Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 januari 2022, kenmerk 3301216-1021645-PG, houdende wijziging van de Subsidieregeling PrEP in verband met verlenging van de werkingsduur, omzetting in een specifieke uitkering en een aantal technische aanpassingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling PrEP wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c wordt ‘subsidiejaar’ vervangen door ‘uitkeringsjaar’ en ‘subsidie’ door ‘uitkering’.

2. Onder verlettering van de onderdelen d tot en met f tot e tot en met g wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

d. uitkering:

een specifieke uitkering als bedoeld in artikel 15a van de Financiële-verhoudingswet;

3. Onderdeel f (nieuw) komt te luiden:

f. coördinerende GGD:

coördinerende GGD als bedoeld in artikel 68, onder b, van de Subsidieregeling publieke gezondheid;

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Op deze regeling zijn de artikelen 1.7, 3.5, 5.1, 5.4 en 5.7 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS van overeenkomstige toepassing.

  • 2. Op deze regeling zijn de artikelen 4:35, 4:37, 4:38, 4:46, 4:48 tot en met 4:50, 4:56 en 4:57 van de Algemene wet bestuursrecht van overeenkomstige toepassing.

C

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

De minister kan ten behoeve van de uitkeringsjaren 2022 tot en met 2024 aan een coördinerende GGD een uitkering verstrekken voor de medische begeleiding bij het gebruik van PrEP en de coördinatie daarvan in het verzorgingsgebied waarin de coördinerende GGD is gevestigd.

D

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De medische begeleiding, bedoeld in artikel 3:

    • a. is gericht op personen die behoren tot de groep van mannen die seks hebben met mannen en transgender personen, met een verhoogd risico op hiv;

    • b. bestaat per persoon in ieder geval uit één intakeconsult en één vervolgconsult dat een maand na die intake plaatsvindt en daarnaast maximaal vier vervolgconsulten per kalenderjaar en het naar aanleiding van een consult ter hand stellen van PrEP aan de desbetreffende persoon.

2. Er wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Voor het uitkeringsjaar 2022 bedraagt het aantal personen dat medisch wordt begeleid ten hoogste:

    • a. 3.530 in de provincies Noord-Holland en Flevoland;

    • b. 1.189 in de provincies Overijssel en Gelderland;

    • c. 328 in de provincies Friesland, Drenthe en Groningen;

    • d. 581 in het deel van de provincie Zuid-Holland, bestaande uit de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam/Voorburg, Midden-Delftland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer;

    • e. 1.114 in het overige deel van de provincie Zuid-Holland, bestaande uit de gemeenten die geen deel uitmaken van de provincie Zuid-Holland genoemd onder d;

    • f. 826 in de provincies Zeeland en Noord-Brabant;

    • g. 480 in de provincie Limburg;

    • h. 452 in de provincie Utrecht.

E

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

2. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘instellingssubsidie’ vervangen door ‘uitkering’, vervalt ‘(Qi x Pi) + (Qv x Pv) – (Qp x Bp) + U’ en wordt na ‘formule:’ ingevoegd ‘(Qi x Pi) + (Qv x Pv) – (Qp x Bp) + U’.

b. Onder Qi wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

c. Onder Qv. wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

3. Het derde lid vervalt.

F

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’ en wordt ‘subsidiejaar’ vervangen door ‘uitkeringsjaar’.

2. In het vierde lid, onderdeel a, wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

G

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

2. In het tweede lid wordt ‘subsidieverlening’ vervangen door ‘verlening van de uitkering’ en wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

3. In het derde lid wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’ en wordt ‘subsidiejaar’ door ‘uitkeringsjaar’.

H

In artikel 8 wordt in de aanhef ‘instellingssubsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

I

In artikel 9 wordt ‘instellingssubsidie’ vervangen door ‘uitkering’ en wordt ‘subsidie’ vervangen door ‘uitkering’.

J

Artikel 10 komt te luiden:

Artikel 10

  • 1. De coördinerende GGD legt verantwoording af over de besteding van de uitkering op de wijze bepaald in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet.

  • 2. De minister besluit binnen zes maanden na ontvangst van de verantwoordingsinformatie, bedoeld in het eerste lid, over de vaststelling van de uitkering.

  • 3. Indien de activiteiten waarvoor de uitkering is verleend zijn verricht en daarnaast volledig is voldaan aan de voorwaarden en verplichtingen die verbonden zijn aan de uitkering, wordt de uitkering vastgesteld tot ten hoogste het bedrag dat is bepaald in het besluit tot verlening.

K

In artikel 11, tweede lid, wordt ‘met ingang van 1 januari 2022’ vervangen door ‘met ingang van 1 augustus 2024’.

L

In artikel 12 wordt ‘Subsidieregeling PrEP’ vervangen door ‘Regeling specifieke uitkering PrEP’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2022. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2022 treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot 1 januari 2022. Deze regeling vervalt met ingang van 1 augustus 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

TOELICHTING

Algemeen

De Subsidieregeling PrEP (hierna: de Subsidieregeling) heeft betrekking op de subsidiëring van – kort gezegd – de coördinerende GGD-en voor de medische begeleiding bij het preventief gebruik van hiv-remmers, Pre Expositie Profylaxe (hierna: PrEP) door personen die behoren tot de groep mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen, met een verhoogd risico op hiv.

De Subsidieregeling wordt allereerst gewijzigd in verband met de verlenging van de werkingsduur met twee jaar en zeven maanden. De Subsidieregeling loopt af per 1 januari 2022 en zal worden verlengd, zodat de activiteiten in ieder geval tot het einde van de pilot op 1 augustus 2024 gefinancierd worden. Voor de bekostiging vervalt, volgt een eindevaluatie die in ieder geval een beeld moet brengen wat het effect van het gebruik van PrEP is geweest op de hiv-incidentie en de soa-prevalentie. Dan zal bezien worden of er aanleiding is voor een heroverweging voor wat betreft de invulling van de overheidsrol bij de vergoeding van het gebruik van PrEP. Daarnaast wordt de regeling gewijzigd van een subsidie naar een specifieke uitkering. Een bijdrage uit ’s Rijks kas door de minister aan een GGD, zijnde een gemeenschappelijke regeling, is namelijk geen subsidie, maar een specifieke uitkering. Het betreft slechts een technische wijziging. Tot slot wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal technische wijzigingen door te voeren.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

In artikel 1 zijn de begrippen opgenomen. Hieraan wordt een onderdeel toegevoegd om het begrip uitkering te kunnen definiëren. Dit is nodig nu de regeling wordt omgezet naar een specifieke uitkering in de zin van artikel 15a van de Financiële-verhoudingswet. De wijziging van onderdeel c heeft eveneens betrekking op de omzetting naar een specifieke uitkering. De wijziging van onderdeel f (nieuw) betreft een technische aanpassing, slechts bestaande uit de verwijdering van overbodige tekst.

B

De wijziging van artikel 2 heeft te maken met de omzetting naar een specifieke uitkering. De Algemene wet bestuursrecht en de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS zijn niet van toepassing op een specifieke uitkering. Een aantal specifieke artikelen zijn daarom van overeenkomstige toepassing verklaard.

C

De wijziging van artikel 3 heeft te maken met de actualisering van jaartallen en de omzetting naar een specifieke uitkering. Het uitkeringsjaar 2024 loopt tot 1 augustus 2024 in verband met het vervallen van de regeling. Er is voor gekozen om het artikel opnieuw te publiceren om zo een opmaakfout te kunnen herstellen.

D

Artikel 4, eerste lid, wordt opnieuw gepubliceerd, omdat de aanhef na een eerdere wijziging was weggevallen.

In het nieuwe derde lid zijn de aantallen cliënten per regio aangepast voor het jaar 2022, zodat er voor één jaar uitruil van cliënten mogelijk is per regio en de capaciteit volledig wordt benut. Per 2023 en verder wordt het aantal cliënten per regio gebruikt zoals opgenomen in het tweede lid.

E t/m I

Deze wijzigingen hebben betrekking op de omzetting naar een specifieke uitkering.

J

De wijze van verantwoording en vaststelling is onveranderd. De vaststelling vindt plaats aan de hand van het daadwerkelijk aantal intakeconsulten, vervolgconsulten en ter hand stellingen van PrEP, vermenigvuldigd met de daarbij behorende bedragen genoemd in artikel 5 met daarbij opgeteld de gerealiseerde kosten voor de coördinatie van de medische begeleiding, bedoeld in artikel 5.

K

De vervaldatum van de Subsidieregeling wordt gewijzigd van 1 januari 2022 naar 1 augustus 2024. De Subsidieregeling wordt dus verlengd met twee jaar en zeven maanden, waardoor binnen de horizonbepaling van artikel 4.10. van de Comptabiliteitswet wordt gebleven.

L

De citeertitel wordt gewijzigd van ‘Subsidieregeling PrEP’ naar ‘Regeling specifieke uitkering PrEP’.

Artikel II

De wijzigingsregeling heeft betrekking op het subsidiejaar 2022 en treedt daarom op 1 januari 2022 in werking. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2022 treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot 1 januari 2022.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven