Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 24 januari 2022, nr. WJZ/ 22002623, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2019 in verband met de actualisatie van die regeling per 1 april 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, tweede lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, onderdeel a, van de Financiële regeling handelsregister 2019 komt te luiden:

  • a. voor afschriften van jaarrekeningen, opgaveformulieren of andere gedeponeerde documenten: € 14,00 per document;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 24 januari 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze regeling voorziet in een wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2019. De wijziging betreft een actualisatie van deze regeling per 1 april 2022.

In de Financiële regeling handelsregister 2019 zijn de vergoedingen vastgesteld die verschuldigd zijn aan de Kamer van Koophandel voor het inzien of verstrekken van een afschrift van of een uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven of krachtens wettelijk voorschrift daarbij is gedeponeerd.

2. Wijziging van artikel 2, onderdeel a, van de Financiële regeling handelsregister per 1 april 2022

De Kamer van Koophandel verstrekt afschriften uit een dossier (of een gedeelte daarvan) die gedeponeerd zijn bij het handelsregister, ook offline (artikel 2, onderdeel a, van de Financiële regeling handelsregister 2019). Bij deze offlineverstrekking wordt de verwerkingstijd van die verstrekking achteraf in rekening gebracht. Wanneer de verwerkingstijd minder dan 30 minuten bedraagt, is het tarief € 15,60. Bedraagt de verwerkingstijd meer dan 30 minuten, dan geldt een tarief van € 51,95. In de praktijk bestaan de meeste bestellingen overigens uit één afschrift, dat ruim binnen de 30 minuten wordt afgewikkeld.

De gehanteerde systematiek brengt een aantal nadelen met zich mee. Zo geven klanten aan het onprettig te vinden vooraf niet te weten wat de prijs is. Omdat de nacalculatie handmatig plaatsvindt, is deze daarnaast niet efficiënt en onvoldoende betrouwbaar. Daarbij is het ingewikkeld dit systeem verder te automatiseren. Besloten is daarom om tot een andere manier van facturatie te komen. Volgens de nieuwe systematiek wordt een stukprijs van € 14,00 gehanteerd.

3. Regeldruk

Tarieven vallen niet onder de definitie van regeldruk. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers en evenmin van inhoudelijke nalevingskosten.

4. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2022. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt aangesloten bij de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en er minimaal twee maanden moeten zitten tussen het moment van publicatie en de inwerkingtreding van de regeling.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven