Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 29 december 2021 (3699423/21/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de wijziging van de Justitiële Informatiedienst (Justid) naar een baten-lastenagentschap, actualisering van de taakomschrijving van Justid en de toevoeging van het agentschap de Justitiële ICT Organisatie

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid;

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst, alsmede de artikelen 10:3, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet Bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 2, derde lid, sub a, onderdeel 2 komt te vervallen, onder vernummering van onderdeel 3 tot en met 5 tot 2 tot en met 4.

B

Aan artikel 2, derde lid, sub b worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • 6°. de Justitiële Informatiedienst (Justid);

  • 7°. de Justitiële ICT Organisatie.

C

Artikel 63b komt te luiden:

  • 1 Binnen het stelsel van informatievoorziening voor de justitiële ketens beheert Justid onder meer de strafrechtsketendatabank (SKDB), als bedoeld in artikel 27b, vierde lid, van het Wetboek van Strafvordering, en de centrale voorziening voor de justitiële documentatie en documentatie persoonsdossiers, als bedoeld in artikel 2 en artikel 40 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en aangeduid als Justitieel Documentatie Systeem (JDS).

  • 2 Justid is de Matching Autoriteit bij het vaststellen van het integer en integraal persoonsbeeld van justitiabelen en is aangewezen als Centrale Autoriteit voor Nederland ten behoeve van de uitwisseling van strafregistergegevens met de lidstaten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

  • 3 Justid levert, beheert en ondersteunt ketendiensten en -voorzieningen voor informatiedeling en duurzame archivering, waaronder:

    • a. het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), als bedoeld in artikel 2 van het Besluit verstrekking gegevens telecommunicatie;

    • b. het centraal elektronisch systeem, als bedoeld in artikel 3:267i van de Wet op het financieel toezicht en aangeduid als Verwijzingsportaal Bankgegevens (VB);

    • c. de Collectieve Opdracht Routeervoorziening (CORV), als bedoeld in artikel 2 van het Besluit justitiële keteninformatisering Jeugdwet;

    • d. de centrale bewaarplaats voor de dubbelen van de akten van de burgerlijke stand, als bedoeld in artikel 30 van het Besluit Burgerlijke Stand 1994;

    • e. de technische voorziening Travel Information Portal (TRIP);

    • f. de gemeenschappelijke basisdienst Centraal Digitaal Depot (CDD+), met de functie van e-depot binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

  • 4 Bij het oplossen van informatievraagstukken binnen het justitiële en veiligheidsdomein, treedt Justid op als kennis- en innovatiecentrum en ontwikkelt Justid nieuwe producten en diensten.

D

In hoofdstuk 9a wordt na artikel 63h2 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 63h3

  • 1 De Justitiële ICT Organisatie is belast met het beheer en de (door)ontwikkeling van specifieke en gemeenschappelijke ICT-diensten gericht op de ondersteuning van onderdelen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

ARTIKEL II

Het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

In Artikel 3, zesde lid, wordt ‘artikel 2, derde lid, onderdeel a, onder 5, van Organisatiebesluit’ vervangen door ‘artikel 2, derde lid, onderdeel a, onder 4, van het Organisatiebesluit’.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Deze wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) ziet op de actualisering van het takenpakket van de Justitiële Informatiedienst alsmede omzetting van de Justitiële Informatiedienst van een dienst naar een baten-lastenagentschap. Voorts wordt het agentschap de Justitiële ICT Organisatie toegevoegd aan de organisatie van JenV.

Artikel IA, B en C (Justid)

De huidige taakomschrijving geeft geen duidelijk en actueel beeld van de (wettelijke) taken en dienstverlening van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Het onderhavige wijzigingsbesluit houdt dan ook een actualisering hiervan in. De afkorting JustID wordt niet meer gebruikt en daarom gewijzigd in Justid.

Justid is op grond van artikel 1, eerste lid, onder c, van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens aangewezen als Centrale Autoriteit namens Nederland voor de uitwisseling van strafregistergegevens met de lidstaten van de Europese Unie en als Centrale Autoriteit voor Nederland in de zin van artikel 645 van de ‘Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie enerzijds en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland anderzijds’ (citeertitel).

Justid levert, beheert en ondersteunt verschillende ketendiensten en -voorzieningen voor informatiedeling en het duurzaam toegankelijk houden van informatie, waaronder het Travel Information Portal (TRIP) en de gemeenschappelijke basisdienst Centraal Digitaal Depot (CDD+), met de functie van e-depot binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Voorts beschikt Justid over specifieke en specialistische kennis om informatievraagstukken binnen het justitiële domein op innovatieve wijze op te lossen. Deze oplossingen richten zich op duurzame toegankelijkheid en datagedreven- en informatiegestuurd werken. Deze nieuwe oplossingen zijn of worden opgenomen in de producten- en dienstencatalogus van Justid.

Artikel IA, B en D (Justitiële ICT Organisatie)

De Justitiële ICT Organisatie maakt tot 1 januari 2022 onderdeel uit van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). In toenemende mate verleent de Justitiële ICT Organisatie diensten aan andere JenV-onderdelen, waaronder de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), de Raad voor de Kinderbescherming en de dienst Justis.

De Justitiële ICT Organisatie voert als onderdeel van DJI momenteel een baten-lastenadministratie en voldoet aan de voorwaarden die in de Regeling Agentschappen worden gesteld. Door de status van baten-lastenagentschap aan de Justitiële ICT Organisatie toe te kennen, kan de huidige administratie voortgezet worden en verder worden geoptimaliseerd.

Tevens versterkt de werkwijze als zelfstandig agentschap de toekomstbestendigheid van de Justitiële ICT Organisatie en is de Justitiële ICT Organisatie in staat om beter te anticiperen op de ontwikkelingen binnen JenV, het Rijk en de maatschappij.

De Justitiële ICT Organisatie is belast met het beheer en de (door)ontwikkeling van specifieke en gemeenschappelijke ICT-diensten, gericht op de ondersteuning van onderdelen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het agentschap Justitiële ICT Organisatie valt onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie en Veiligheid. De minister kan het hoofd van het agentschap, de algemeen directeur Justitiële ICT Organisatie, aanspreken op onder andere de kwaliteit van de gehele organisatie en op het doelmatig opereren van het agentschap.

Artikel II

Als gevolg van de wijzigingen in de organisatie van Justitie en Veiligheid, dient ook het Mandaatbesluit Justitie en Veiligheid dienovereenkomstig te worden aangepast.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven