Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 14 juni 2022, kenmerk 337961-1030599, houdende wijziging van de Subsidieregeling coronabanen in de zorg in verband met de wijziging van het verantwoordingsregime voor subsidies vanaf € 125.000

De Minister van Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling coronabanen in de zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het onderdeel ‘jaarrekening’ vervalt.

2. Na het onderdeel ‘handelsregister’ wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

jaarverslaggeving:

het geheel van verslaggevingsdocumenten bestaande uit de jaarrekening en de andere informatie waarbij de andere informatie bestaat uit het bestuursverslag, de overige gegevens en eventueel andere financiële en niet-financiële informatie

3. In het onderdeel ‘minister’, wordt ‘de Minister voor Medische Zorg’ vervangen door ‘de Minister van Langdurige Zorg en Sport’.

B

In artikel 8, onderdeel c, wordt ‘de jaarrekening’ vervangen door ‘een separaat financieel verslag of in een financieel verslag als bijlage in de andere informatie van de jaarverslaggeving van de zorgaanbieder’.

C

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘3 juni 2022’ vervangen door ‘30 september 2022’

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. De zorgaanbieder legt rekening en verantwoording af aan de hand van een separaat financieel verslag of een financieel verslag als bijlage in de andere informatie van de jaarverslaggeving van de zorgaanbieder.

3. Onder vernummering van het vierde en vijfde lid tot het vijfde en zesde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. Het financieel verslag, bedoeld in het derde lid, gaat vergezeld van een controleverklaring van een accountant overeenkomstig een door de minister vastgesteld en bekendgemaakt accountantsprotocol.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

De Subsidieregeling coronabanen in de zorg (hierna: Subsidieregeling) bevat regels over de subsidiëring van coronabanen in de zorgsector. Coronabanen zijn een initiatief van het kabinet Rutte III om de cruciale sectoren zorg, onderwijs en handhaving en toezicht te ondersteunen tijdens de coronapandemie. Coronabanen zijn banen waar geen of beperkte scholing voor nodig is, maar die wel een belangrijke verlichting kunnen bieden in de beperking van werkdruk en het om stand houden van zorgcapaciteit, omdat deze banen het anders opdelen van taken mogelijk maakt. De regeling biedt daarnaast organisaties de kans om ook tijdens de crisis te investeren in meer structurele instroom van medewerkers.

Met de onderhavige wijzigingsregeling (hierna: wijzigingsregeling) is het verantwoordingsregime voor subsidies vanaf € 125.000 op enkele punten aangepast. Gebleken is dat de tekst in de Subsidieregeling inzake de verantwoording verschillend kon worden geïnterpreteerd. Om te zorgen voor een adequate verantwoording is de regeling op dit punt verduidelijkt.

Daarnaast krijgen zorgorganisaties de mogelijkheid om verantwoording af te leggen via een separaat financieel verslag, los van de jaarverslaggeving. Deze wijze van verantwoording is van belang voor zorgorganisaties waarvan de jaarrekeningen al zijn vastgesteld. Deze zorgorganisaties kunnen anders niet meer verantwoorden zonder grote extra inspanningen. De controlewijze, controlematerialiteit en de te verstrekken zekerheid door de externe accountant blijven daarbij gelijk aan de wijze van verantwoorden die in de oorspronkelijke Subsidieregeling is opgenomen, namelijk het afleggen van verantwoording door de zorgaanbieder in een financieel verslag als bijlage bij de jaarrekening.

Tot slot is met de wijzigingsregeling de datum voor het indienen van de subsidievaststelling aangepast. Een zorgaanbieder die op grond van de Subsidieregeling vanaf € 125.000 subsidie ontvangt, dient uiterlijk 30 september 2022 een aanvraag voor de vaststelling van de subsidie in.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Onderdeel A voorziet in de toevoeging van een nieuw begrip, namelijk de jaarverslaggeving. Met de jaarverslaggeving wordt bedoeld het geheel van verslaggevingsdocumenten bestaande uit de jaarrekening en de andere informatie waarbij de andere informatie bestaat uit het bestuursverslag, de overige gegevens en eventueel andere financiële en niet-financiële informatie Toevoeging van dit begrip is nodig omdat is gebleken dat de termen ‘jaarrekening’ en ‘jaarverslaggeving’ in de praktijk vaak als synoniem voor elkaar worden gebruikt terwijl wettelijk een strikt onderscheid tussen deze begrippen wordt gemaakt. De bijlage die als verantwoording voor de subsidie dient te worden toegevoegd wordt namelijk in de andere informatie opgenomen en vormt daarmee geen onderdeel van de jaarrekening.

Door toevoeging van het onderdeel jaarverslaglegging is het onderdeel jaarrekening komen te vervallen.

Tot slot is in artikel 1 de definitiebepaling van minister aangepast, omdat deze regeling nu onderdeel uitmaakt van de portefeuille van de Minister van Langdurige Zorg en Sport.

Onderdeel B

Met onderdeel B is artikel 8, onderdeel c, van de Subsidieregeling gewijzigd. Met deze wijziging is een andere wijze van verantwoording toegevoegd voor subsidies vanaf € 125.000. Zorgaanbieders dienen rekening en verantwoording af te leggen door middel van (A) een financieel verslag als bijlage in de andere informatie van de jaarverslaggeving van de zorgaanbieder of (B) een separaat financieel verslag. Optie A is gelijk aan de wijze van verantwoording die in de oorspronkelijke Subsidieregeling is opgenomen. Optie B is een alternatief waarbij het financieel verslag géén onderdeel van de jaarverslaggeving is. Door toevoeging van optie B is het voor alle zorgorganisaties mogelijk om te verantwoorden. Zorgaanbieders waarvan de jaarrekeningcontrole nog niet is afgerond, kunnen uit beide opties kiezen. Zorgaanbieders waarvan de jaarrekeningcontrole wel al is afgerond, zouden vanwege de oorspronkelijke wijze van optie A niet meer kunnen verantwoorden. Door optie B wordt het voor deze groep zorgaanbieders alsnog mogelijk om te verantwoorden zonder grote extra inspanningen.

Door middel van één van deze twee opties toont de zorgaanbieder aan dat de te subsidiëren activiteiten hebben plaatsgevonden, overeenkomstig de aan de subsidie verbonden verplichtingen. In deze verantwoording dient de zorgaanbieder zowel de kosten als baten op te nemen die met de gesubsidieerde activiteiten samenhangen. Bij beide opties wordt door de zorgaanbieder de controleverklaring (zoals opgenomen in de bijlage van het accountantsprotocol voor de Subsidieregeling) bijgevoegd bij de verantwoording.

Onderdeel C

Onderdeel C wijzigt artikel 13 op drie punten.

Ten eerste is de datum voor het indienen van een aanvraag tot vaststelling van subsidies vanaf € 125.000 aangepast waardoor de zorgaanbieder langer de tijd heeft om de aanvraag in te dienen. Een zorgaanbieder dient uiterlijk op 30 september 2022 een aanvraag tot subsidievaststelling in. Voor deze aanpassing is gekozen omdat er signalen zijn ontvangen dat zorgaanbieders na het verschijnen van het accountantsprotocol voldoende tijd nodig hebben voor de verantwoording en controle. In goed overleg met de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants is de datum van 30 september 2022 afgesproken.

Ten tweede is het derde lid van artikel 13 gewijzigd. Deze wijziging is inhoudelijk gelijk aan de wijziging die is doorgevoerd in artikel 8, onderdeel c van de Subsidieregeling als toegelicht in onderdeel B. Door de wijziging in het derde lid van artikel 13 is een andere wijze van verantwoorden toegevoegd voor subsidies vanaf € 125.000. De zorgaanbieder binnen deze groep legt rekening en verantwoording af aan de hand van (A) een financieel verslag als bijlage in de andere informatie van de jaarverslaggeving van de zorgaanbieder of (B) een separaat financieel verslag.

Tot slot is in het nieuwe vierde lid aangegeven uit welke documentatie het financieel verslag bestaat. Het financieel verslag gaat vergezeld van een controleverklaring van een accountant overeenkomstig een door de minister vastgesteld en bekendgemaakt accountantsprotocol. Het accountantsprotocol wordt op de website van DUS-I (www.dus-i.nl) gepubliceerd.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving en van de publicatietermijn als opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen omdat bovengenoemde wijziging zo spoedig mogelijk haar beslag moet krijgen vanwege de naderende termijn van het indienen van de aanvraag tot vaststelling voor deze categorie subsidies. Ook kunnen subsidieaanvragers hiermee zo snel mogelijk kennisnemen van de regeling.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven