Kennisgeving onttrekking aan het openbaar verkeer van het deels bij het Rijk in onderhoud zijnd voetpad van en naar verzorgingsplaats De Witte Molen, gelegen langs de Rijksweg A28 tussen km 193,2 tot km 193,1 in de gemeente Groningen, Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat Corporate Dienst

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt, gelet op het bepaalde in artikel 3:42, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht, het volgende bekend.

De provincie Groningen is bezig met de uitvoering van het project Fietssnelweg Assen-Groningen, de realisering van een snelle fietsverbinding tussen deze steden. Bij verzorgingsplaats De Witte Molen is dit al gerealiseerd. Onder meer is het aanwezige fietspad getransformeerd tot een fietssnelweg, een nieuwe kade aangelegd en de aanwezige sloot uitgegraven en ook verbreed. Er lag een voetpad dat vanaf het achterliggende fietspad toegang gaf tot de verzorgingsplaats, maar dit voetpad is op verzoek van Rijkswaterstaat tijdens de werkzaamheden door de provincie verwijderd.

Reden voor het opheffen van het voetpad is dat het doel van een verzorgingsplaats is het bieden van een korte rustpauze voor snelweggebruikers en de goede verzorging van mens en voertuig tijdens de reis. Het voetpad draagt niet bij aan dit doel, maar doet juist afbreuk aan dit doel en de functionaliteit van een verzorgingsplaats. De verkeersuitwisseling met het onderliggend lokale wegennet is geen doel van verzorgingsplaatsen en het voetpad heeft geen enkele relatie met de publieke functie van de rijksweg en/ of de verzorgingsplaats. Het voetpad is dan ook in strijd met het gesloten stelsel van rijkswegen. Bovendien kan het tot verkeersonveilige situaties leiden.

Terinzagelegging

Op de voorbereiding van het onttrekkingsbesluit is de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure van toepassing. In dit verband wordt medegedeeld dat het ontwerp van het te nemen besluit alsmede de bijbehorende tekening ter inzage ligt op de volgende adressen:

  • Gemeente Groningen, loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1 te Groningen (Europapark) (Let op: het inzien van het besluit kan uitsluitend op afspraak op dinsdagochtend, woensdagmiddag, donderdag- en vrijdagochtend. Het maken van een afspraak kan via de website van de gemeente of via telefoonnummer 14 050);

  • Op het kantoor van Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Zuidersingel 3 te Leeuwarden op werkdagen van 07.00 uur tot 18.00 uur.

Het ontwerp van het te nemen besluit en bijbehorende tekening liggen ter inzage van dinsdag 21 juni 2022 tot en met maandag 1 augustus 2022.

Zienswijze(n)

Belanghebbenden, dat wil zeggen degenen wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken, kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze naar voren brengen.

Schriftelijke reacties kunnen worden gezonden aan Zijne Majesteit de Koning, d.t.v. de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht t.a.v. de afdeling BJV Publiekrecht. Voor mondelinge reacties kan op werkdagen een telefonische afspraak worden gemaakt met dhr. W.B. de Kleuver, telefoon 06-50197229 of bij afwezigheid dhr. K. van Zanten, telefoon 06-29632557.

Utrecht, 20 juni 2022

Naar boven