Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 20 juni 2022, nr. Min-BuZa.2022.11998-29, tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 september 2021, nr. Min-BuZa.2021.9219-10, tot verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan Invest International B.V.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 4, eerste lid, onderdelen c en d, van de Machtigingswet oprichting Invest International, de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006, afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en titel 3.3 van het Burgerlijk Wetboek;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 september 2021, nr. Min-BuZa.2021.9219-10, tot verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan Invest International B.V. wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder d, wordt na ‘de Wet openbaarheid van bestuur’ ingevoegd ‘ , de Wet open overheid’.

2. Aan het tweede lid worden, onder vervanging van ‘; en’ aan het einde van onderdeel d door een puntkomma en de punt aan het einde van onderdeel e door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • f. Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 mei 2022, nr. Min-BuZa.2022.11844-20 tot hernieuwde vaststelling van de beleidsregels voor sluiten van schenkingsarrangementen met het oog op de ontwikkeling en aanbesteding van ontwikkelingsrelevante infrastructurele projecten (Develop2Build 2022); en

  • g. Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 mei 2022, nr. Min-BuZa.2022.11844-15 tot hernieuwde vaststelling van beleidsregels voor subsidieverlening met het ook op de financiering van ontwikkelingsrelevante infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden (DRIVE 2022).

3. Onder vernummering van het derde tot vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Indien een besluit als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, vervalt, dan blijft de Chief Executive Officer van Invest International B.V. bevoegd om namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de in het eerste lid, aanhef en onderdeel a en d bedoelde besluiten te nemen, rechtshandelingen en feitelijke handelingen te verrichten tot het moment waarop het vervallen besluit volledig is uitgevoerd.

4. In het vierde lid (nieuw) wordt ‘eerste lid’ vervangen door ‘eerste en derde lid’.

B

In artikel 2 wordt ‘bedoeld in artikel 1, eerste lid,’ vervangen door ‘bedoeld in artikel 1, eerste en derde lid,’

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt voor wat betreft

  • de wijziging in artikel I, onderdeel A, onder 1, terug tot en met 1 mei 2022,

  • de wijziging in artikel I, onderdeel A, onder 2, terug tot en met 28 mei 2022 en

  • de wijzigingen in artikel I, onderdeel A, onder 3 en 4, en onderdeel B, terug tot en met 1 oktober 2021.

Van dit besluit en de daarbij behorende toelichting wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze: de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, P. Huijts

TOELICHTING

Algemeen

Deze wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 september 2021, nr. Min-BuZa.2021.9219-10, tot verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan Invest International B.V. heeft in de eerste plaats tot doel te verduidelijken welke gevolgen het vervallen van een besluit, oftewel subsiebeleidskader, genoemd in artikel 1, tweede lid, heeft voor de bevoegdheid van de Chief Executive Officer.

In geval een subsidiebeleidskader als bedoeld in artikel 1, tweede lid, vervalt, is de uitvoering die voortvloeit uit een dergelijk besluit vaak nog niet geheel afgerond. Zo dienen voor de lopende subsidies die op grond van dergelijke besluiten of subsidiebeleidskaders zijn verleend, nog rapportages te worden beoordeeld om uiteindelijk tot de vaststelling van de subsidie te komen. De onderhavige wijziging zorgt ervoor dat de Chief Executive Officer van Invest International B.V. bevoegd blijft om namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besluiten te nemen en (rechts)handelingen te verrichten, tot het moment van volledige afronding van de uitvoering.

In de tweede plaats worden bij dit besluit twee nieuw vastgestelde subsidiebeleidskaders toegevoegd aan de lijst besluiten waarop het mandaatbesluit ziet.

Artikelsgewijs

Artikel I

Aan artikel 1 van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 september 2021, nr. Min-BuZa.2021.9219-10, tot verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan Invest International B.V. wordt onder vernummering van het derde tot vierde lid, een nieuw derde lid ingevoegd dat voorziet in de bevoegdheid van de Chief Executive Officer van Invest International B.V. om de in artikel 1, tweede lid, genoemde besluiten uit te voeren in de periode na het vervallen van een dergelijk subsidiebeleidskader. Zijn bevoegdheid eindigt op het moment waarop alle besluiten zijn genomen en alle rechtshandelingen en feitelijke handelingen zijn verricht die nodig zijn voor de uitvoering van het subsidiebeleidskader (artikel I, onderdeel A, onder 3)), evenals het afhandelen van bezwaarprocedures en het voeren van beroepsprocedures (artikel I, onderdeel A, onder 4).

Aan de lijst van het tweede lid van artikel 1 worden een tweetal recent (hernieuwd) vastgestelde subsidiebeleidskaders toegevoegd waarvan de uitvoering aan Invest International B.V. is opgedragen (artikel I, onderdeel A, onder 2).

In artikel 2 van voornoemd besluit is voorzien in een verwijzing naar het aan artikel 1 toegevoegde vierde lid (artikel I, onderdeel B).

Artikel II

De wijziging met betrekking tot de regeling inzake vervallen besluiten treedt in werking met terugwerkende kracht tot en met 1 oktober 2021 aangezien het ‘van meet af aan’ de bedoeling is geweest om de bevoegdheid van de Chief Executive Officer overeenkomstig de onderhavige wijziging te regelen. De wijziging inzake de nieuw toegevoegde subsidiebeleidskaders werkt terug tot en met de datum waarop deze subsidiebeleidskaders in werking zijn getreden.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze: de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, P. Huijts

Naar boven