Regeling van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 25 juni 2022, nr. 2022-0000317773 tot wijziging van de Regeling sturing van en toezicht op het Kadaster in verband met diverse wijzigingen

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Gelet op artikel 31a van de Organisatiewet Kadaster;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling sturing van en toezicht op het Kadaster wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4. Begroting

De Dienst zendt jaarlijks voor 1 september ter informatie de conceptbegroting voor het daaropvolgende jaar aan de Minister en voor 1 oktober de begroting voor het daaropvolgende jaar aan de Minister.

B

Aan artikel 5, tweede lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel k door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • l. de wijze waarop invulling is gegeven aan de jaarbrief van de Minister.

C

In artikel 7, eerste lid, onderdeel e, en derde lid, tweede zin, wordt ‘alle kredietovereenkomsten en overeenkomsten’ vervangen door ‘alle (deel)kredietovereenkomsten en (deel)overeenkomsten’.

D

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Onder verlettering van de onderdelen c tot en met g tot d tot en met h wordt na onderdeel b een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. de risico’s die zich in een verslagjaar hebben voorgedaan alsmede de werking van de beheersmaatregelen;

b. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h (nieuw) door een puntkomma worden vier onderdelen toegevoegd, luidende:

  • i. het gevoerde integriteitsbeleid;

  • j. de ontwikkeling van de prestaties van de organisatie gerelateerd aan de vastgestelde kernprestatie-indicatoren en een toelichting daarbij;

  • k. een bedrijfsvoeringparagraaf waarin onder andere wordt ingegaan op het financieel en materieel beheer;

  • l. de wijze waarop de Dienst invulling heeft gegeven aan internationale wet- en regelgeving.

2. In het derde lid, onderdeel a, wordt ‘de directie’ vervangen door ‘het bestuur’.

3. Het derde lid, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. een op risicomanagement gebaseerd in-control-statement van het bestuur, waarin in ieder geval wordt ingegaan op de financiële en operationele processen van de Dienst;

E

Artikel 10 vervalt.

F

In artikel 11 wordt, onder vernummering van het tweede tot en met vierde lid tot derde tot en met vijfde lid, na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. In de uitvoeringstoets worden in ieder geval de financiële, organisatorische en juridische gevolgen van het in het eerste lid genoemde voornemen, beschreven, alsmede de gevolgen voor de bedrijfsvoering, de gebruikers en afnemers van de Dienst.

G

Artikel 13 komt te luiden:

Artikel 13. ICT-projecten

De Dienst verschaft de Minister structureel informatie over lopende dan wel in voorbereiding zijnde ICT-projecten waarover aan het Adviescollege ICT-toetsing, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van het Instellingsbesluit Adviescollege ICT-toetsing advies wordt gevraagd, of waarover door de Minister aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt gerapporteerd.

H

Artikel 14 vervalt.

I

In artikel 15 wordt ‘het zbo’ vervangen door ‘de Dienst’.

J

Aan artikel 16 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. overige ontwikkelingen die het functioneren van de Dienst beïnvloeden.

K

In artikel 17, tweede lid, vervalt ‘, die nog niet bij of krachtens wet of bij een eerder besluit van de Minister zijn toegestaan’.

L

Artikel 19 vervalt.

M

In de bijlage wordt in bovenste rij van de tabel in element 1 telkens ‘1%’ vervangen door ‘2%’ en ‘3%’ door ‘4%’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

TOELICHTING

I Algemeen deel

Deze regeling wijzigt de Regeling sturing van en toezicht op het Kadaster (hierna: Regeling sturing). Het gaat om de actualisering van de eisen die worden gesteld aan de verantwoording door en het toezicht op de Dienst voor het kadaster en de openbare registers (hierna: het Kadaster) gezien ontwikkelingen van het kabinetsbeleid op het gebied van de governance, zoals het Gemeenschappelijk normenkader voor financieel beheer (hierna: Gemeenschappelijk normenkader). Een aantal criteria uit het Gemeenschappelijk normenkader zal door het Kadaster binnen de eigen organisatie worden verankerd, bijvoorbeeld in de daartoe geëigende interne reglementen. Voor de overige aspecten van het Gemeenschappelijk normenkader die betrekking hebben op het Kadaster is de Regeling sturing de geëigende plaats.

Naast de hiervoor genoemde implementatie van kabinetsbeleid, is de Regeling sturing aangepast naar aanleiding van een interne evaluatie naar de werking van de Regeling sturing in de praktijk. Geconstateerd is dat een aantal bepalingen overlap vertoonden, zoals op het gebied van de begroting en de meerjarenbegrotingen. Waar de Regeling sturing in de praktijk niet helder was, is deze verduidelijkt zoals op het gebied van de vereisten aan het in-control-statement van het bestuur.

Deze regeling heeft uitsluitend betrekking op de relatie tussen de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (hierna: de Minister voor VRO) en het zelfstandig bestuursorgaan Kadaster. Deze regeling heeft derhalve geen gevolgen voor de regeldruk voor bedrijfsleven, burgers.

Over deze wijziging van de Regeling sturing is overleg gevoerd met het Kadaster. Er is overeenstemming bereikt.

II Artikelsgewijs deel

Onderdeel A (begroting)

Ter invulling van de bepaling uit het Gemeenschappelijk normenkader dat de conceptbegroting met de belangrijkste stakeholders moet worden besproken, is de bestaande regeling uitgebreid met de bepaling dat de conceptbegroting door het Kadaster op 1 september aan de Minister moet worden aangeboden. Hierdoor kan de conceptbegroting tijdig worden besproken tussen de Minister voor VRO en het Kadaster. Door het bespreken van de conceptbegroting wordt de druk op de goedkeuringstermijn van de definitieve begroting verminderd. Deze goedkeuringstermijn blijkt in de praktijk door de benodigde afstemming namelijk redelijk krap te zijn en kan niet eenvoudig worden verlengd, aangezien het Kadaster de tarieven die op deze begroting zijn gebaseerd tijdig aan de afnemers wil communiceren.

Onderdeel B (meerjarenbeleidsplan)

De eisen aan de inhoud van het meerjarenbeleidsplan zijn aangepast aan ervaringen in de praktijk. Jaarlijks voorafgaande aan het opstellen van het meerjarenbeleidsplan zendt de Minister voor VRO het Kadaster een jaarbrief, waarin het Kadaster wordt geïnformeerd over relevante ontwikkelingen die de taakuitvoering raken. In het meerjarenbeleidsplan wordt vervolgens aandacht besteed aan de wijze waarop aan de jaarbrief uitvoering is gegeven.

Onderdeel C (instemmingsvereiste Minister)

Naar aanleiding van ervaringen in de praktijk is de formulering over het aangaan van kredietovereenkomsten en van overeenkomsten van geldlening aangepast. Er bleek in de praktijk onduidelijkheid te bestaan of deelovereenkomsten die onder het drempelbedrag vielen, en die onderdeel uitmaakten van een groter geheel wel of niet ter instemming aan de Minister voor VRO of de raad van toezicht moesten worden voorgelegd. Aangezien deelovereenkomsten met een gezamenlijk doel, niet van elkaar kunnen worden losgezien en om ongewenste buitensluiting van de Minister of de raad van toezicht door een eventuele opknippen van overeenkomsten te voorkomen, is dit in de tekst verduidelijkt.

Onderdeel D (jaarverslag)

Ter invulling van het criterium uit het Gemeenschappelijk normenkader dat een instelling moet voorzien in risicomanagement, is met het eerste lid van dit onderdeel aan artikel 9 van de Regeling sturing toegevoegd dat het Kadaster in het jaarverslag een beschrijving moeten opnemen over de risico’s die zich in het verslagjaar hebben voorgedaan en dat een toelichting moet worden gegeven over de wijze waarop de getroffen beheersmaatregelen hebben gefunctioneerd.

Artikel 9 is met het eerste lid van dit onderdeel voorts aangepast waardoor het artikel een heldere opsomming bevat van alle vereiste bestanddelen van het jaarverslag. Zo is nu geëxpliciteerd dat in het jaarverslag over toepassing van internationale wet- en regelgeving (voorheen artikel 10 van de Regeling sturing) en over het gevoerde integriteitsbeleid (voorheen artikel 14 van de Regeling sturing) wordt gerapporteerd.

Het tweede lid van dit onderdeel bevat een wetstechnische reparatie.

Met het derde lid van dit onderdeel is het voorschrift inzake het in-control-statement aangevuld op basis van ervaringen uit de praktijk.

Onderdeel E (toepassing internationale wet- en regelgeving)

De inhoud van artikel 10 van de Regeling sturing is nu opgenomen in artikel 9, eerste lid, onder l. Artikel 10 is daarom komen te vervallen.

Onderdeel F (uitvoeringstoets Dienst)

Met dit onderdeel is aan artikel 11 van de Regeling toegevoegd dat in een uitvoeringstoets van het Kadaster in elk geval aandacht wordt besteed aan de financiële, organisatorische en juridische gevolgen, alsmede aan de gevolgen voor de bedrijfsvoering, de gebruikers en afnemers van het Kadaster.

Onderdeel G (ICT projecten)

Artikel 13 van de Regeling sturing ziet op ICT-projecten van het Kadaster waarop de zogenoemde grote projectenregeling van toepassing is. Naar aanleiding van het Instellingsbesluit Adviescollege ICT-toetsing is dit artikel uitgebreid met projecten waarover dat adviescollege gevraagd en ongevraagd adviseert.

Onderdeel H (integriteit)

De inhoud van artikel 14 van de Regeling sturing is nu opgenomen in artikel 9, tweede lid, onderdeel i. Artikel 14 is daarom komen te vervallen.

Onderdeel I (onderzoek door derden ten behoeve van toezicht)

Dit onderdeel betreft een wetstechnische reparatie.

Onderdeel J (informatieverstrekking van de Minister aan de Dienst)

Met dit onderdeel wordt de informatieverstrekking van de Minister voor VRO aan het Kadaster uitgebreid. Deze uitbreiding verduidelijkt de mogelijkheid om eventuele andere ontwikkelingen die relevant zijn voor het functioneren van de Dienst op te nemen.

Onderdeel K (instemmingstoets Minister)

In artikel 17, tweede lid, van de Regeling sturing vervalt een zinsnede die niet in lijn met de Wet markt en overheid is.

Onderdeel L (overgangsrecht)

Met dit onderdeel is artikel 19 van de Regeling sturing geschrapt. Artikel 19 bevatte overgangsrecht dat inmiddels is uitgewerkt.

Onderdeel M (bijlage aandachtspunten voor de accountantscontrole)

Met dit onderdeel zijn de percentages ten aanzien van de tolerantiegrenzen voor de accountantscontrole aangepast in element 1 van de bijlage bij de Regeling sturing en in lijn gebracht met de eisen zoals die gelden voor de rijksoverheid.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2022. De inwerkingtredingsdatum is in overeenstemming met het stelsel van vaste verandermomenten, maar niet met de minimuminvoeringstermijn. De afwijking van de minimuminvoeringstermijn is afgestemd met het Kadaster en in lijn met de wens van het Kadaster, waarbij gebruik is gemaakt van de uitzondering op de minimuminvoeringstermijn op grond van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder a, van de Aanwijzingen voor de Regelgeving.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

Naar boven