Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 juli 2022, nr. MBO/33252859, houdende de wijziging van diverse ministeriële regelingen en beleidsregels in verband met de alfabetische rangschikking van begrippen in de Wet educatie en beroepsonderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op de Wet overige OCW-subsidies, de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS, de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de Wet voortgezet onderwijs 2020, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de expertisecentra,

Besluit:

Paragraaf 1 Wijziging regelingen

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING AANMELDING EN TOELATING HOGER ONDERWIJS

In artikel 1.1 van de Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs in de begripsbepaling van ‘domein’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder t2, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’.

ARTIKEL II. WIJZIGING REGELING AANVULLENDE EN BIJZONDERE BEKOSTIGING EINDEXAMENS 2021

In artikel 1 van de Regeling aanvullende en bijzondere bekostiging eindexamens 2021 in de begripsbepaling van ‘instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1. onder b van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL III. WIJZIGING REGELING CODETABELLEN SCHOOL- EN STUDIEJAAR 2021-2022

In artikel 7, eerste lid, van de Regeling codetabellen school- en studiejaar 2021-2022 wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b,’ vervangen door ‘artikel 1.1.1’.

ARTIKEL IV. WIJZIGING REGELING GEGEVENSVERSTREKKING BIJ OVERSTAP NAAR HET MBO

In artikel 1 van de Regeling gegevensverstrekking bij overstap naar het mbo in de begripsbepaling van ‘vavo-student’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder n4, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL V. WIJZIGING REGELING JAARVERSLAGGEVING ONDERWIJS

De Regeling jaarverslaggeving onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel a, en artikel 3, onderdeel j, wordt ‘een instelling als bedoeld in artikel 1.1.1, onder b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘een instelling als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

B

In artikel 4, vijfde lid, wordt ‘artikel 1.1.1 onder b van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL VI. WIJZIGING REGELING MACRODOELMATIGHEID HOGER ONDERWIJS

In artikel 1, onderdeel i, van de Regeling macrodoelmatigheid hoger onderwijs wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL VII. WIJZIGING REGELING MODELLEN DIPLOMA’S VO

In artikel 1, onderdeel f, van de Regeling modellen diploma’s VO wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL VIII. WIJZIGING REGELING REGIONAAL INVESTERINGSFONDS MBO

In artikel 1, onderdeel c, van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de wet’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de wet’.

ARTIKEL IX. WIJZIGING REGELING REGIONAAL INVESTERINGSFONDS MBO 2019-2022

In artikel 1 van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 in de begripsbepaling van ‘onderwijsinstelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de wet’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de wet’.

ARTIKEL X. WIJZIGING REGELING REGIONALE AANPAK VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN 2020-2024

In artikel 1 van de Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten 2020-2024 in de begripsbepaling van ‘onderwijsinstelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’.

ARTIKEL XI. WIJZIGING REGELING STUDIEBIJSLUITER MBO

In artikel 1, eerste lid, van de Regeling studiebijsluiter mbo wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de wet’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XII. WIJZIGING REGELING SUBSIDIE ZIJ-INSTROOM

In artikel 1 van de Regeling subsidie zij-instroom in de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel w, subonderdelen 1 en 2, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdelen a en b van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XIII. WIJZIGING REGELING TEGEMOETKOMING KOSTEN OPLEIDINGSSCHOLEN 2019

Artikel 1 van de Regeling tegemoetkoming kosten opleidingsscholen 2019 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder w.1 en w.2 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdelen a en b, van de begripsbepaling van bevoegd gezag van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In de begripsbepaling van ‘school’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XIV. WIJZIGING REGELING VAKWEDSTRIJDEN VMBO EN MBO

In artikel 1 van de Regeling vakwedstrijden vmbo en mbo in de begripsbepaling van ‘instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, eerste lid, onder b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XV. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING EXTRA BEGELEIDING EN NAZORG MBO 2021/2022

Artikel 1 van de Subsidieregeling extra begeleiding en nazorg mbo 2021/2022 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel w, subonderdeel 2, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdeel b van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de WEB’.

2. In de begripsbepaling van ‘instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’.

3. In de begripsbepaling van ‘studenten’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder n2, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’.

ARTIKEL XVI. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING EXTRA HULP VOOR DE KLAS

Artikel 1 van de Subsidieregeling extra hulp voor de klas wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In de begripsbepaling van ‘middelbaar beroepsonderwijs’ wordt ‘beroepsonderwijs als bedoeld in artikel 1.1.1, onder h, en voortgezet algemeen volwassenonderwijs als bedoeld in artikel 1.1.1, onder n1, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘beroepsonderwijs en opleiding voortgezet algemeen volwassenenonderwijs als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XVII. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING FLEXIBEL BEROEPSONDERWIJS DERDE LEERWEG

Artikel 1 van de Subsidieregeling flexibel beroepsonderwijs derde leerweg wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bekostigde instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de wet’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de wet’.

2. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel w, sub 1 tot en met 3, van de wet’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdelen a tot en met c van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de wet’.

3. In de begripsbepaling van ‘niet-bekostigde instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder b,’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de wet’.

ARTIKEL XVIII. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING INSTRUCTEURSBEURS MBO

De Subsidieregeling instructeursbeurs mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 in de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel w, subonderdelen 1 en 2, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdelen a en b van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

B

In artikel 8, onderdeel b, wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel w, subonderdelen 1 en 2, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdelen a en b van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XIX. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING NAZORG MBO 2022/2023

Artikel 1 van de Subsidieregeling nazorg mbo 2022/2023 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel w, onder 2, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdeel b van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In de begripsbepaling van ‘instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XX. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING PILOT DOORLOPENDE BEGELEIDING STARTENDE LERAREN 2021

Artikel 1 van de Subsidieregeling pilot doorlopende begeleiding startende leraren 2021 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van ‘bevoegd gezag’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder w, sub 1 en 2, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1, onderdelen a en b van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In de begripsbepaling van ‘school’ wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXI. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING STRUCTUREEL VOORKOMEN ONNODIG ZITTENBLIJVEN VO 2021-2023

In artikel 1 van de Subsidieregeling structureel voorkomen onnodig zittenblijven vo 2021-2023 in de begripsbepaling van ‘school’ vervalt ‘dan wel een instelling als bedoeld in artikel 1.1.1, onderdeel b, onder 3°, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXII. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING TEGEMOETKOMING KOSTEN DISTRIBUTIE ZELFTESTEN MBO EN HO

In artikel 1 van de Subsidieregeling tegemoetkoming kosten distributie zelftesten mbo en ho in de begripsbepalingen van ‘bekostigde instelling’, ‘bevoegd gezag’ en ‘niet-bekostigde instelling’ wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXIII. WIJZIGING TIJDELIJKE REGELING TEGEMOETKOMING STUDENTEN IN VERBAND MET DE UITBRAAK VAN COVID-19

In artikel 1, tweede lid, onderdeel b, onder 1°, van de Tijdelijke regeling tegemoetkoming studenten in verband met de uitbraak van COVID-19 wordt ‘artikel 1.1.1, onder b, van de WEB’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de WEB’.

Paragraaf II. Beleidsregels

ARTIKEL XXIV. WIJZIGING BELEIDSREGEL DIPLOMA-ERKENNING OPLEIDINGEN OVERIGE EDUCATIE (2021)

In de bijlage behorend bij artikel 1 van de Beleidsregel diploma-erkenning opleidingen overige educatie, in de tabel onder 4. Verplicht in te zenden informatie, wordt ‘Artikel 1.1.1, sub w, onder 3, van de WEB’ vervangen door ‘bevoegd gezag als bedoeld in artikel 1.1.1, onderdeel c van de begripsbepaling van bevoegd gezag, van de WEB’.

ARTIKEL XXV. WIJZIGING BELEIDSREGEL INVESTEREN MET PUBLIEKE MIDDELEN IN PRIVATE ACTIVITEITEN

Artikel 1 van de Beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘een bekostigde instelling als bedoeld in artikel 1.1.1, onder b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘een instelling als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

2. In onderdeel c wordt ‘artikel 1.1.1 onder w van de Wet educatie en beroepsonderwijs’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

ARTIKEL XXVI. WIJZIGING BELEIDSREGEL MACRODOELMATIGHEID BEROEPSONDERWIJS

In artikel 1 van de Beleidsregel macrodoelmatigheid beroepsonderwijs wordt ‘artikel 1.1.1, onderdeel b, van de wet’ vervangen door ‘artikel 1.1.1 van de wet’.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemene toelichting

Artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs (hierna: WEB) wordt gewijzigd met de Wet tot wijziging van wetten op met name het terrein van onderwijs, cultuur en media in verband met hoofdzakelijk wetstechnische en redactionele verbeteringen (Verzamelwet OCW 2022). Met de wijziging worden de begrippen in dit artikel in alfabetische volgorde geplaatst zonder nummering of lettering. Als gevolg van deze wijziging moeten verwijzingen naar de specifieke onderdelen van artikel 1.1.1 van de WEB worden aangepast in verschillende regelingen.

Caribisch Nederland

Deze regeling heeft geen gevolgen voor Caribisch Nederland.

Regeldruk

Deze regeling is puur wetstechnisch van aard en heeft geen gevolgen voor de regeldruk.

Financiële gevolgen

Deze regeling is puur wetstechnisch van aard en heeft geen financiële gevolgen.

Privacy

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de verwerking van persoonsgegevens.

Uitvoering en handhaving

De Dienst Uitvoering Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs achten de regeling uitvoerbaar.

Inwerkingtreding

Deze regeling zal, net zoals het vergelijkbare besluit en de wijziging op wetsniveau, op 1 augustus 2022 in werking treden.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I t/m XXIII

Met deze wijzigingen vervallen één of meerdere verwijzingen naar een specifiek onderdeel van artikel 1.1.1 van de WEB, omdat de begrippen in de WEB in alfabetische volgorde worden gezet.

Artikel XXI

In dit artikel vervalt de verwijzing naar artikel 1.1.1 als gevolg van de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs, waarmee het voortgezet onderwijs in een agrarisch opleidingscentrum wordt omgezet naar een school.

Artikel XXIV t/m XXVI

Met deze wijzigingen van beleidsregels vervallen één of meerdere verwijzingen naar een specifiek onderdeel van artikel 1.1.1 van de WEB, omdat de begrippen in de WEB in alfabetische volgorde worden gezet.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven