Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 juni 2022, nr. WJZ/ 22257492, houdende wijziging van de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 9, eerste lid, van de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘1 september 2022’ vervangen door ‘1 december 2022’.

2. In onderdeel c wordt ‘29 september 2022’ vervangen door ‘1 februari 2023’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 28 juni 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

1. Algemeen

Met deze regeling wordt de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19 gewijzigd.

2. Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19

De subsidie op grond van de regeling ongedekte vaste kosten (OVK) kan pas (definitief) worden vastgesteld als ook de subsidie op grond van de regeling Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) is vastgesteld. Dit aangezien het een vereiste van de OVK is dat eerst de TVL dient te zijn uitgeput voordat een onderneming in aanmerking kan komen voor subsidie op grond van de OVK. Aangezien de subsidievaststellingsdata voor Q3 en Q4 van de TVL zijn aangepast, dient de subsidievaststellingsdatum voor Q3 en Q4 van de OVK ook naar een later moment te worden verschoven. Om de aanvrager voldoende tijd te gunnen om na het indienen van een verzoek tot subsidievaststelling van de TVL ook de OVK subsidievaststelling aan te vragen, is bepaald dat de vaststelling van de subsidie voor subsidieperiode 3 van 2021 uiterlijk op 1 december 2022 moet zijn aangevraagd. Tevens is bepaald dat de vaststelling van de subsidie voor subsidieperiode 4 van 2021 uiterlijk op 1 februari 2023 moet zijn aangevraagd zodat ook voor deze subsidieperiodes de aanvragers voldoende tijd gegund worden. Voor subsidieperiode 1 van 2022 blijft de datum voor subsidievaststelling 28 februari 2023.

3. Regeldruk

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk, aangezien het slechts om wijziging van diverse data gaat.

4. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verander-momenten, zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Dit is gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van beide gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven