Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 juni 2022, nr. MBO/31166202, houdende wijziging van de Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring en de Regeling vaststelling modellen kwalificatiedossier en keuzedeel en toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 2016 in verband met herijking van de rekeneisen in het mbo

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 7.2.4, zesde lid, en 7.4.6, derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING MODELLEN VOOR MBO-DIPLOMA, MBO-CERTIFICAAT EN MBO-VERKLARING

De Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 vervalt het eerste lid, onder vernummering van het tweede en derde lid tot eerste en tweede lid.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt ‘voor 1 augustus 2016’ vervangen door ‘op of na 1 augustus 2022’ en wordt na ‘bijlagen’ ingevoegd ‘1,’.

2. In het tweede lid wordt ‘op of na 1 augustus 2016’ vervangen door ‘voor 1 augustus 2022, het tweede studiejaar is gestart voor 1 augustus 2023, het derde studiejaar is gestart voor 1 augustus 2024 of het vierde studiejaar is gestart voor 1 augustus 2025 en deze beroepsopleiding uiterlijk is voltooid in de periode die overeenkomt met de geldende studieduur vermeerderd met twee studiejaren als bedoeld in artikel 7.2.4, zevende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs’.

C

In artikel 5, tweede lid, vervalt ‘als bedoeld in deze regeling’.

D

Artikel 6a vervalt.

E

De bijlagen 1 tot en met 3 worden vervangen door de bijlagen die zijn opgenomen als bijlagen A tot en met C bij deze regeling.

F

In het opschrift van bijlage 1a wordt ’behorende bij artikel 2, tweede lid,’ vervangen door ‘behorende bij artikel 2, eerste lid,’.

G

De aanhef onder het opschrift van bijlage 2a komt te luiden:

Modelresultatenlijst voor mbo-niveaus 1 tot en met 3, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2022

H

De aanhef onder het opschrift van bijlage 3a komt te luiden:

Modelresultatenlijst voor mbo-niveau 4, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2022

I

In het opschrift van bijlage 4 wordt ‘artikel 2, derde lid,’ vervangen door ‘artikel 2, tweede lid,’.

J

De aanhef boven de eerste alinea van bijlage 5 komt te luiden:

Regels voor het invullen van de modelresultatenlijsten voor de mbo-niveaus 1 tot en met 4

K

In bijlage 5 wordt het onderdeel ‘Nederlandse taal en rekenen’ vervangen door:

Nederlandse taal

Voor Nederlandse taal, dient behalve de eindwaardering van het centraal examen en het instellingsexamen te worden vermeld. De waardering van het centraal examen en het instellingsexamen wordt uitgedrukt in een cijfer met één decimaal, conform artikel 14 van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB. Deze cijfers hoeven niet in letters geschreven te worden. Daarnaast wordt voor Nederlandse taal ook het referentieniveau waarin het examen is afgelegd op de resultatenlijst opgenomen.

Het referentieniveau, dat op de resultatenlijst wordt vermeld, dient te zijn het referentieniveau waarop de examenkandidaat het examen heeft afgelegd. De referentieniveaus voor het onderdeel Nederlandse taal is bepaald in artikel 2 van het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen.

Rekenen

De eindwaardering voor rekenen voor de mbo-niveaus 2, 3 en 4 wordt, conform artikel 15, eerste lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB, in de bijlagen 2 en 3 uitgedrukt in een geheel cijfer uit de reeks 1 tot en met 10. Indien de uitkomst van de berekening niet een geheel getal is, wordt dat getal indien het eerste cijfer achter de komma een 4 of lager is, naar beneden afgerond en indien dat cijfer een 5 of hoger is, naar boven afgerond. Dit cijfer hoeft niet in letters geschreven te worden. Daarnaast wordt voor rekenen ook het referentieniveau of mbo-rekenniveau waarin het examen is afgelegd op de resultatenlijst opgenomen.

De eindwaardering voor rekenen voor een entreeopleiding wordt in bijlage 1, conform artikel 15, zesde lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB uitgedrukt met de term ‘voldaan’ of ‘niet voldaan’. Wanneer is voldaan aan het in beeld brengen van de rekenontwikkeling inclusief de beheersing op het eind, wordt op de resultatenlijst vermeld dat voor het examen-onderdeel rekenen een eindwaardering ‘voldaan’ is behaald. Indien in de entreeopleiding het examen rekenen is afgelegd op mbo-rekenniveau 2, 3 of 4, wordt het cijfer van het desbetreffende niveau op de resultatenlijst opgenomen in bijlage 2.

Op grond van artikel 3, tweede lid, blijven de modelresultatenlijsten in de bijlagen 2a en 3a van toepassing op beroepsopleidingen waarvan het eerste studiejaar is gestart op voor 1 augustus 2022, het tweede studiejaar is gestart voor 1 augustus 2023, het derde studiejaar is gestart voor 1 augustus 2024 of het vierde studiejaar is gestart voor 1 augustus 2025 en deze beroepsopleiding uiterlijk is voltooid in de periode die overeenkomt met de geldende studieduur vermeerderd met twee studiejaren als bedoeld in artikel 7.2.4, zevende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

Het referentieniveau of mbo-rekenniveau, dat op de resultatenlijst wordt vermeld, dient te zijn het referentieniveau of mbo-rekenniveau waarop de examenkandidaat het examen heeft afgelegd. De referentieniveaus en mbo-rekenniveaus voor het onderdeel rekenen zijn bepaald in artikel 3 van het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen.

L

In bijlage 5 wordt na het onderdeel ‘Engels’ en de bijbehorende toelichting de volgende tekst toegevoegd:

Resultatenlijst bij Engels bij hoger mbo-niveau

Op grond van artikel 3a van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB kan een examenkandidaat de examens afleggen van een of meerdere examenonderdelen Engels die behoren bij een hoger mbo-niveau dan het mbo-niveau van de beroepsopleiding waarin hij examen doet. Op de resultatenlijst wordt achter de naam van het betreffende examenonderdeel vermeld op welk niveau het examen is afgelegd.

M

In bijlage 10 wordt in het onderdeel ‘Rekenen’ ‘Ook het referentieniveau’ vervangen door ‘Ook het referentieniveau, waaronder het mbo-rekenniveau,’.

ARTIKEL II. WIJZIGING REGELING VASTSTELLING MODELLEN KWALIFICATIEDOSSIER EN KEUZEDEEL EN TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO 2016

Bijlage 1, basisdeel, onderdeel 2, van de Regeling vaststelling modellen kwalificatiedossier en keuzedeel en toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 2016 komt te luiden:

2. Generieke onderdelen

Elke kwalificatie kent naast (beroepsgerichte) specifieke kwalificatie-eisen – ook generieke kwalificatie-eisen.

Nederlandse taal

Het generieke examenonderdeel Nederlandse taal maakt deel uit van elke kwalificatie in dit kwalificatiedossier. De referentieniveaus en de kwalificatie-eisen voor dit generieke onderdeel zijn opgenomen in bijlage 1 bij het Besluit referentieniveau Nederlandse taal en rekenen. Deze bijlage is te vinden op https://wetten.overheid.nl/BWBR0027879 en vormt integraal onderdeel van het kwalificatiedossier.

Rekenen

Het generieke examenonderdeel rekenen maakt deel uit van elke kwalificatie in dit kwalificatiedossier. De referentieniveaus en de kwalificatie-eisen voor dit generieke onderdeel zijn opgenomen in de bijlagen 2 en 3 bij het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen. Deze bijlage is te vinden op https://wetten.overheid.nl/BWBR0027879 en vormt integraal onderdeel van het kwalificatiedossier.

Loopbaan en burgerschap

Het generieke examenonderdeel loopbaan en burgerschap maakt deel uit van elke kwalificatie in dit kwalificatiedossier. De kwalificatie-eisen voor dit generieke onderdeel zijn opgenomen in bijlage 1 bij het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB. Deze bijlage is te vinden op https://wetten.overheid.nl/BWBR0027963 en vormt integraal onderdeel van het kwalificatiedossier.

Engels (alleen voor niveau 4)

Het generieke examenonderdeel Engels maakt deel uit van elke kwalificatie op mbo-niveau 4 in dit kwalificatiedossier. De referentieniveaus en de kwalificatie-eisen voor dit generieke onderdeel zijn opgenomen in bijlage 2 bij het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB. Deze bijlage is te vinden op https://wetten.overheid.nl/BWBR0027963 en vormt integraal onderdeel van het kwalificatiedossier.

ARTIKEL III. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2022.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

BIJLAGE A

Bijlage 1. behorende bij artikel 3, eerste lid, van de Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring

Modelresultatenlijst voor mbo-niveau 1, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart op of na 1 augustus 2022

RESULTATENLIJST

Middelbaar beroepsonderwijs

   

Kwalificatie:.....................................................................

(Crebo-code:................)

Behorende bij kwalificatiedossier:............................

(Crebo-code:..................)

Niveau van de kwalificatie...:.....................................

 
   

De ondergetekenden verklaren dat

 

..............................................................................

 

geboren.............................................................

te.........................................................

aan......................................................................

 

De opleiding, bedoeld in artikel 7.1.2, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, met goed gevolg heeft afgesloten.

Examenonderdelen behorend bij de kwalificatie

Resultaat

Specifieke examenonderdelen

Kerntaak 1

....................................................................................

......................

Kerntaak 2

....................................................................................

......................

Kerntaak 3

....................................................................................

......................

Generieke examenonderdelen

Nederlandse taal

Referentieniveau:.............

Centraal examen:................

......................

   

Instellingsexamen:.............

 

Rekenen

De examenkandidaat heeft ..................... aan rekenen in de entreeopleiding

Loopbaan en burgerschap

De examenkandidaat heeft ......................... aan de inspanningseisen

Keuzedelen

Naam keuzedeel

Crebo-code

Resultaat

..............................................................................................

................

...................

................................................................................................

..................

...................

..............................................................................................

..................

...................

Plaats ..................................................................

Datum .....................................................

   

Namens de examencommissie

Handtekening van de kandidaat

....................................................... (handtekening)

..................................................................................

....................................................... (naam)

 

....................................................... (functie)

 

Doorhalingen en/of wijzigingen maken deze resultatenlijst ongeldig.

BIJLAGE B

Bijlage 2. behorende bij artikel 3, eerste lid, van de Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring

Modelresultatenlijst voor mbo-niveaus 1, 2 en 3, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart op of na 1 augustus 2022

RESULTATENLIJST

Middelbaar beroepsonderwijs

   

Kwalificatie:.....................................................................

(Crebo-code:................)

Behorende bij kwalificatiedossier:............................

(Crebo-code:..................)

Niveau van de kwalificatie...:.....................................

 
   

De ondergetekenden verklaren dat

 

..............................................................................

 

geboren.............................................................

te.........................................................

aan......................................................................

 

De opleiding, bedoeld in artikel 7.1.2, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, met goed gevolg heeft afgesloten.

Examenonderdelen behorend bij de kwalificatie

Resultaat

Specifieke examenonderdelen

Kerntaak 1

....................................................................................

......................

Kerntaak 2

....................................................................................

......................

Kerntaak 3

....................................................................................

......................

Generieke examenonderdelen

Nederlandse taal

Referentieniveau:.............

Centraal examen:................

......................

   

Instellingsexamen:.............

 

Rekenen

Mbo-rekenniveau:.............

 

......................

Loopbaan en burgerschap

De examenkandidaat heeft ......................... aan de inspanningseisen.

Keuzedelen

Naam keuzedeel

Crebo-code

Resultaat

..............................................................................................

................

...................

................................................................................................

..................

...................

..............................................................................................

..................

...................

Plaats ..................................................................

Datum .....................................................................

   

Namens de examencommissie

Handtekening van de kandidaat

....................................................... (handtekening)

..................................................................................

....................................................... (naam)

 

....................................................... (functie)

 

Doorhalingen en/of wijzigingen maken deze resultatenlijst ongeldig.

BIJLAGE C

Bijlage 3. behorende bij artikel 3, eerste lid, van de Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring

Modelresultatenlijst voor mbo-niveau 4, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart op of na 1 augustus 2022

RESULTATENLIJST

Middelbaar beroepsonderwijs

   

Kwalificatie:.....................................................................

(Crebo-code:................)

Behorende bij kwalificatiedossier:............................

(Crebo-code:..................)

Niveau van de kwalificatie.:.....................................

 
   

De ondergetekenden verklaren dat

 

..............................................................................

 

geboren.............................................................

te.........................................................

aan......................................................................

 

De opleiding, bedoeld in artikel 7.1.2, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, met goed gevolg heeft afgesloten.

Examenonderdelen behorend bij de kwalificatie

Resultaat

Specifieke examenonderdelen

Kerntaak 1

....................................................................................

......................

Kerntaak 2

....................................................................................

......................

Kerntaak 3

....................................................................................

......................

Generieke examenonderdelen

Nederlandse taal

Referentieniveau:.............

Centraal examen:................

......................

   

Instellingsexamen:.............

 

Rekenen

Mbo-rekenniveau:.............

 

......................

Engels

Taalbeheersingsniveau volgens het Europees Referentiekader:...................

- Luisteren, lezen:................

- Gesprekken voeren, spreken, schrijven:...............

Centraal examen:................

Instellingsexamen:.............

......................

Loopbaan en burgerschap

De examenkandidaat heeft ......................... aan de inspanningseisen.

Keuzedelen

Naam keuzedeel

Crebo-code

Resultaat

..............................................................................................

................

...................

................................................................................................

..................

...................

..............................................................................................

..................

...................

Plaats ..................................................................

Datum ...........................................................

   

Namens de examencommissie

Handtekening van de kandidaat

....................................................... (handtekening)

..................................................................................

....................................................... (naam)

 

....................................................... (functie)

 

Doorhalingen en/of wijzigingen maken deze resultatenlijst ongeldig.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling bevat wijzigingen in verband met het aanpassen van de referentieniveaus voor het examenonderdeel rekenen voor het middelbaar beroepsonderwijs (hierna: mbo). Hieronder worden deze wijzigingen toegelicht. De overige wijzigingen worden toegelicht in het artikelsgewijze deel van de toelichting.

Inleiding

In het mbo maakt het examenonderdeel rekenen deel uit van elke beroepsopleiding. Naar aanleiding van een aantal politieke ontwikkelingen en wensen vanuit de mbo-sector is er samen met de mbo-sector een nieuwe koers voor rekenen in het mbo uitgestippeld, die geldt voor zowel bekostigde als niet bekostigde mbo-instellingen. Een aantal onderdelen van deze koers is met het besluit van 1 februari 2022 vastgelegd in regelgeving1. Met dat besluit is vastgelegd dat er voor mbo-niveaus 2, 3 en 4 herijkte rekeneisen gelden waarop onderwijs en examinering gebaseerd moet worden, namelijk de mbo rekenniveaus 2, 3 en 4. Deze rekeneisen vervangen voor het mbo de huidige referentieniveaus rekenen 2F en 3F. Daarnaast regelt dat besluit dat de hoogte van het behaalde resultaat voor rekenen gaat meetellen in de slaag-zakbeslissing. Voor de entreeopleiding (mbo-niveau 1) wordt bepaald dat de rekenontwikkeling van de student moet worden weergegeven, met daarbij een beeld van de beheersing aan het einde van de entreeopleiding. Verder regelt dat besluit dat het examenonderdeel rekenen niet meer centraal wordt geëxamineerd, maar uitsluitend middels instellingsexamens. Door deze wijzigingen in het rekenbeleid, dienen ook twee ministeriële regelingen gewijzigd te worden: de Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring en de Regeling vaststelling modellen kwalificatiedossier en keuzedeel en toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 2016.

Gevolgen voor de kwalificatiedossiers

In het mbo beschrijven de kwalificatiedossiers de eisen waaraan een student moet voldoen om zijn diploma te behalen. Elk dossier bevat een of meer kwalificaties en iedere kwalificatie leidt tot een diploma. In alle kwalificatiedossiers is op dit moment vastgelegd welk referentieniveau geldt voor de generieke examenonderdelen Nederlands, Engels en rekenen. Voor de generieke examenonderdelen Loopbaan en Burgerschap is vastgelegd dat dit deel uit maakt voor elke kwalificatie in het dossier, maar wordt voor de kwalificatie-eisen verwezen naar bijlage 1 bij het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (hierna: EKB). Om de kwalificatiedossiers toekomstbestendig te maken, wordt er met deze wijzigingsregeling bepaald dat de specifieke niveaus voor Nederlands, Engels en rekenen niet meer worden vastgelegd in de dossiers zelf. Hierbij wordt aangesloten bij de vormgeving van Loopbaan en Burgerschap. Dit zorgt ervoor dat er bij een mogelijke nieuwe wijziging ten aanzien van de referentieniveaus voor Nederlands, rekenen of Engels in de toekomst, niet alle kwalificatiedossiers opnieuw moeten worden aangepast. In de kwalificatiedossiers wordt in het vervolg verwezen naar een bijlage van het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen (voor zover het betreft Nederlands en rekenen) of van het EKB (voor zover het betreft Engels en Loopbaan en Burgerschap), zodat de lezer de juiste eisen kan vinden. Daarnaast blijkt dat de meeste gebruikers van de kwalificatiedossiers, deze niet gebruiken voor de generieke examenonderdelen. Informatie hierover wordt op andere plekken gevonden, zoals via het Kennispunt Taal en Rekenen.

Regeling modeldiploma

In de Regeling modellen voor mbo-diploma, mbo-certificaat en mbo-verklaring is vastgelegd hoe het diploma, certificaat of mbo-verklaring die voor beroepsopleidingen worden uitgereikt, eruit dient te zien. In de modellen zit een tabel voor de generieke examenonderdelen, waaronder rekenen. Op dit moment moet daar ingevuld worden welk referentieniveau is behaald (2F/3F), het cijfer voor het centraal examen en het eindresultaat. Omdat er voor studenten die vanaf studiejaar 2022 starten met hun mbo-opleiding geen sprake meer is van de referentieniveaus 2F en 3F, dient dit aangepast te worden naar mbo-rekenniveau. Daarnaast is er geen sprake meer van een centraal examen, maar van een instellingsexamen. Om die reden wordt het woord centraal examen en instellingsexamen verwijderd bij het onderdeel rekenen in het modeldiploma. Specifiek voor het modeldiploma voor studenten van de entreeopleiding, geldt dat er ruimte is om in plaats van het niveau, in te vullen of voldaan is aan rekenen in entree. Wanneer studenten in de entreeopleiding een examen op mbo rekenniveau 2, 3 en 4 afleggen, kan gebruik worden gemaakt van het modeldiploma voor mbo niveau 2, 3 en 3. Voor studenten die vóór 1 augustus 2022 gestart zijn met hun beroepsopleiding, of behoren tot de onder artikel 18c, tweede lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB genoemde groep studenten, blijft de huidige modelresultatenlijst in stand. Zij doen namelijk examen voor rekenen op referentieniveau 2F of 3F.

Het wijzigen van de regeling modeldiploma zorgt ervoor dat op de juiste manier wordt weergegeven welk examen de student heeft afgelegd. Dit zorgt voor duidelijkheid bij de lezer van het diploma (student, vervolgonderwijs, bedrijfsleven).

Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid

Gevolgen voor de mbo-studenten

Deze wijziging zorgt ervoor dat de student een diploma ontvangt dat duidelijk maakt welke examens zijn afgelegd.

Gevolgen voor de mbo-instellingen

Met de wijziging van het kwalificatiedossier wordt ervoor gezorgd dat de inhoud van de dossiers aansluit bij de eisen die worden gesteld aan de student in het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen en bij het EKB voor wat betreft Engels. Door niet de niveaus zelf vast te leggen, worden de kwalificatiedossier toekomstbestendiger (met minder uitvoeringslasten tot gevolg). Door wijziging van modeldiploma’s sluit dat waarin een student examen doet, aan bij wat er door de mbo-instelling op het diploma vermeld dient te worden.

DUO, ADR en inspectie

Deze wijzigingsregeling is voorgelegd aan DUO, ADR en Inspectie van het Onderwijs voor een uitvoeringstoets. De wijzigingen in de besluiten en regelingen in verband met de herijking van de rekeneisen in het mbo worden door DUO uitvoerbaar, maakbaar en haalbaar geacht. Ook de inspectie heeft ten aanzien van de nalevings-, uitvoerings-, en rechtmatigheidsaspecten geen opmerkingen geplaatst. Van ADR is geen inhoudelijke reactie ontvangen.

Regeldruk

De wijziging van de kwalificatiedossiers heeft geen gevolgen voor de regeldruk voor mbo-instellingen of studenten. SBB past deze dossiers op basis van de wijziging van de regeling aan; bij SBB is dus wel sprake van eenmalige regeldrukkosten. Door de keus om geen niveaus meer op te nemen in de dossiers, is de verwachting dat de dossiers ten aanzien van de generieke examenonderdelen minder vaak gewijzigd hoeven te worden. Dit zorgt uiteindelijk voor minder belasting op SBB. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft

Voor de wijziging van het modeldiploma dat wordt gebruikt door instellingen, is er wel sprake van eenmalige regeldrukkosten voor mbo-instellingen. Het gaat hier om kennisneming van de wijziging (2 uur), interne vergaderingen voor de bespreking van de aanpassingen in de werkwijze en in systemen (2 uur), externe vergaderingen met de softwareleveranciers (1 uur), het uiteindelijk daadwerkelijk aanpassen van de werkwijze en systemen (8 uur) en communiceren over de wijzigingen binnen de organisatie (1 uur). Dit is een totaal van gemiddeld 14 uur per mbo-instelling. Tegen een tarief van € 50,– komt dit uit op een totaal van € 700,– per mbo-instelling. Omdat alle mbo-studenten rekenen in hun opleiding krijgen, dienen ook alle mbo-instellingen (bekostigd en niet-bekostigd) deze wijzigingen door te voeren. Met ongeveer 150 bekostigde – en niet bekostigde instellingen komt dit uit op € 350.000,– aan eenmalige regeldrukkosten.

Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2022 en daarmee gelijktijdig met het eerder genoemde besluit van 1 februari 2022.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Het eerste lid van artikel 2 vervalt, omdat beroepsopleidingen waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2016 inmiddels zijn afgerond en daarom geen betekenis meer heeft. Het modeldiploma voor die beroepsopleidingen vervalt derhalve. Het tweede en derde lid worden daarom vernummerd tot eerste en tweede lid.

Onderdeel B

Het eerste lid van artikel 3 ziet door deze wijziging op de modellen voor de resultatenlijsten van beroepsopleidingen die worden uitgereikt in het kader van een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar start op of na 1 augustus 2022.

De modelresultatenlijsten die zijn opgenomen in de bijlagen 2a en 3a blijven van toepassing op beroepsopleidingen waarbij het rekenonderwijs op basis van de eerder geldende referentieniveaus rekenen is gevolgd.

Onderdeel C

Dit betreft alleen een wetgevingstechnische wijziging. Het artikel blijft inhoudelijk ongewijzigd.

Onderdeel D

Artikel 6a vervalt. Dit artikel regelde dat artikel 2, eerste lid (oud), artikel 3, eerste lid en de bijlagen 1 tot en met 3 vervallen met ingang van 1 augustus 2022. Omdat de onderhavige regeling met ingang van 1 augustus 2022 in werking treedt, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om artikel 6a te laten vervallen, nu dit artikel met ingang van die datum is uitgewerkt. Het vervallen van artikel 2, eerste lid (oud), wordt geregeld door artikel I, onderdeel A, van deze regeling. Artikel 3, eerste lid, vervalt niet, maar wordt gewijzigd door artikel I, onderdeel B, van deze regeling. De bijlagen 1 tot en met 3 worden vervangen door de bijlagen A tot en met C bij deze regeling. Zie voor een toelichting de toelichting bij de desbetreffende onderdelen van deze regeling.

Onderdelen E en K

De modelresultatenlijsten zijn aan de herijkte rekeneisen aangepast. Bij het examenonderdeel rekenen kan nu het mbo-rekenniveau worden ingevuld en met het verdwijnen van het centraal examen voor rekenen vervalt daarmee ook de verplichting om de waardering daarvan op te nemen. Voor de entreeopleiding wordt een aparte modelresultatenlijst ingevoegd in de nieuwe bijlage 1, die voor de entreeopleiding wordt gebruikt in het geval dat geen examen is afgelegd op mbo-rekenniveau 2, 3 of 4. Voor die laatste gevallen kan gebruik worden gemaakt van de modelresultatenlijst die is opgenomen in bijlage 2. Het modeldiploma dat oorspronkelijk was opgenomen in bijlage 1, vervalt, omdat beroepsopleidingen waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2016 inmiddels zijn afgerond en daarom geen betekenis meer heeft.

De bijlagen 2a en 3a blijven van toepassing op beroepsopleidingen waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2022 en waarbij het rekenonderwijs op basis van de eerder geldende referentieniveaus rekenen is gevolgd.

In verband met deze wijzigingen wordt ook de invulinstructie aangepast (bijlage 5).

Onderdeel F

Het opschrift van bijlage 1a wordt aangepast, gelet op de vernummering van artikel 2, tweede lid, tot artikel 2, eerste lid. Zie ook de toelichting bij artikel I, onderdeel A.

Onderdelen G en H

De modelresultatenlijsten die zijn opgenomen in de bijlagen 2a en 3a blijven van toepassing op beroepsopleidingen waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2022, het tweede studiejaar is gestart voor 1 augustus 2023, het derde studiejaar is gestart voor 1 augustus 2024 of het vierde studiejaar is gestart voor 1 augustus 2025 en deze beroepsopleiding uiterlijk is voltooid in de periode die overeenkomt met de geldende studieduur vermeerderd met twee studiejaren als bedoeld in artikel 7.2.4, zevende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

Zie ook de toelichting bij onderdeel B.

Onderdeel I

Zie de toelichting bij onderdeel A.

Onderdeel J

Het opschrift van bijlage 5 wordt aangepast, zodat dit de huidige set modelresultatenlijsten omvat.

Onderdeel L

Op grond van artikel 3a van het EKB kunnen examenkandidaten de examens afleggen van een of meerdere examenonderdelen Engels die behoren bij een hoger mbo-niveau dan het mbo-niveau van de beroepsopleiding waarin hij examen doet. Op de resultatenlijst wordt achter de naam van het betreffende examenonderdeel vermeld op welk niveau het examen is afgelegd. Een toelichting hierop ontbrak nog in de regels voor het invullen van de modelresultatenlijst in bijlage 5. De toelichting is hiermee nu aangevuld.

Onderdeel M

Met deze wijziging wordt de algemene instructie bij het invullen van de mbo-verklaring aangepast. In het onderdeel ‘Rekenen’ wordt nu tevens verwezen naar het mbo-rekenniveau.

Artikel II

In bijlage 1 van de Regeling vaststelling modellen kwalificatiedossier en keuzedeel en toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 2016 is het model opgenomen voor een kwalificatiedossier. In onderdeel ‘2. Generieke onderdelen’ van het basisdeel van dit model wordt met betrekking tot Nederlandse taal, rekenen en Engels voor de hierop van toepassing zijnde referentieniveaus alleen nog verwezen naar de hiervoor van toepassing zijnde regelgeving, zonder de specifieke referentieniveaus zelf te noemen. Zie ook het algemeen deel van de toelichting onder ‘Gevolgen voor de kwalificatiedossiers’.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Besluit van 1 februari 2022 tot wijziging van het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen en het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB in verband met herijking van de rekeneisen voor het mbo, de omvang van keuzedelen voor de middenkaderopleiding en enige andere wijzigingen (Stb. 2022, 62).

Naar boven