Bergsche Maas tot aan de Sluisweg (Waalwijk).

  • 2. De Sluisweg (Waalwijk) volgend in zuidelijke richting tot aan de Biesbosweg.

  • 3. De Biesbosweg volgend in westelijke richting overgaand in de Midden Brabantweg (N261), overgaand in de A261, overgaand in de Midden Brabantweg, overgaand in de Ringbaan West (Tilburg), overgaand in de Blaakweg (N283), overgaand in de Turnhoutsebaan (N283), overgaand in de Poppelseweg (N283) tot aan de Landsgrens van Nederland met België.

  • 4. De Landsgrens van Nederland met België volgend in westelijke richting tot aan het Schelde-Rijn Kanaal.

  • 5. Het Schelde-Rijn Kanaal volgend in noordelijke richting tot aan de rivier de Krammer.

  • 6. De rivier de Krammer volgend in oostnoordelijke richting overgaand in het Volkerak, overgaand in het Hollandsch Diep tot aan de kruising van het Hollandsch Diep met de A16, de Moerdijk Brug.

B

Na het onderdeel ‘Regio 18’ wordt het volgende onderdeel ingevoegd:

Regio 19

  • 1. Vanaf de Kruising van de Landgrens van België met Nederland en de A67 de A67 volgend in noordoostelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met Duitsland ter hoogte van de plaats Herungerberg.

  • 2. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de N68 (bij de plaats Asenray).

  • 3. De N68 volgend in westelijke richting tot aan de Sint Wirosingel (Roermond).

  • 4. De Sint Wirosingel volgend in noordelijke richting tot aan de N280.

  • 5. De N280 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de N280 met de rivier de Maas.

  • 6. De rivier de Maas volgend in zuidelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met België.

  • 7. De Landgrens van Nederland met België volgend in westelijke richting tot aan de Kruising van de Landgrens van Nederland met België met de A67.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl,1 en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 juli 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

Op 26 oktober 2021 is voor heel Nederland een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten, siervogels en loopvogels van kracht geworden om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen (artikel 3.4 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen). Op 28 juni 2022 is in de regio’s 4, 5, 8, 11, 17, 18 en 20 de ophok- en afschermplicht geheven (Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 juni 2022, nr. WJZ/22237675, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege de gedeeltelijke intrekking van de ophokplicht voor vogels in verband met vogelgriep. Stcrt. 18054).

Mede naar aanleiding van de risicobeoordeling van 12 juli 2022 van de deskundigengroep dierziekten is er aanleiding om de ophok- en afschermplicht in andere delen van Nederland op te heffen. Het gaat hier om de regio’s 13, 16 en 19. De deskundigen achten de kans op een uitbraak matig wanneer de ophokplicht wordt ingetrokken in deze regio’s. Deze regio’s hebben een lager risico omdat ze niet in waterrijke gebieden liggen, er sinds mei 2022 geen uitbraken zijn geweest bij pluimvee, er geen met hoogpathogene vogelgriep besmette wilde vogels zijn gevonden en ze buiten de Gelderse Vallei zijn gelegen, waar veel bedrijven zijn met vrije uitloop.

Een opheffing in heel Nederland is nu niet aan de orde, omdat er nog aanwijzingen zijn dat het virus in de wilde vogels in Nederland circuleert. De deskundigen achten de kans dat ten minste één pluimveebedrijf in Nederland besmet zou raken met vogelgriepvirus matig tot hoog.

Er is hiermee een goede balans tussen het risico op verspreiding van vogelgriep en andere belangen zoals het welzijn van de gehouden dieren en de economische belangen van de betreffende pluimveehouders met vrije-uitloopkippen. Voor de andere regio’s in Nederland is de kans van besmetting van een houderij met vogelgriepvirus in vergelijking met de genoemde regio’s hoger, en leidt de afweging tot de slotsom dat daar de ophok- en afschermplicht vooralsnog in stand moet blijven. In mijn brief aan de Tweede Kamer van 15 juli 2022 ga ik nader in op de achtergronden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer


X Noot
1

15 juli 2022, 17:18 uur.

Naar boven