Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 januari 2022, kenmerk 3309844-1023404-PDC19 tot wijziging van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 en artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING HOOGRISICOGEBIEDEN EN ZEER HOOGRISICOGEBIEDEN

Aan bijlage II van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden worden in de alfabetische volgorde drie onderdelen ingevoegd, luidende:

  • Canada;

  • Argentinië;

  • Australië;

ARTIKEL II WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN BONAIRE

Artikel 1a van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire komt te luiden:

Artikel 1a. Hoogrisicogebieden B

Er zijn geen hoogrisicogebieden B waarvoor artikel 6.12 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire niet geldt.

ARTIKEL III INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 20 januari 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Als u het niet eens bent met deze beslissing

Bent u het niet eens met deze beslissing? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst. Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl. Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van dit besluit.

Het indienen van bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Dit betekent dat de verplichting om een negatief testbewijs te tonen als u vanuit een hoogrisicogebied reist, ook tijdens de behandeling van uw bezwaarschrift van kracht blijft.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire.

Wijziging Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen

Naar aanleiding van de rapportage van het RIVM ‘Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland’ van 17 januari 2022 worden Argentinië, Australië en Canada aangewezen als zeer hoogrisicogebied. In die gebieden is de incidentie over de drempel van 500 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners over de afgelopen veertien dagen.

Dit besluit betekent voor de inreizigers komend vanuit deze gebieden dat zij een quarantaineplicht hebben vanaf 20 januari 2022.

Wijziging Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire

Het inreisbeleid voor Bonaire wordt versimpeld. Op deze manier wordt reizen naar Bonaire eenvoudiger en meer uniform ingericht. Incidentiecijfers zijn hierbij niet langer leidend voor de risicobepaling van een land. Gezien de kleinschaligheid van Bonaire, de beperkte zorgcapaciteit en de huidige uitbraak is het van belang om de influx van het SARS-CoV-2-virus zoveel mogelijk te beperken.

Dit besluit strekt ertoe dat er geen landen zijn aangewezen als hoogrisicogebied B. Alle landen, ook die nu zijn aangewezen als Hoogrisicogebied B, worden aangemerkt als hoogrisicogebied A. Dit versimpelde inreisbeleid betekent dat voor alle landen dezelfde inreisvoorwaarden worden gesteld, die gelijk staan aan de inreisvoorwaarden voor hoogrisicolanden. Gevaccineerde reizigers naar Bonaire moeten voorafgaand aan hun reis beschikken over een bewijs van een negatieve PCR-test binnen 48 uur voor vertrek, of een negatieve antigeentest binnen 24 uur voor vertrek. Voor ongevaccineerde reizigers geldt dat zij alleen mogen reizen met een negatieve PCR-test, afgenomen binnen 48 uur voor vertrek.

Het is mogelijk dat het inreisbeleid voor bepaalde landen wordt aangescherpt vanwege de dreiging van de introductie van een nieuwe, nog onbekende variant. Gebieden waarin de variant dominant is zullen – net als voor Europees Nederland – worden aangemerkt als uitzonderlijk hoogrisicogebieden.

Wanneer de situatie het toelaat, zal worden onderzocht om inreismaatregelen voor gevaccineerde reizigers te versoepelen voor reizen naar Bonaire. Hierbij zal wegens het frequente onderlinge verkeer allereerst gericht worden op het versoepelen van inreisvoorwaarden voor reizigers vanuit de andere eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk; Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Naar boven