Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 7 juli 2022 nr. 32677044, tot wijziging van de Regeling leerresultaten VO 2016 in verband met een aangepaste beoordelingswijze als gevolg van COVID-19

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 2.53 van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020;

Besluit:

ARTIKEL I. REGELING LEERRESULTATEN VO 2016

In Bijlage B van de Regeling leerresultaten VO 2016 wordt voor ‘Oordeel over de leerresultaten’ een paragraaf ingevoegd, luidende:

Geen gebruik van indicator E tot en met schooljaar 2023/2024

Bij de beoordeling van de leerresultaten wordt tot en met schooljaar 2023/2024 geen gebruik gemaakt van de indicator E (gemiddeld eindexamencijfer).

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

1. Inleiding

In het schooljaar 2021–2022 heeft de inspectie de leerresultaten niet beoordeeld als gevolg van de COVID-19-pandemie. In de aanpassing van 2021 van de Regeling leerresultaten VO heeft de inspectie aangegeven ernaar te streven de normen uit de Regeling leerresultaten VO zo snel mogelijk weer toe te passen bij de beoordeling van de leerresultaten. Nu het onderwijs na de corona-sluitingen weer op de scholen plaatsvindt, hervat de inspectie daarom de beoordeling van leerresultaten.

2. Probleemschets

Bij de beoordeling van de leerresultaten worden normaal gesproken vier resultaatindicatoren gebruikt (artikel 2.52, eerste lid, onderdeel a t/m d van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 en Bijlage A, eerste paragraaf, van Regeling leerresultaten VO 2016): positie in leerjaar 3 t.o.v. het advies van de basisschool (R1), percentage onvertraagde studievoortgang in leerjaar 1 en 2 (R2), percentage onvertraagde studievoortgang vanaf leerjaar 3 per afdeling (R3) en gemiddeld cijfer Centraal Examen van alle vakken per afdeling (E). Van de vier resultaatindicatoren (R1, R2, R3 en E), zijn er momenteel echter geen betrouwbare gegevens over E (gemiddeld centraal examencijfer). Het gemiddeld centraal examencijfer wordt bepaald op basis van de cijfers die scholen aanleveren. Scholen kunnen in het landelijke registratieprogramma niet aangeven of en voor welk vak leerlingen gebruik hebben gemaakt van de duimregeling.1 Hierdoor kan geen betrouwbaar gemiddeld centraal eindexamencijfer van de scholen worden berekend, waarbij de geduimde vakken zijn weggelaten. De inspectie zal derhalve geen gebruik maken van de indicator E bij de beoordeling van de resultaten.

3. Hoofdlijnen van de aanpassing van de regeling

De Regeling leerresultaten VO 2016 maakt het mogelijk om ook een oordeel te geven over de onderwijsresultaten bij gegevens over drie indicatoren, in dit geval R1, R2 en R3. In de jaren 2022/2023 en 2023/2024 zal de inspectie haar oordelen baseren op bovengenoemde drie opbrengstindicatoren. Met ingang van het schooljaar 2022/2023 wordt in principe weer begonnen met het opbouwen van betrouwbare cijfers voor het centraal examen. Vooropgesteld dat er geen sprake is van een duimregeling ofwel een goede registratiemogelijkheid als er wel een duimregeling is. In 2022/2023 zou dan de eerste betrouwbare jaarscore beschikbaar komen voor het gemiddelde centraal examencijfer, in 2023/2024 de tweede jaarscore. De regeling maakt het mogelijk om op basis van twee jaarscores een oordeel te geven over een opbrengstindicator, vooropgesteld dat er gegevens beschikbaar zijn over het laatste jaar. Dat is hier het geval.

4. Administratieve lasten

De wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van de scholen in het voortgezet onderwijs.

5. Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid

De wijzigingen zijn op voorstel van de Inspecteur Generaal van het Onderwijs opgesteld en in goed overleg op ambtelijk niveau met de Inspectie van het Onderwijs uitgewerkt. De regeling is in concept aan DUO en de inspectie voorgelegd voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets. De regeling is in lijn met het voorstel van de inspectie. DUO ziet geen uitvoeringsconsequenties voor deze regeling.

6. Inwerkingtreding

De wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2022. Hiermee wordt aangesloten bij een vast verandermoment voor het onderwijs.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma


X Noot
1

Met de ‘duimregeling’ wordt de mogelijkheid bedoeld om één vak buiten beschouwing te laten bij het vaststellen van de uitslag.

Naar boven