Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 30 juni 2022, nr. 3956996, tot wijziging van de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar in verband met het actualiseren van bijlage I van deze regeling

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 142, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering en artikel 17, derde lid, van de Wet op de economische delicten;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar wordt Domein I. Openbare ruimte als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van de onderdelen 10 tot en met 34 tot de onderdelen 8 tot en met 30 komen de onderdelen 8, 9, 11, 25 en 35 te vervallen.

2. In onderdeel 10 (nieuw) wordt na ‘artikel 1 Wet op de economische delicten’ toegevoegd ‘en artikel 55 Visserijwet’.

3. In onderdeel 11 (nieuw) wordt ‘Artikelen’ vervangen door ‘Artikel’.

4. Onderdeel 24 (nieuw) komt te luiden:

  • 24. Artikelen 175, 184, 184a, 185, 188, 199, 225, 231 tweede lid, 239, 266 juncto 267 onder 2°, 350, 351, 351bis, 352, 416, 417bis, 424 t/m 429, 430a, 435 onder 4°, 437, 437bis, 437ter, 438, 443 ook voor zover het gaat om overtreding van een noodverordening die of een noodbevel dat verband houdt met het COVID-19-virus, 447b tot en met 447e, 453 en 458 tot en met 461 Wetboek van Strafrecht;

5. Onderdeel 24a (nieuw) komt te luiden:

Artikelen 177, 179, 180, 181, 182, 284, 285, 300 juncto 304 onder 3° Wetboek van Strafrecht, voor zover het gaat om de eigen veiligheid van de buitengewoon opsporingsambtenaar1;

6. In onderdeel 30 (nieuw) komt ‘, en hoofdstuk Va Wet publieke gezondheid’ te vervallen.

7. In de onderdelen 16, 18 en 27 (nieuw) komt telkens ‘voor zover het gaat om feiten die de leefbaarheid aantasten’ te vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 juni 2022

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Algemeen

Deze wijzigingsregeling strekt tot het actualiseren en het verbeteren van de bijlage van de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar. In de bijlage van de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar is per domein opgenomen met de opsporing van welke strafbare feiten buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn belast. De in de onderhavige regeling opgenomen wijzigingen zien allemaal op de aanpassing van Domein I. Dit domein ziet op boa’s die werkzaam zijn in de openbare ruimte. Sommige onderdelen uit Domein I verwijzen naar strafbare feiten die niet langer corresponderen met thans vigerende wetgeving, verwijzen naar artikelen die zijn overgegaan in andere wetgeving of bevatten onduidelijkheden. In deze wijzigingsregeling worden deze punten aangepakt.

Artikelsgewijs

Lid 1

Besluit luchtverkeer (domeinlijstnummer 8)

De opsporingsbevoegdheid van Domein I-boa’s strekt niet meer tot artikel 19 Besluit luchtverkeer. De complexe opsporing en zeer uitgebreide onderzoeken passen niet binnen de taak van deze boa’s. Bovendien zijn op grond van de Wet luchtvaart (art. 11.1, eerste lid, onderdeel a en art. 11.3, eerste lid) de in artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering bedoelde ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze wet en dus niet de ambtenaren in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering.

Erfgoedwet (domeinlijstnummer 9)

De Erfgoedwet is uit de domeinlijst vervallen, omdat deze boa’s van de Erfgoedinspectie onder domein VI (Generieke opsporing) vallen.

Wet op de economische delicten (domeinlijstnummer 11)

Artikel 3, tweede lid, van het Reglement houdende voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren juncto artikel 1a Wet op de economische delicten komt te vervallen. De wetgeving is verouderd. Het betreft een Reglement op grond van de toenmalige Wet Gevaarlijke Stoffen, de voorganger van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs). Bovendien ligt het bevoegd gezag niet bij gemeenten (de werkgevers van domein I), maar bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (domein II). De havendiensten (domein II) zijn op grond van artikel 34 van de Wvgs aangewezen als boa voor de handhaving op de naleving van de Wvgs.

Wet pleziervaartuigen (domeinlijstnummer 25)

De Wet pleziervaartuigen komt te vervallen, omdat de betreffende regelgeving is vervallen.

Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (domeinlijstnummer 35)

Met ingang van 22 februari 2021 is dit artikel van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag buiten werking gesteld (Stb. 2021, 86). Het domeinlijstnummer 35 komt daarom te vervallen.

Lid 2

Visserijwet 1963 & Wet op de economische delicten (domeinlijstnummer 13)

Door de wijze waarop in de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar, domein I, onderdeel 13, wordt verwezen naar de Visserijwet, namelijk met een juncto naar artikel 1 van de Wet op de economische delicten (WED), is geregeld dat de opsporingsbevoegdheid niet ziet op de strafbare feiten uit artikel 55 Visserijwet. Het uitsluiten van de opsporingsbevoegdheid ten aanzien van de strafbare feiten uit artikel 55 Visserijwet is echter onlogisch, omdat dit artikel ziet op de controlebevoegdheden van opsporingsambtenaren. Het betreft hier juist de lichtere overtredingen die niet in de WED zijn genoemd en juist wel binnen het takenpakket van de boa openbare ruimte vallen, zoals het niet verlenen van medewerking aan een opsporingsambtenaar bij het betreden van een vaartuig of bij een verzoek tot inzage.

Lid 3

Vuurwerkbesluit (domeinlijstnummer 14)

Artikelen 2.3.6 Vuurwerkbesluit moet ‘Artikel 2.3.6 Vuurwerkbesluit’ zijn. Dit betreft een taal-technische wijziging; het gaat immers om één artikel.

Lid 4 & 5

Bevoegdheid buitengewoon opsporingsambtenaar (domeinlijstnummer 28 en 28a)

Geweld en agressie tegen boa’s worden niet getolereerd. Boa’s moeten effectief kunnen optreden als zij worden geconfronteerd met agressie en geweld tijdens de uitoefening van hun publieke taak. Elke boa beschikt daarom optioneel over extra (politie)bevoegdheden en geweldsmiddelen, ten aanzien van de onder domeinlijstnummer 28 van domeinlijst I genoemde strafbare feiten. In een werkgroep met vertegenwoordigers van JenV, politie, OM en gemeenten is geconstateerd dat er onduidelijkheid is over domeinlijstnummer 28, waarin verschillende artikelen van het Wetboek van Strafrecht zijn opgenomen. De wens is om duidelijker onderscheid te maken tussen de artikelen waarvoor boa’s volledig bevoegd zijn (voortaan domeinlijstnummer 28) en de artikelen waarop zij slechts mogen handhaven wanneer het de veiligheid van de boa zelf betreft (voortaan domeinlijstnummer 28a). Daarom zijn de artikelen in onderdeel 28 van de domeinlijst opgesplitst. Voor interpretatie van deze artikelen wordt verwezen naar de Beleidsregels buitengewoon opsporingsambtenaar paragraaf 4.1 Veilige publieke taak. Hierin is ook opgenomen hoe boa’s dienen te handelen bij deze artikelen.

Lid 6

Wet publieke gezondheid (domeinlijstnummer 34)

Dit onderdeel van domeinlijstnummer 34 komt te vervallen. Het hoofdstuk Va van de Wet publieke gezondheid is immers vervallen. Het domeinlijstnummer 34 blijft ten aanzien van artikel 6d, achtste lid, Wet publieke gezondheid behouden

Lid 7

Leefbaarheid (domeinlijstnummer 31)

De toevoeging ´voor zover het gaat om feiten die de leefbaarheid aantasten´ is verwijderd, omdat deze onduidelijkheid in de hand werkt. De feiten waarop de boa domein I mag handhaven worden reeds afgebakend met het inzetcriterium als bedoeld in paragraaf 6.1 van de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar, dus dit hoeft niet expliciet benoemd te worden in de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar.

’s-Gravenhage, 30 juni 2022

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Voor interpretatie van deze artikelen wordt verwezen naar de Beleidsregels buitengewoon opsporingsambtenaar paragraaf 4.1 Veilige publieke taak.

Naar boven