Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 27 juni 2022, kenmerk 3364739-1028902-MEVA, houdende de wijziging van de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg in verband met verlening van de subsidie en de aanvraagtermijn voor de periode 2022–2023

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

De begripsbepaling van Minister komt te luiden:

Minister:

Minister voor Langdurige Zorg en Sport;

B

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het derde lid, wordt de aanvraag voor het studiejaar 2022–2023 uiterlijk 30 september 2022 ingediend.

C

In artikel 14 wordt ‘1 juli 2022’ vervangen door ‘1 juli 2027’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 30 juni 2022.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Aanleiding

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg (hierna: de Subsidieregeling), die voorziet in een tegemoetkoming in de kosten van het vaccinatietraject hepatitis B van studenten die een zorgopleiding volgen. De wijziging is ingegeven door de ophanden zijnde vervaldatum van de Subsidieregeling met ingang van 1 juli 2022. Naar aanleiding van het door SEOR uitgegeven evaluatierapport ‘Vaccinatieregeling stageplaatsen zorg (hepatitis B)’ heb ik besloten de subsidiëring voort te zetten en de werkingsduur van de Subsidieregeling te verlengen.

De resultaten van de evaluatie van de Subsidieregeling laten zien dat de regeling in grote mate doelmatig en effectief is. Zowel de onderwijsinstellingen als stakeholders zijn tevreden over de Subsidieregeling, de uitvoering hiervan, de administratieve verplichtingen en over de contacten met het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

De waardering van de onderwijsinstellingen uit zich in een gemiddeld rapportcijfer van 8,2.

De effectiviteit van de regeling blijkt uit de bevinding dat in de afgelopen drie schooljaren een gemiddelde vaccinatiegraad van circa 85% is behaald. Deze vaccinatiegraad is sinds 2008 gestegen van circa 80 tot 85%. Bij de meeste onderwijsinstellingen is meer dan 90% van de studenten gevaccineerd tegen Hepatitis B.

Voortzetting van de Subsidieregeling wordt wenselijk geacht omdat hiermee maatschappelijke kosten worden voorkomen. Wanneer de vaccinatie niet meer wordt gesubsidieerd en studenten aan zorgopleidingen zich niet laten vaccineren, zullen studenten moeite hebben met het vinden van een stageplaats. Voorts vallen zij bij besmetting uit, hetgeen vertraging oplevert in de studie en een ongunstig effect heeft op de arbeidsmarkt in de zorg. Daarnaast kan een zieke student één of meerdere patiënten besmetten, waardoor het herstel van de patiënt langer duurt.

Op basis van deze evaluatie heb ik derhalve besloten de Subsidieregeling voort te zetten. Met de onderhavige wijzigingsregeling is de werkingsduur van de Subsidieregeling verlengd met de maximaal toegestane periode van vijf jaar, conform artikel 4.10, tweede en zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016. Dit betekent dat de Subsidieregeling per 1 juli 2027 komt te vervallen.

Aanvraagtermijn studiejaar 2022–2023

Een aanvraag dient voor 1 mei van het studiejaar voorafgaand aan het studiejaar waarvoor de subsidie te worden aangevraagd. Omdat de Subsidieregeling pas na 1 mei van dit jaar is verlengd, voorziet deze wijzigingsregeling in een langere aanvraagperiode voor het studiejaar 2022–2023. Een aanvraag moet in dit jaar voor 30 september 2022 worden ingediend.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven