Uitnodiging aanmelding voorstellen voor vierde tranche Regio Deals, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

1. Uitnodiging aanmelding voorstellen

De Minister van Binnenlandse zaken & Koninkrijkrelaties (BZK) nodigt hierbij uit voor het aanmelden van voorstellen voor de vierde tranche Regio Deals. In de brief aan de Tweede Kamer van 1 juli 2022 (zie bijlage A) heeft de Minister van BZK aangegeven dat het kabinet met Regio Deals en een inzet van de Regio Envelop van € 900 miljoen wil bijdragen aan het aanpakken van regionale opgaven.

Ook is in de brief aan de Tweede Kamer van 1 juli 2022 (“Aanpak vierde tranche Regio Deals’’) een nadere uitwerking gegeven hoe de Minister van BZK met de vierde tranche Regio Deals aan de slag wil gaan. Voor deze vierde tranche zal € 284,2 miljoen worden gereserveerd uit de Regio Envelop.

2. Proces

Vanaf 15 juli 2022 tot 15 november 2022 kunnen regionale partners voorstellen voor Regio Deals aanmelden. Zij dienen daarvoor het aanmeldingsformulier Regio Deals vierde tranche in te vullen (zie bijlage B). Dit zou een eerste uitwerking moeten zijn van de regionale opgave. Het formulier kan bij BZK aangeleverd worden via de volgende link: www.rvo.nl/regiodeals. Hiermee maken regio’s kenbaar in gesprek te willen geraken voor een mogelijke Regio Deal. De voorstellen zullen aan de hand van een afwegingskader door het Ministerie van BZK en betrokken vakdepartementen worden geanalyseerd en beoordeeld. Begin 2023 zal besluitvorming plaatsvinden over met welke aanmelders van voorstellen de gesprekken worden gestart om tot uitwerking van een Regio Deal te komen. Net als in de vorige kabinetsperiode zal in de selectie van de vierde tranche Regio Deals rekening gehouden worden met een evenwichtige verdeling over Nederland. Ook is er speciale aandacht voor regio’s waarin de brede welvaart onder druk staat.

Het kabinet zal op basis van een integrale beoordeling besluiten over een voorlopige toekenning van budget aan Regio Deals. De eenmalige bijdrage uit de Regio Envelop per deal bedraagt minimaal € 5 miljoen en maximaal € 40 miljoen. Regio’s die al eerder een Regio Deal afsloten met het Rijk kunnen een nieuw voorstel indienen op basis van het afwegingskader. Het is belangrijk dat zij aangeven tot welke resultaten de vorige Regio Deal al heeft geleid. Meer hierover is opgenomen in de brief van 1 juli 2022 (bijlage A).

Geïnteresseerde regio’s zijn van harte uitgenodigd om de komende maanden in gesprek te gaan met de medewerkers van het Ministerie van BZK en de betrokken departementen. Regio’s kunnen daarvoor contact opnemen via de website van RVO of via regiodeals@minbzk.nl.

Regio’s die een Regio Deal willen sluiten, maar waar de slagkracht ontbreekt om tot een integraal voorstel te komen, kunnen een beroep doen op ondersteuning vanuit het Rijk. Regio’s waarbij dit speelt, kunnen zich melden via de website van RVO of regiodeals@minbzk.nl of telefoonnummer 070-4266277. Departementen zullen met hen vaker en intensiever in gesprek gaan. Dit is geen garantie voor de toekenning van een Regio Deal.

3. Afwegingskader Regio Deals

Het onderstaande schema vormt het inhoudelijke afwegingskader voor voorstellen die aangemeld worden. Het afwegingskader ziet op vier aspecten: opgave, aanpak, financiën en organisatie.

1. Opgave

a. De propositie schetst een breed beeld van de huidige situatie in de regio (bijvoorbeeld aan de hand van de regionale Monitor Brede Welvaart, en eventueel aangevuld met andere vergelijkbare bronnen).

b. De propositie omvat een regionaal streefbeeld: de gewenste situatie in relatie tot brede welvaart waar regionale partijen naar toe willen werken. De gewenste situatie kan breder zijn dan de opgaven die in de beoogde Regio Deal worden geadresseerd. Regionale partijen wordt verzocht in hun propositie ook te benoemen welke instrumenten en/of fondsen zij voor deze of andere opgaven in hun regio (willen) inzetten.

c. De propositie omschrijft de regionale opgave die met de beoogde Regio Deal aangepakt moet worden.

– De regionale opgave en de urgentie daarvan zijn onderbouwd met (objectieve) bronnen (onderzoeken, rapporten, data over brede welvaart, etc.).

d. Er is bij punt c. sprake van een meervoudige opgave.

– De opgave kent een samenspel van brede welvaartaspecten1 gerelateerd aan: kwaliteit van leven, wonen en werken en gaat dus over meerdere beleidsdomeinen.

– De verschillende elementen van de opgaven vormen samen een onlosmakelijk verbonden opgave die een enkel beleidsdomein overstijgt e/o waarbij het geheel meer is dan de som der delen.

2. Aanpak

a. Er is een te verwachten positief effect op het verhogen van de kwaliteit van leven, werken en wonen (brede welvaart)2 van inwoners en ondernemers.

– De propositie omschrijft hoe de beoogde Regio Deal, en iedere interventie daarin, bijdraagt aan de kwaliteit van leven, wonen en werken (brede welvaart) in de regio. Hier en nu, later en elders.

b. Er is sprake van een integrale aanpak van de regionale opgave.

– Er is een duidelijk verband tussen de voorgestelde aanpak en de meervoudige regionale opgave (doeltreffendheid).

– De aanpak bestaat uit een aantal verschillende, samenhangende onderdelen.

c. Het is helder welke (niet-financiële) bijdrage de regio van het Rijk verwacht.

– De propositie omschrijft wat de toegevoegde waarde is van de rijksbijdrage voor het aanpakken van de regionale opgave.

– Er wordt toegelicht waar de regio verdere niet-financiële ondersteuning, kennis en kunde van het Rijk of rijksdiensten nodig heeft.

– De propositie omschrijft hoe de aanpak ook bijdraagt aan de brede landelijke opgaven, zoals bijvoorbeeld het terugdringen van armoede en schulden, werken aan gezondheid, het benutten van regionale economische kansen, en het bevorderen van klimaatadaptatie en de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.

d. Het is duidelijk hoe de aanpak in de beoogde Regio Deal leidt tot een aantal concrete resultaten op zowel korte termijn (in de periode 2023–2025) als langere termijn.

e. Het is duidelijk op welke doelgroep(en) de beoogde Regio Deal zich richt.

– Het is helder welke specifieke groep(en) het verschil gaat/gaan merken van deze Regio Deal en waarom.

– Het is helder op welke wijze de doelgroep is betrokken bij (het formuleren van) de aanpak.

3. Financiële aspecten

a. Aan het Rijk wordt een bijdrage gevraagd binnen de bandbreedte van € 5–40 miljoen (incl. BTW) voor de uitvoering.

b. Er zijn toezeggingen/intenties omtrent (ten minste) evenredige publieke en/of private regionale financiering en/of een evenredige bijdrage in natura. Waarbij kwetsbare regio’s beargumenteerd mogen afwijken.

c. Het is inzichtelijk welke partijen voornemens zijn te investeren in de activiteiten opgenomen in de beoogde Regio Deal.

d. De propositie omschrijft op welke manier is geborgd dat na afronding van de Regio Deals de opgezette initiatieven structureel wordt ingebed in de Regio zonder Rijksbijdrage.

e. De propositie omschrijft hoe de doelmatige besteding van middelen wordt geborgd.

f. De gevraagde bijdrage vanuit de Regio Envelop staat in verhouding tot de omvang van de opgave en de geformuleerde ambitie en doelen.

4. Organisatorische aspecten

a. In de propositie wordt aangegeven hoe de regio de organisatie en afstemming voor zich ziet (mensen en middelen) in het kader van realisatie van de Regio Deal.

– De regio heeft een voorstel van hoe men samen wil sturen op het realiseren van de gestelde doelen in regionaal en Rijk-regio verband

– De propositie omschrijft hoe geborgd wordt dat regionale partijen zich ook na afloop van de Regio Deal gezamenlijk langjarig blijven inspannen voor het versterken van de kwaliteit van leven, wonen en werken (brede welvaart) van inwoners.

b. De propositie omschrijft hoe de regionale samenwerking wordt vormgegeven.

– Er wordt helder uitgelegd hoe de indienende partijen zorgen dat het voorstel breed wordt gedragen in de regio.

– Het is duidelijk hoe burgers, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennis- en culturele instellingen in de samenwerking worden betrokken.

– De in het voorstel genoemde partijen waren betrokken bij de analyse van de regionale opgaven en het formuleren van de aanpak.

– Het is helder wat er wordt verwacht van de in het voorstel genoemde partijen.

– De staten, raden en algemene besturen van waterschappen (indien relevant) zijn betrokken.

X Noot
1

Zie pagina 2 van de kamerbrief aanpak Regio Deals 4e tranche voor een nadere duiding van hoe van het brede welvaartsbegrip wordt toegepast bij de Regio Deals en welke aspecten daar onderdeel van kunnen zijn.

X Noot
2

Ibid.

Aanvullende opmerking bij het afwegingskader

Cofinanciering:

Van de regionale partijen die een voorstel indienen, wordt verwacht dat zij een financiële bijdrage leveren die passend is gegeven de opgaven en de draagkracht van de regio, waarbij 50% als uitgangspunt geldt. Regio’s dienen in hun propositie zelf de omvang en onderbouwing aan te geven van hun cofinanciering. De regionale cofinanciering kan van zowel publieke als private partijen komen. Kwetsbare regio’s kunnen beargumenteerd afwijken van de 50% cofinanciering.

Verantwoording:

De middelen uit de Regio Envelop voor de vierde tranche worden via een specifieke uitkering (SPUK) beschikbaar gesteld. De verantwoording gebeurt via de SISA-systematiek waarbij de administratieve lasten zoveel mogelijk worden beperkt.

4. Bijlagen

In de bijlage is de brief aan de Tweede Kamer van 1 juli 2022 (“Aanpak vierde tranche Regio Deals’’) (bijlage A) en het aanmeldformulier Regio Deal vierde tranche opgenomen (bijlage B).

BIJLAGE A, KAMERBRIEF

De link naar de brief aan de Tweede Kamer over de aanpak vierde tranche Regio Deals:

Kamerbrief over aanpak vierde tranche Regio Deals | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

BIJLAGE B. FORMAT AANMELDFORMULIER REGIO DEAL

AANMELDFORMULIER REGIO DEAL VIERDE TRANCHE

Titel

Naam van beoogde Regio Deal

Partijen

Geef aan welke partijen het voorstel tot de Regio Deal doen. Geef daarbij aan waar het publiek-private of triple helix verbanden betreft.

Regio

Omschrijf het geografische gebied waar de deal betrekking op heeft.

Eerdere Regio Deals

Geef aan of de regio betrokken is bij eerdere Regio Deals.

Opgave

Omschrijf de regionale opgaven, waar mogelijk op basis van objectieve bronnen. Bijvoorbeeld de regionale Monitor Brede Welvaart, gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving of regionale onderzoeken.

– Geef aan wat de huidige situatie in de regio is, met behulp van informatie over de brede welvaart.

– Beschrijf het regionaal streefbeeld: de gewenste situatie in relatie tot brede welvaart waar partijen naar toe willen werken. Dit mag breder zijn dan de opgaven die in de beoogde Regio Deal worden benoemd. U kunt hierbij verwijzen naar een regionale visie of agenda en deze als bijlage toevoegen.

– Geef aan op welke opgaven de Regio Deal zich richt en ga in op het meervoudige karakter, de omvang en de urgentie.

– Omschrijf waarom het Rijk dient bij te dragen aan deze opgave. Ga hierbij in op het te verwachten regio-overstijgend effect van de Regio Deal en/of waarom de opgave de draagkracht van de regio te boven gaat.

Voorgestelde aanpak

Omschrijf de doelen en voorgestelde aanpak op hoofdlijnen.

– Waar wil de regio staan als de opgave van de Regio Deal is aangepakt? Omschrijf dit met één of enkele (kwantitatieve) doelen.

– Geef aan waar de integrale aanpak uit bestaat. Ga hierbij in op de samenhang tussen verschillende onderdelen en/of beoogde projecten/programma’s.

– Geef aan hoe de aanpak leidt tot het bereiken van de doelen.

– Onderbouw hierbij hoe de aanpak bijdraagt aan de brede welvaart.

– Specificeer hierbij welke concrete resultaten verwacht worden tussen 2023–2025 en welk effect hiermee beoogd is, ook op de langere termijn.

– Geef daarnaast aan hoe de aanpak aansluit bij Rijksbeleid en landelijke opgaven.

Doelgroep

Omschrijf op welke doelgroep(en) de beoogde Regio Deal zich richt.

– Geef aan welke specifieke groep/groepen het verschil gaat/gaan merken van deze Regio Deal en waarom.

Financiering

Omschrijf welke financiële bijdrage alle partijen (inclusief het Rijk) dienen te leveren.

– Geef aan welke financiële bijdrage uit de Regio Envelop wordt gevraagd. Deze bedraagt minimaal € 5 miljoen en maximaal € 40 miljoen inclusief BTW.

– Geef aan welke financiële bijdrage vanuit de verschillende partijen uit de regio wordt voorgesteld. Regio’s dragen hetzelfde bedrag bij aan cofinanciering. Dit kan komen uit publieke en/of private middelen, waarbij kwetsbare regio’s beargumenteerd mogen afwijken.

– Geef aan welke andere nationale en/of Europese instrumenten en/of fondsen de regio gaat inzetten/aanvragen.

– Geef aan wat de toegevoegde waarde is van de Rijksbijdrage voor het aanpakken van de regionale opgaven.

– Geef aan hoe een doelmatige besteding van middelen is geborgd.

– Geef aan op welke wijze de gevraagde bijdrage vanuit de Regio Envelop in verhouding staat tot de omvang van de opgave.

Organisatie en samenwerking

Omschrijf hoe de organisatie van de Regio Deal wordt ingevuld in regionaal en Rijk-regio verband.

– Ga hierbij in op de sturing, monitoring en eindverantwoordelijkheid van de Regio Deal.

– Beschrijf de projectorganisatie die beschikbaar is voor realisatie.

Omschrijf hoe de regionale samenwerking wordt vormgegeven.

– Hoe zijn de genoemde partijen betrokken? Welke bijdrage leveren zij?

– Hoe zijn inwoners, bedrijven, regionale overheden, maatschappelijke organisaties en kennis- en culturele instellingen betrokken bij de voorbereiding van de aanvraag en hoe worden ze verder betrokken in de samenwerking?

– Benoem de wijze waarop Staten, Raden en algemene besturen van waterschappen (indien relevant) zijn betrokken.

Omschrijf de samenwerking met het Rijk.

– Ga hierbij in op welke samenwerking met het Rijk wordt gezocht. Voor welke onderdelen binnen de Regio Deal is niet-financiële ondersteuning, kennis en kunde van het Rijk of rijksdiensten nodig?

Structureel karakter

Omschrijf op welke manier de Regio Deal bijdraagt aan de structurele vergroting van de brede welvaart en hoe de betrokken partijen dit borgen na de bijdrage en inzet vanuit de Regio Envelop. Ga hierbij specifiek in op de samenwerking tussen de partijen en de wijze van financiering.

Betrokkenheid eerdere deals

Omschrijf tot welke resultaten eerdere Regio Deals hebben geleid. Geef daarbij aan hoe geleerde lessen worden toegepast bij deze nieuwe aanvraag.

Naar boven