Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 14 juli 2022, nr. WJZ/22240703, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2019 in verband met de actualisatie daarvan

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, derde en vierde lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

De Financiële regeling handelsregister 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van de onderdelen j tot en met m tot i tot en met l vervalt onderdeel i.

2. Onderdeel k (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. Het eerste en tweede gedachtestreepje vervallen.

b. Er wordt een gedachtestreepje toegevoegd, luidende:

  • KVK Handelsregister naamgeving: € 0,016 per aanvraag;.

B

In artikel 4a wordt na ‘de eerste Legal Entity Identifier Inschrijving’ toegevoegd ‘of Heropening’.

C

De bijlage, behorende bij artikel 5a, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van de onderdelen 11 tot en met 20 tot 10 tot en met 19 vervalt onderdeel 10.

2. Onderdeel 11 (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. Het eerste en tweede gedachtestreepje vervallen.

b. Er wordt een gedachtestreepje toegevoegd, luidende:

  • KVK Handelsregister naamgeving.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 14 juli 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

a. Algemeen

De onderhavige regeling voorziet in een drietal wijzigingen van de Financiële regeling handelsregister 2019. In deze regeling zijn de vergoedingen vastgesteld die verschuldigd zijn aan de Kamer van Koophandel voor het inzien of verstrekken van een afschrift van of een uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven of krachtens wettelijk voorschrift gedeponeerd.

b. Vervallen tarief voor Zoeken op natuurlijk persoon

Vanwege de wens tot dataminimalisatie heeft de Kamer van Koophandel het product ‘Zoeken op natuurlijk persoon’ vernieuwd. Zo wordt onder meer het type functievervulling niet meer getoond in het vernieuwde zoekproduct. Om rechtszekerheid te verkrijgen, moet de klant nu een aanvullend handelsregisterinformatieproduct afnemen, bijvoorbeeld het ‘Uittreksel handelsregister Kamer van Koophandel’. Een tarief voor het zoeken én een tarief voor het aanvullende handelsregisterinformatieproduct is vanuit het klantperspectief onwenselijk en levert niet de gewenste opbrengstneutraliteit op. In lijn met het advies van de Kamer van Koophandel wordt het product ‘Zoeken op natuurlijk persoon’ daarom kosteloos aangeboden.

c. Introductie Application Programming Interface (API) KVK Handelsregister naamgeving

In 2021 heeft de Kamer van Koophandel de API’s ‘KVK Handelsregister Zoeken’, ‘KVK Handelsregister Basisprofiel’ en ‘KVK Handelsregister Vestigingsprofiel’ geïntroduceerd. Dit gebeurde ter vervanging van de verouderde ‘KVK API Search’ en de ‘KVK API Profile’ en het streven naar dataminimalisatie bij informatieverstrekking. Omdat de Kamer van Koophandel inmiddels via de API ‘KVK Handelsregister Naamgeving’ ook handelsnamen kan aanbieden, kunnen deze API’s vervallen.

d. Introductie van het product Legal Entity Identifier (LEI) Heropening

De LEI is een wereldwijd uniek 20-cijferig identificerend nummer voor rechtspersonen en ondernemingen die bepaalde financiële producten bezitten of verhandelen. In artikel 4a van de Financiële regeling handelsregister 2019 staan twee producten opgenomen voor de uitgifte van de LEI: de eerste LEI Inschrijving en de jaarlijkse LEI Verlenging. Een LEI is na uitgifte een jaar geldig. Wanneer een klant de LEI opzegt of niet verlengt, vaak omdat zij geen effectentransacties meer uitvoeren waarvoor een actuele LEI noodzakelijk is, wijzigt de status van deze LEI naar ‘lapsed’ (verlopen).

In de praktijk blijkt dat sommige klanten nadien toch weer een actuele LEI wensen. Met deze wijziging krijgen de klanten de mogelijkheid hun LEI te heropenen en hoeven zij geen nieuw LEI aan te vragen. Omdat de controles bij een herinschrijving gelijk zijn aan die bij een eerste inschrijving, wordt hetzelfde tarief gehanteerd.

2. Regeldruk

Tarieven vallen niet onder de definitie van regeldruk. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers en evenmin van inhoudelijke nalevingskosten.

3. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in Aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Deze afwijking wordt gerechtvaardigd door het feit dat de doelgroep van deze regeling is gebaat bij een spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven